Et av tidenes mest spennende teknoår går mot slutten.

Året som gikk: Del 5 av 5

Et av tidenes mest spennende teknoår går mot slutten. (Bilde: Shutterstock/Leo Kropotov)

Operatørene fornyer seg drastisk

Nye abonnement og tjenester har vært svært viktig i 2013.

Annonsør­innhold
Les hele saken »

For de av oss som følger mobilbransjen, går et år vanligvis fort. De ulike aktørene på markedet slipper nye produkter i et forrykende tempo, og har egentlig gjort det nesten helt fra starten. Men, vi tror få vil være uenige i at 2013 har vært et uvanlig hendelsesrikt år.

Ikke bare har det kommet usedvanlig mange virkelig sterke toppmodeller på løpende bånd, men året har også vært preget av store omveltninger, både for produsenter og operatører.

Noe av det viktigste som har skjedd i år handler om abonnement og tjenester.

Privatmarkedsdirektør, Karl Fredrik Lund, og resten av NetCom ryddet opp i abonnementsjungelen sin i mai. De andre operatørene fulgte raskt etter.
Privatmarkedsdirektør, Karl Fredrik Lund, og resten av NetCom ryddet opp i abonnementsjungelen sin i mai. De andre operatørene fulgte raskt etter.Foto: Vegard Haugen, Amobil.no
Årsaken: Denne oversikten viser den ventede årlige økningen i datatrafikk fremover.
Årsaken: Denne oversikten viser den ventede årlige økningen i datatrafikk fremover.Foto: Cisco

Operatørene måler bare datamengde

Det kan synes som om operatørene har vært misfornøyde med den kraftige økningen av datatrafikk i nettene sine. For noen år siden var det flere operatører som mente at de var redde for å bli "dumme rør", altså selskaper uten egne tjenester, som bare fungerer som formidlere av andres innhold.

Utviklingen har likevel fortsatt ufortrødent videre, til tross for tanker om å blokkere for IP-telefoni og andre fikse idéer. Dette ble året de norske mobiloperatørene omfavnet datatrafikken.

Etter en omlegging gjort av NetCom i mai, har Telenor og de andre fulgt det Telia-eide selskapet inn i en virkelighet der SMS og taletrafikk er inkludert i de fleste abonnement, med datakvoter som den viktigste forskjellen mellom abonnementene. Du må fortsatt være forberedt på å betale for datatrafikken din, og det som ofte omtales som fri bruk for de dyreste løsningene er stort sett ikke reelt fri bruk.

Uansett er dette en frisk, ny tanke som vi har ventet en stund på.

Les også: NetCom blir et "dataselskap"

BankID på Mobil for NetCom

Har du surret bort brikken til nettbanken din noen gang? Det har vi. Etter at Telenor og noen få andre operatører har tilbudt brikkeløs, og ikke minst Java-løs, innlogging i nettbanken via mobilen, får de endelig NetCom med på laget.

Les også: Nå får du BankID hos NetCom

Det betyr at løsningen nå er tilgjengelig for de fleste som har en mobiltelefon i Norge, og godt er det. Både for oss surrehuer, og for de som ser med stadig større skepsis til de jevnlige sikkerhetstruslene Java representerer.

Mobiler med fleksible skjermer er endelig på markedet. Les mer på neste side.

Norges beste mobilabonnement

April 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Youteam 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen