Archos 604-WiFi

Archos 604-WiFi spiller musikk og video. (Alle foto: Marius Valle)
Archos 604-WiFi spiller musikk og video. (Alle foto: Marius Valle)

Archos 604-WiFi

Spesifikasjoner

Skjerm: LCD, 4,3", 480 x 272, 16:9-format, 16 millioner farger, trykkfølsom
Lagringsplass: 30 GB, WLAN-tilkobling
Utganger: 3,5 mm minijack, TV-ut, TV inn, USB
Dimensjoner: 13,3 x 7,8 x 1,8 cm, 290 gram
Film:
Mpeg4, mpeg42, asp@l5 avi, wmv. Tillegg for H.264, MPEG-2
Musikk : Mp3, cbr & vbr, wma, beskyttet wma, wav (pcm/adpcm). Tillegg for AAC, AC3
Cinema plug-in: 19,99 Euro (ca. 164 kroner), film: Mpeg-2 , musikk: spdf.
Utvidelsespakke 2: 19,99 Euro (ca. 164 kroner), Video: H264, mp4, m4v, mov, Musikk: AAC, AAC3, AC3
Bildevisning: Jpeg, bmp, png
Annet: Pdf-dokumenter, Opera-nettleser for fulle nettsider

Batterilevetid: Video, 5 timer, Musikk: 16 timer

Pris: Ca. 4000 kroner

Archos er en av de mindre produsentene av multimediespillere. Det er likevel ingen tvil om at deres 604-WiFi-modell er en stor nyhet.

Dette er nemlig spilleren som kan mer eller mindre alt. Lagringsplassen på 30 GB er kanskje ikke direkte imponerende, men hva sier du til trykkfølsom skjerm? Og ikke minst WiFi-støtte og mulighet for TV-opptak?

604-WiFi kan spille av video, musikk, vise bilder, PDF-filer og surfe på internett. Faktisk har denne spilleren så mange funksjoner at vi blir litt overveldet.

Så mange funksjoner i én dings gjør at 604-WiFi ikke er spesielt liten. Vekten er dessuten på voksne 290 gram.

Spilleren later heldigvis til å svært solid, og vi tør innrømme at det oser av kvalitet, takket være en overflate i børstet stål.

På høyre side finner du kontrolltastene, som også føles solide. Under disse sitter det en liten høyttaler.

Voksen størrelse til tross, det burde ikke by på altfor store problemer å bære 604-WiFi med seg rundt. Om du ikke har store lommer og skal bruke enheten som mp3-spiller, burde du likevel være oppmerksom på at dette ikke er særlig praktisk.

 

Klikk for større bilder

Upraktisk mp3-spiller
Som mp3-spiller taler nemlig størrelsen i mot 604-WiFi. Om du ønsker å ta godt vare på spilleren må du ta den inn og ut av en oppbevaringsveske når du vil skifte sang eller stille på lyden.

Siden spilleren også har trykkfølsom skjerm er du praktisk talt nødt til å sette på tastelås hver gang du legger spilleren tilbake i lomma. Om du liker å hoppe over noen kutt innimellom vil du fort irritere deg over dette. Hvorfor Archos ikke har lagt ved en fjernkontroll i eska er et mysterium.

Likevel skal det sies at 604-WiFi har veldig god lyd. Når du skifter ut det medfølgende hodesettet vel å merke. Vi har lyttet med et hodesett av typen Sony MDR-V300 og kommet frem til at lyden er i absolutt toppklasse.

Du kan også stille inn lydutjevneren slik du vil, men vi syns godt det kunne vært flere frekvensspektere å justere enn de fem 604 WiFi har.

Stor, følsom og blass skjerm
Det er først og fremst som bærbar videospiller du får utnyttet det fulle potensialet i 604-WiFi. Det er liten tvil om at det er dette som er det primære bruksområdet, med tanke på den gedigne trykkfølsomme 4,3 tommer store skjermen som fyller nesten hele fremsiden av spilleren.

Men dessverre så er det ikke mulig å få alt i ett. Trykkfølsom skjerm betyr som regel at det er et slørete lag over skjermen, og 604-WiFi er intet unntak. Dermed blir videobildene ikke så skarpe og klare som de kunne vært.

Det er fryktelig synd, spesielt med tanke på at skjermen som sitter i den ganske tilsvarende Archos-spilleren 504 har samme oppløsning og størrelse. Den er den uendelig mye skarpere og klarere enn 604-WiFi sin.

Selv om 604-WiFis skjerm klart kunne vært skarpere, så går det helt greit å se film på den.

God, tross alt
Ser du bort fra ankepunktene med skjermen, så fungerer det ellers bra å se film på spilleren. Skjermen er i bredt 16:9-format, noe som gjør at video i vanlig 4:3-format får svarte striper ytterst på hver side. For å kompensere for dette kan du zoome deg litt inn i bildet, slik at du heller kutter noe av toppen og bunnen av filmen.

Spilleren takler mange formater, men nekter å spille av MPEG-2- og H.264-formatene. For å få støtte for dette må du kjøpe et programvaretillegg til spilleren. Det kan derfor være like greit å bare konvertere de filmene du har i MPEG-2 til for eksempel DivX før du laster dem over på spilleren.

Klikk for større bilder

Surfebrett
604-WiFi har en nettleser fra Opera innebygget. Så snart du har koblet deg opp mot et trådløst nettverk, kan du lese nettsider mer eller mindre slik du ville gjort på en vanlig PC med Opera.

Dette fungerer rimelig bra, men av og til henger nettleseren seg opp en stund når du laster store nettsider. Det kan også være tregt å zoome inn og ut i nettsidene.

Å skrive inn nettadresser og annen informasjon gjør du ved hjelp av et virtuelt tastatur som dukker opp på skjermen. Tastene er såpass store at du enkelt kan bruke fingrene og trykke rett på skjermen.

604-WiFi viser internettsider.
604-WiFi viser internettsider.

Media over Wi-Fi
I tillegg til å gi deg muligheten til å surfe på nett, kan du også koble opp 604-WiFi på hjemmenettverket ditt. Så lenge du har minst én PC som deler filer åpent over nettverket, kan du koble deg opp mot denne og kopiere filer eller spille de av direkte.

Motsatt kan du også bruke PC-en din til å koble deg opp mot 604-WiFi og kopiere eller spille av direkte.

Det beste er at du ikke trenger noe ekstra programvare for å gjøre dette. 604-WiFi er nemlig fullstendig kompatibel med Microsofts fildelingsprotokoll.

Ett problem vi har støtt på er at 604-WiFi ikke vil bla seg lenger inn enn sju trinn i mappestrukturer på nettverket. Om du har sortert musikken din i mapper etter sjanger, artist, album, år eller andre ting, kan det fort bli problematisk å faktisk hente frem filene over nettverket.

Bortsett fra dette fungerer nettverksfunksjonen helt strålende.

...og det er ikke alt
Filoverføring gjør du ellers enkelt og greit ved å koble 604-WiFi til PC-en via den medfølgende kabelen. Du trenger ingen ekstra programvare til dette heller. Du har valget mellom å la spilleren dukke opp som en ekstern harddisk, slik at du bare kan dra over filer, eller så kan du bruke Windows Mediaplayer til å organisere filmer, musikk og bilder på spilleren.

I tillegg kan du koble 604-WiFi til TV-en ved hjelp av ekstrautstyr, og både spille av video og ta opp fra TV. Dette utstyret må kjøpes utenom, og koster rundt 1000 kroner.

Les mer om ekstrautstyr hos Archos >

Ikke markedets billigste
Alle disse funksjonene gjør at 604-WiFi er rimelig stivt priset. Rundt 4000 kroner må du ut med for denne modellen. Det er rundt 1000 kroner dyrere enn for eksempel Creative Zen Vision W, men den har verken Wi-Fi, nettleser eller trykkfølsom skjerm.

Tar vi også med at 604-WiFi har et godt batteri som holder til omtrent to spillefilmer av normal lengde, eller musikk hele dagen, så er ikke prisen noe å hoppe i taket for.

Archos 604 Wi-Fi 30 GB

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2018

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Komplett MedioFlex+ 6GB


Jeg bruker mye data:

Chili Fri Data


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen