Ares utstyrsvalg

Hovedkameraet blir mitt kjære Canon EOS 5D Mark II. På de fleste områder er dette et svært godt kamera, og siden jeg har hatt både det og forgjengeren, kan jeg det ut og inn. Det anser jeg for meg personlig som en langt større fordel enn de ulempene kameraet måtte ha i forhold til andre kameraer, som 7D eller andre mer utpregede pressekameraer. Det er sjelden jeg har behov for ekstrem autofokus, følgefokus eller opptakshastighet ut over 5D2s 3,9 bilder i sekundet, så da velger jeg heller å ha kameraets ekstreme bildekvalitet.

Og mens vi er inne på bildekvalitet: For meg er dokumentarfotografi svart/hvitt. Jeg liker uttrykket det gir, og har veldig sansen for tradisjonell dokumentarfotografi, som i stort monn er svart/hvitt. Jeg tror årsaken er at farger gir et altfor nært forhold til virkeligheten, slik at man ikke ser bildet for bare virkelighet, for å si det slik. Ironisk nok tror jeg det er lettere å ta motiv og tema inn over seg når bildet er i svart/hvitt enn når det er i farger, nettopp av denne grunnen. Man ser ikke former og komposisjon, fordi man henger seg opp i distraherende farger. Derfor kommer jeg til å fotografere hovedsaklig i svart/hvitt i Bolivia, i alle fall bildene som skal inngå i prosjektet. Samtidig er jeg klar over at jeg kan komme til å ombestemme meg senere, så planen er derfor å skyte i RAW+JPG samtidig, slik at jeg har svart/hvite JPG-filer, men kan hente frem fulle fargebilder fra råfilene senere, dersom jeg skulle anse det som nødvendig.

Av optikk er jeg litt usikker på hva som kommer til å bli standardobjektivet mitt. Jeg er fristet av tanken å bare bruke ett objektiv, en Canon EF 50mm f/1.2L USM, men tør ikke å la det være mitt eneste alternativ, så jeg kommer også til å ta med Canon EF 24-70mm f/2.8L USM og Canon EF 16-35mm f/2.8L II USM, for sikkerhets skyld, slik at jeg har andre muligheter. Alle tre er mine private objektiver, så sammen med kameraet er det ikke små verdier jeg tar med meg til Bolivia. Det skal gå greit å låse ting inne underveis, har vi fått vite, så jeg tar sjansen.

I tillegg til disse tre objektivene, har jeg fått låne et stabilisert Tamron 28-300mm til allroundbruk. Noen vil nok synes at det er å banne i kjerka å bruke et slikt objektiv på et kamera av 5D Mark IIs kaliber, men som jeg allerede har diskutert i en annen artikkel er det svært fleksibelt og praktisk i bruk. Det er også temmelig diskret, samtidig som det ikke er spesielt stort eller tungt å bære på, og det er praktisk og raskt dersom jeg plutselig skulle få behov for tele. Det er atskillig kjappere å zoome inn med en 28-300 når motivet skulle melde seg enn det er å skifte objektiv på kameraet i hurten og sturten. Da får det helle være så-som-så med den litt reduserte skarpheten og optiske ytelsen ellers. Faktum er at ting som fargefeilbrytning og vignettering er enkelt å fikse på i etterbehandlingen, mens manglende skarphet i stor grad kan kompenseres for ved å nedskalere bildene fra kameraets ganske heftige 21 megapiksler. 6-7 megapiksler duger lenge for gode utskrifter i A3-størrelse, og mindre bilder i avistrykk-kvalitet kan komprimeres ytterligere uten nevneverdig kvalitetstap utover det man uansett ville fått.

På min 5D Mark II kommer jeg for øvrig til å ha et vertikalgrep. Det gir plass til et ekstra batteri, som dobler batterikapasiteten, og gjør det lettere å holde kameraet stabilt i høydebilde-posisjon, samtidig som det etter min mening gjør det vanlige grepet om kameraet langt mer behagelig. Det er raskt og enkelt å ta av vertikalgrepet dersom situasjonen tilsier at et mindre kamera er det beste, så også her er det fleksibilitet som sitter i høysetet for meg. Det er litt ekstra vekt å dra på, men vertikalgrepet kan legges igjen sammen med bagasjen dersom det skulle være nødvendig. totalt tar jeg med meg tre batterier til kameraet, noe som skal holde til omkring 2000 bilder før jeg trenger å lade dem igjen. Det vil si at jeg kan fylle to 32 GB minnekort uten å sette noe batteri på lading. Det burde holde i lange baner, men hvis ikke har jeg muligheten til å benytte seks AA-batterier i vertikalgrapet om det skulle knipe.

Les også: Mitt fotografiske nyttårsforsett

Jeg har også et Canon EOS 50D som reservekamera, men det er store sjanser for at det skal få ligge igjen hjemme denne gangen. Det er for stort og tungt i forhold til behovet for et reservekamera, så i stedet har jeg ordnet det så jeg får lånt meg et Olympus E-P2 med elektronisk søker og et 20mm f/1.7-objektiv fra Panasonic, for å få gjort en slags felttest på den mFT-kombinasjonen som jeg synes er mest interessant i dokumentarsammenheng. Det er det mest lyssterke mFT-objektivet som er tilgjengelig, samtidig som det er lite og lett. Kombinasjonen er også diskret og stille, og vil derfor kunne gi meg bilder som ikke kan tas med en stor og truende kloss av et kamera som en 5D Mark II med vertikalgrep og L-optikk nødvendigvis vil være. E-P2 har litt tregere autofokus enn tilsvarende kameraer fra Panasonic, men er til gjengjeld utstyrt med bildestabilisator på brikken, og i henhold til enkelte skal Panasonic-optikk visstnok forbedre autofokushastigheten på E-P1 og E-P2. Også dette kameraet vil bli brukt til å ta JPG i svart/hvitt i tillegg til råfiler.

Desverre bruker ikke disse to kameraene samme type minnekort, men jeg har allerede en liten stabel med minnekort av begge typer, og kommer til å ha med meg totalt noe over 100 GB i minnekort av CF-type, og rundt regnet halvparten i SD-kort. I tillegg har jeg gått til anskaffelse av en SD-til-CF-adapter, slik at jeg kan benytte samme minnekortleser til begge korttypene. I tillegg har jeg da som backup-mulighet å bruke SD-kort i 5D Mark II, ved hjelp av adapteren.

Til backup i felten har jeg med meg en gammel Creative Zen Vision med CF-kortleser og 30 GB harddisk. Jeg betrakter denne som et av de beste kjøpene jeg noensinne har gjort, og jeg har et par ekstrabatterier til den som gjør meg i stand til å se video på den i nesten et helt døgn sammenhengende uten å være i nærheten av en strømplugg. 30 GB begynner å bli litt lite til backupformål, men skal holde som nødbackup for opptak for en dag eller tre, om nødvendig.

Til hovedbackup kommer jeg til å ha med meg en ekstern harddisk på 500 GB, som kan tilkobles en av de to bærbare maskinene jeg kommer til å ha med meg. Hovedmaskinen er en 12" FSC Amilo Pro V3205 med 2 GB RAM. Den er etterhvert ganske gammel, men duger greit til enkel bildebehandling. Batteritiden er ikke lenger det den engang var, så dersom vil skulle være strømløse i noen dager har jeg også med meg en Asus Eee 901 med ekstrabatteri. Maskinen har 2 GB RAM og kjører Linux Mint, så på den er det GIMP som vil bli benyttet til bildebehandling dersom det skulle være tvingende nødvendig. Skjermen er i minste laget for dette, men maskinen duger helt fint til å ta backup av minnekort over på den eksterne harddisken, samtidig som den er gull verdt som portabel kino til de laaaange flystrekkene vi skal utsettes for på turen.

Les også: Test: Asus Eee PC 901

Tamrac Velocity 9x slingpack
Tamrac Velocity 9x slingpack

Under transportstrekkene skal det meste av utstyret bo i en Crumpler Pretty Boy fotoryggsekk, som har rom for fotoutsyr i bunnen, plass til bærbar PC i ryggen, og et rom i midten for en ekstra genser, vannflaske, nistepakke, og så videre. Jeg har hatt den i noen år nå, og den er svært praktisk på reiser av denne typen. Ikke ser den ut som en utpreget fotobag, og ikke er den enkel å åpne for andre uten at jeg merker det heller. Når man er ute for å fotografere, imidlertid, bærer man gjerne mindre mengder utstyr, som til gjengjeld bør være raskt tilgjengelig ved behov, og derfor skal jeg benytte anledningen til å foreta en felttest av en Tamrac Velocity 9x som jeg har fått låne av den norske importøren. Forhåpentligvis har den passe størrelse, og den hurtigheten og fleksibiliteten som jeg trenger, samtidig som den er behagelig å bære når utstyret i den ikke er i bruk.

Les også: Guide: Hvorfor har kameravesken feil størrelse?

Blits er jeg temmelig usikker på om jeg skal ta med meg. Blits vil åpne for fotografering uned en del andre forhold enn om jeg ikke har den med, men samtidig er det mer å slepe på, både i form av selve blitsen såvel som infrastrukturen rundt den, som ekstrabatterier, diffusor, softbox, TTL-kabel, enhet for trådløs styring, og så videre. Dersom jeg tar med blits blir det en Canon Speedlite 580EX II, men sannsynligvis blir den liggende hjemme. Jeg vet av erfaring at jeg sjelden bruker blits, og da er det sannsynlig at jeg heller kan låne en dersom jeg skulle trenge en for bare noen få bilder.

Stativ er jeg også veldig usikker på om jeg skal slepe på. Jeg har to stykker, både et Manfrotto M055 XPro B med Manfrotto 410-hode, og et Manfrotto M190XB med 804 RC2, men begge to er for store og tunge til at jeg gidder å slepe på dem på en tur som dette. Skal jeg ha med meg et stativ vil det dermed sannsynligvis være min kjære samboers ettbensstativ, et Benro MP-91 med et Manfrotto 484RC2 hode, som jeg helt sikkert får låne dersom jeg er snill. Og det har jeg tenkt å være, selv om jeg sannsynligvis ikke orker å slepe på det stativet heller, praktisk dog det er. Det fungerer fint som vandrestokk i ulendt terreng, og kan i tillegg stå av seg selv på flate underlag, takket være tre små støtteben som kan felles ut av stammen.

Å utstyre seg selv perfekt for en tur som dette, til et sted jeg aldri har vært før og med et opplegg jeg vet lite om, er nødvendigvis en umulighet. Jeg kan imidlertid planlegge for maksimal fleksibilitet, og for å gjøre det meste av mine muligheter for å møte uforutsette situasjoner og oppdage uforutsette fotografiske behov. Det er heller ikke dumt å ha i tankene at fotografisk sett er det ofte også smart å skjerpe seg mentalt ved å gi seg selv begrensninger i form av et prosjekt, men det kan like greit gjøres ved å begrense seg på utstyrsfronten, noe de av våre lesere som har vært med på Uke 50mm-prosjektene vet utmerket godt. Dermed er trikset ikke å være forberedt på alt, slik at man ikke får noen overraskelser, men derimot å forberede seg akkurat nok til å få minst mulig problemer, og likevel være i stand til å utnytte de små overraskelsene som måtte dukke opp.

Les også: Akam tar seg vann over hodet

Les også: Med fjær i siktet

Les også: Reiseblog: Akams redaktør i Himalaya (2006)

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen