Intervju

Arbeidsmarkedet for IT-folk - del 1

Bilde: Istock/Andresr
Ute etter ny IT-jobb?
(Bilde: Istock/Andresr)

Med blikket fast vendt mot sommer og ferie, synes kanskje temaer som jobb og karriere ikke særlig fristende. Men med avslapping og late dager blir det også tid til å reflektere litt over livssituasjon og fremtiden. En fremtid, som for de av oss som enda ikke har banket inn en tosifret lottogevinst, i stor grad også vil dreie seg om jobb.

For å gi lesere av Hardware.no litt "food for thought" har vi stilt noen spørsmål rundt temaet til folk som "jobber med jobb" til daglig. Frem mot ferien vil du kunne få med deg hvordan rekrutteringsfirmaene Dfind, Upsource, IMS og Xtra personell vurderer arbeidsmarkedet og fremtidsutsikter for IT-folk.

Først ut er Pål Thomassen, Managing partner i Innovative Management Services AS (IMS).

Hvordan er det å rekruttere av IT-folk i dag?

- Etterspørselen er vesentlig større enn tilbudet av kompetanse. Vi som driver det vi kaller search, må bruke veldig mye tid på kandidatidentifisering og må kontakte svært mange for å kunne ha et tilstrekkelig antall kandidater i rekrutteringsprosjektene. Dette er et uttrolig tidkrevende arbeid.

- Kandidatene får etter hvert svært mange henvendelser og begynner da å bli lei henvendelsene fra oss. Dette stiller store krav til hvordan vi evner å gjøre den første kontakten for å skape interesse nok til at kandidaten vil bruke tid på å komme til et første intervju.

- I tillegg kan det nevnes at det er flere lykkejegere enn tidligere som bruker markedssituasjonen til å heve sin egen lønn hos nåværende arbeidsgiver.

Er det noen type kompetanse som utmerker seg som spesielt attraktiv?

- Systemutviklere, spesielt javautviklere, er det et tilsynelatende umettelig behov for, men også andre teknologiroller med erfaring er svært etterspurt.

- Kombinasjon av teknisk kompetanse og forretningsutdanning/merkantil utdanning/-erfaring blir mer og mer etterspurt.

I rangert rekkefølge. Hvilke er ”topp tre”-kriteriene i vurderningen av en kandidat?

- Riktig kompetanseprofil
- Riktig personprofil
- Riktig motivasjon

Hva er med på å gjøre arbeidsplass attraktiv for en god kandidat?

- At selskapet har en tydelig HR-strategi; hvordan selskapet skal beholde og tiltrekke seg de beste tilgjengelige menneskene, at selskapet har forstått hva som er driverne for dette i egen virksomhet/bransje/fagområde og evnen til å gjøre noe med det.

- Selskaper som vet hva de vil, har klare og tydelige mål og viser gjennomføringsevne på det de sier de skal gjøre, vinner ofte kampen om kompetansen. At de har et godt omdømme og rykte i markedet betyr mye.

Hvordan antas fremtiden å se ut?

- Hva gjelder markedsutviklingen innen rekruttering av IKT-ressurser, kan det se ut som om dagens situasjon vil fortsette en god stund fremover. Internasjonal uro på kapitalmarkedene kan selvfølgelig påvirke situasjonen, og på noe sikt vil markedsveksten sannsynligvis avta noe og bidra til at det blir mer balanse mellom tilbud og etterspørsel. Hvor stor korreksjon som kommer vet jeg selvfølgelig ikke.

Hvis du skulle gi ett råd til en som studerer eller tenker på å studere IT, hva ville det være?

- Ta en utdanning som er så tung som din kapasitet tilsier, gjerne til et master-nivå eller høyere. Etterspørselen etter høyt utdannede vil bare øke. Tendensen er at utdanningsnivået i andre land øker, men det ser ikke ut som det samme skjer i Norge.

- IKT-utdannede går etter vår mening en trygg fremtid i møte på arbeidsmarkedet, særlig hvis det også kombineres med en merkantil utdanning.


Sjekk ut ledige IT-stillinger i karriere-seksjonen på Hardware.no. Her kan du også legge inn CV-en din. (krever innlogging)

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen