Archos 504

Archos 504 har en sylskarp skjerm
Archos 504 har en sylskarp skjerm

Archos 504

Spesifikasjoner

Skjerm: LCD, 4,3", 480 x 272, 16:9-format, 16 millioner farger
Lagringsplass: 40, 80 eller 160 GB
Utganger: 3,5 mm minijack, TV-ut
Dimensjoner: 13 x 7,8 x 2,3 cm

Film: Mpeg4, mpeg42, asp@l5 avi, wmv
Musikk : Mp3, cbr & vbr, wma, beskyttet wma, wav (pcm/adpcm).
Cinema plug-in: 19,99 Euro (ca. 164 kroner), film: Mpeg-2 , musikk: spdf.
Utvidelsespakke 2: 19,99 Euro (ca. 164 kroner), Video: H264, mp4, m4v, mov, Musikk: AAC, AAC3, AC3
Bildevisning: Jpeg, bmp, png
Annet: Pdf-dokumenter

Batterilevetid: Video, 5,5 timer, Musikk: 17 timer

Pris: Ca. 5200 kroner for 160 GB, ca. 3200 kroner for 40 GB,

I desember lanserte Archos en rekke multimediaspillere. 504 er spilleren i den fjerde generasjonen som stiller med størst lagrinsplass av alle.

Archos 504 har nemlig så mye som 160 GB, som du kan fylle opp med hva du måtte ønske. Den kommer også i utgaver på 40 og 80 GB. Spilleren kan spille av musikk, video og vise bilder, samtidig som den også fungerer som en ekstern harddisk.

Fantastisk kvalitetsfølelse
Det du først legger merke til, er at 504 ikke er en dings du kan stikke i skjortelommen. Spilleren er nemlig gigantisk, og veier mye mer enn vi ville forventet. De voksne 315 grammene er definitivt ikke noe for enhver lomme.

Vi synes ikke spilleren er så stor og tung at den ikke kan ligge i jakkelommen på vinterstid, men den kan bli et problem å ha med seg når du har hentet frem piratbuksene fra nederste skuff til våren og har lagt bort vinterjakken.

Til gjengjeld får du en gigantisk skjerm på 4,3 tommer, som fyller nesten hele fremsiden. For den ekstra vekten du må bære med deg, får du en multimediespiller som virkelig oser av kvalitet. 504 er bygget i kvalitetsmaterialer fra topp til tå. Både frem- og baksiden er i ekte børstet stål.

I testperioden opplevde vi ingen slitasje på mediespilleren, og skjermen virker å være ganske motstandsdyktig mot riper. Fingermerker kommer det imidlertid nok av.

Alt i alt er nok dette verdt den voksne størrelsen og vekten, dersom du i stor grad skal bruke mediespilleren til å spille video. Dersom du mest bruker den som mp3-spiller, trenger du neppe den store skjermen og vi anbefaler et mindre alternativ.

Foto: Einar Eriksen - Klikk for større bilder

Med i pakken får du en pose for å oppbevare mediespilleren i, og et lite stativ du kan bruke til å ha 504 stående på bordet mens du ser film. Når vi så film med 504 synes vi stativet egentlig var udugelig, da mediespilleren står i en 90 graders vinkel i dette stativet. Som regel står mediespilleren på et lavt bord, og vi mener mediespilleren burde helle mer oppover. En kaffekopp fungerer bedre.

Designet er heller ikke optimalt for å holde mediespilleren i hånda under filmtitting. Når du finner en behagelig måte å holde den på, er fingrene sannsynligvis plassert foran skjermen.

Stor og sylskarp skjerm
Som videospiller fungerer Archos 504 veldig bra. Skjermen er stor nok til å få en skikkelig innlevelse. Oppløsningen er også høy nok til å vise sylskarpe bilder, og du kan uten problem holde spilleren så nær øynene som du vil uten at skjermen oppleves som kornete. LDC-skjermen er så stor som 4,3 tommer, og den viser 480 x 272 piksler.

I tillegg til å vise et sylskarpt bilde, er skjermen også imponerende lyssterk og oppleves ikke som slørete i det hele tatt. Skjermen har likevel sine ulemper. Et typisk problem med LCD-skjermer, er at de ofte sliter med å vise mørke farger. 504 er ikke noe unntak.

Når du ser spillefilmer, oppdager du nemlig fort at skjermen sliter i de scenene av en spillefilm som foregår i mørke rom. Problemet er at skjermen ikke klarer å vise nyanser i de mørke fargene.

Dermed mister du litt av innlevelsen i grøssere, i tillegg til at det er vanskelig å oppdage detaljer i mørke rom. Du får likevel med deg alt som foregår.

Årsaken til problemet er at LCD-skjermer har en lyskilde bak skjermen. Dermed får også de sorte pikslene bakgrunnslys, og bildet blir ikke skikkelig mørkt.

Lyd så det holder
504 leverer mye lyd, og vi hadde ikke behov for å ha volumet på full styrke under noen omstendigheter.

Lyden i mediespilleren er helt upåklagelig til filmbruk. Her får du med deg alt fra de laveste romlelydene fra Mordor til de lyseste skrikene fra Nasgul-ene, samtidig som romfølelsen er like riktig som om du skulle sett filmen på PC-en med det samme hodesettet.

Også til musikkspilling er lyden god nok til å bruke på farten. Med en vanlig bærbar PC som referanse er lyden helt utmerket. Det er luft imellom hvert instrument, og det er stort sett behagelig å høre på all slags musikk. Det er også trykk nok til å nyte både tuba og bassgitarer.

Lyden er selvsagt ikke like god som et skikkelig stereoanlegg, men slår likevel de fleste av dagens musikktelefoner ned i støvlene på alle områder.

Den innebygde høyttaleren er derimot ikke til å skryte av. Den klarer ikke å levere hele lydbildet på én gang, og det høres ufullstendig ut. Den forsyner heller ikke ørene dine med bass nok til å nyte filmen fullt ut. Og som prikken over i-en leverer den knapt høy nok lyd til at du hører hva som blir sagt.

Archos oppgir selv at 504 skal klare 17 timer musikkavspilling eller 5,5 timer filmavspilling før den kaster inn håndkleet. Det virket som litt optimistiske tall, da vi målte den til å spille film i underkant av 5 timer. Det holder allikevel til å underholde både på flyet og under kjøreturen til bestemor på landet.

Uhåndterlig tastesett
Tastene på 504 har på ingen måte fått et logisk oppsett. Alle tastene er plassert nedover på høyresiden av mediespilleren, i to kolonner.

Klikk for større bilder

Problemet med tastesettet er at de er plassert nedover i en rekke på fem, noe som gjør det vanskelig å vite hvor hver tast er. I tillegg er det vanskelig å kjenne seg frem, siden tastene ikke er adskilt på noen måte. De er heller ikke bakgrunnsbelyste, noe som gjør de umulige å se i mørket.

Tastesettet er spesielt plagsomt når du bruker 504 som mp3-spiller. Det følger nemlig ikke med noen egen fjernkontroll til hodesettledningen til formålet, og vi kunne ofte tenke oss å stille volumet uten at vi tok oss bryet med å grave spilleren opp av innerlommen.

Tastelås er selvsagt på plass. For å aktivere denne holder du inne en av knappene på toppen av mediespilleren.

Ekstern harddisk uten strømforsyning
504 fungerer også som en ekstern harddisk, og med sine 160 GB er den også helt godkjent til det formålet. Her kan du slenge inn filmer og annet du ikke har plass til på den bærbare PC-en, og som en bonus kan du i tillegg se filmene på farten.

Det beste av alt er at mediespilleren ikke krever noen ekstra strømforsyning for å fungere som en ekstern harddisk. Du velger selv om spilleren skal settes i harddiskmodus, om den skal kommunisere med Windows Media Player eller om den bare skal lade.

Det er ikke noe problem å lade 504 og bruke den som ekstern harddisk selv om du kjører Mac eller Linux. Men Windows Media Player-funksjonen vil ikke fungere.

Spilleren kan også ta opp TV-sendinger og DVD-filmer direkte, men for å få det til trenger du ekstrautstyr. En oversikt over all ekstrautstyret finner du på Archos nettsider.

Støtter det meste
Med 504 kan du se videoer i de fleste vanlige filformater. Når det gjelder musikk må du imidlertid forvente å måtte kjøpe en utvidelsespakke for å få mediespilleren til å støtte AAC-filer. For full oversikt over filformater, se infoboksen.

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2018

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Komplett MedioFlex+ 6GB


Jeg bruker mye data:

Chili Fri Data


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen