– Arbeidere blir lykkeligere med en robot som «sjef»
(Bilde: MIT)

– Arbeidere blir lykkeligere med en robot som «sjef»

Amerikanske forskere gjør interessant funn.

Annonsør­innhold
Les hele saken »

Robotteknologien blir stadig mer avansert, noe som antakelig snart fører til at roboter vil innta flere plasser i samfunnet. Blant annet har Japans statsminister ambisjoner om å arrangere robot-OL i 2020, og for litt siden kunne vi melde at roboter trolig vil ta seg av byggingen av den nye iPhone-modellen.

Det har også dukket opp spådommer om at roboter kan ta over svært mange jobber i fremtiden, og selv om dette kanskje kan høres ut som en skremmende tanke for mange arbeidsfolk, er det tilsynelatende også klare fordeler med en slik utvikling.

Utførte eksperiment med «robot-kollegaer»

Det kjente, teknologiske universitetet MIT (via Engadget) i USA har nå gjennomført en studie som indikerer at roboter faktisk kan bli en ganske så velkommen kompanjong på arbeidsplassen.

Hensikten med den nye studien var å avdekke hvordan produktiviteten og velværen til arbeidere ble påvirket av å jobbe sammen med roboter. I eksperimentet benyttet forskerne grupper på to mennesker og én robot i tre ulike typer scenarier. Til sammen deltok 24 personer i studien.

I det ene scenariet ble alle arbeidsoppgavene delegert av menneskene. I det andre scenariet ble oppgavene gitt av både den ene personen og av roboten, mens i den tredje situasjonen ble alle oppgavene delegert av roboten.

Foretrakk robot-sjef

Det forskerne fant ut var at i det siste scenariet, hvor roboten var «sjefen», utførte menneskene arbeidsoppgavene mer effektivt samtidig som de også var mest tilfredse med arbeidssituasjonen. Med andre ord konkluderte forskerne at menneskene foretrakk høy grad av autonomi for roboten.

Dette funnet brøt med den opprinnelige hypotesen som forskerne ville teste, som sa at det ideelle er å gi roboten kun delvis autonomi, slik at menneskene verken føler seg overbelastede eller overflødige.

Til syvende og sist er det riktignok mennesker som delegerer oppgavene, da robotene tross alt opererer med menneskeskapte algoritmer, men studien kan uansett tyde på at robot-mellomsjefer på arbeidsplassen ikke nødvendigvis vil møte høylytte protester fra arbeidere. Se video under for mer informasjon.

Mange jobber kan være truet av roboter: Se hvilke jobber som er mest i faresonen »

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen