Et av tidenes mest spennende teknoår går mot slutten.

Året som gikk: Del 3 av 5

Et av tidenes mest spennende teknoår går mot slutten. (Bilde: Shutterstock/Leo Kropotov)

Nokia og HTC kjemper for livet

... med to veldig forskjellige innfallsvinkler.

For de av oss som følger mobilbransjen, går et år vanligvis fort. De ulike aktørene på markedet slipper nye produkter i et forrykende tempo, og har egentlig gjort det nesten helt fra starten. Men, vi tror få vil være uenige i at 2013 har vært et uvanlig hendelsesrikt år.

Ikke bare har det kommet usedvanlig mange virkelig sterke toppmodeller på løpende bånd, men året har også vært preget av store omveltninger, både for produsenter og operatører.

Samsung og Apple dominerer i mobilbransjen. Det har bydd på problemer for en rekke produsenter, som virkelig har måttet skjerpe seg i år. Vi begynner med HTC, som hadde iallfall én stor overraskelse da de lanserte sin toppmodell i vår.

HTC måtte gjøre noe, etter å ha sett på dalende salgskurver i lang tid. Ett av svarene ble en svært spesiell kamerabrikke i HTC One. Til tross for greit salg av denne modellen, fortsetter pilene å peke nedover for mobilprodusenten.
HTC måtte gjøre noe, etter å ha sett på dalende salgskurver i lang tid. Ett av svarene ble en svært spesiell kamerabrikke i HTC One. Til tross for greit salg av denne modellen, fortsetter pilene å peke nedover for mobilprodusenten.Foto: Espen Irwing Swang, Amobil.no

HTC kjører omvendt megapikselrace

Helt siden kameraene først ble digitale, har utviklingen vært dominert av et stadig stigende antall megapiksler. Overfor forbrukerne har produsentene gjerne frontet svært høyt antall piksler som en veldig viktig spesifikasjon – litt på samme måte som mange watt har blitt brukt i markedsføringen av rimeligere stereoanlegg.

Den samme trenden har vi også sett etter at digitalkameraene flyttet inn i mobiltelefonen. Det har alltid vært slik at noen produsenter har lagt større vekt på megapixelracet enn andre, men sjelden har vi sett en manøver såpass spektakulær som den HTC gjorde da de lanserte årets toppmodell, One.

Dette bildet er tatt i et relativt mørkt hjørne av naturhistorisk museum i New York.
Dette bildet er tatt i et relativt mørkt hjørne av naturhistorisk museum i New York.Foto: Espen Irwing Swang, Amobil.no
Vi tok bilder med HTC One under svært krevende forhold. Her fra Times Square i New York.
Vi tok bilder med HTC One under svært krevende forhold. Her fra Times Square i New York.Foto: Espen Irwing Swang, Amobil.no
En av de kinesiske modellene som har imponert oss mest i år, har foreløpig ikke funnet veien til Norge. Med en unibody-design i polykarbonat, er dette det lekreste vi har sett fra det holdet.
En av de kinesiske modellene som har imponert oss mest i år, har foreløpig ikke funnet veien til Norge. Med en unibody-design i polykarbonat, er dette det lekreste vi har sett fra det holdet.Foto: Finn Jarle Kvalheim, Amobil.no
Grand S fins i mange farger, men denne lyseblå versjonen var en av de få vi fikk titte på uten tyverisikring.
Grand S fins i mange farger, men denne lyseblå versjonen var en av de få vi fikk titte på uten tyverisikring.Foto: Finn Jarle Kvalheim, Amobil.no

HTCs strategi var nemlig å drastisk kutte antall piksler på bildebrikken. Fire mexapiksler på en relativt stor brikke, skulle sørge for eksepsjonelle egenskaper ved fotografering i lite lys. Og det gjorde det – det er relativt få mobiltelefoner som kan ta ålreite bilder under de samme forhold som HTC One kan.

Telefonen har imidlertid fått litt pepper for å ikke klare å levere like gode bilder som de beste kameratelefonene når forholdene er perfekte. Med så små bilder, blir det også litt vanskelig å ta gode utsnitt.

Uansett har HTCs måte å angripe megapixelracet på vært et friskt pust i et mobilmarked der større tall nesten alltid oppfattes som bedre.

High end fra Kina

Da de kinesiske selskapene ZTE og Huawei begynte å lansere telefoner i Norge for noen år siden, handlet det nesten utelukkende om telefoner i den svært billige enden. Mange av telefonene har gitt svært mye for pengene, men de to produsentene har hele veien manglet løsninger det har luktet virkelig "high end" av.

Med lanseringene av både ZTE Nubia Z5, og Huawei P6, har begge de to produsentene virkelig begynt å få dreisen på sakene. Stikkordene er god byggekvalitet, kraftig innmat og meget gode skjermer.

Vi har dessuten siklet etter å få kleptopølsene i en ZTE Grand S helt siden lanseringen i under CES-messen i januar. Men denne modellen er foreløpig ikke tilgjengelig her på berget.

Det som gjør denne utviklingen spennende er det enorme salgsvolumet toppmodellene har her til lands. At også kinesiskutviklede telefoner nå begynner å passe inn i denne kategorien, betyr mer å velge i, og konkurranse på pris overfor de andre aktørene.

På neste side skal det handle om Nokias vanskelige år

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen