TEST: Apps til bilnavigasjon

Test Apps til bilnavigasjon

GPS-mobilen er din beste kartleser

For 65 kroner kan du få en suveren navigasjonsløsning.

Navmii

Pris: 29 kroner
Kart: Norge
Størrelse: 158 MB
Sosial integrasjon Ja
Nettsøk: Ja
Fotoboksvarsling: Ja, abonnementstjeneste


dsad
+ Enkel å installere
+ Oversiktlig navigasjonsvindu
+ Enkelt å melde om omkjøring
+ Billig

dsad
- Ingen funksjon i tunnel

Last ned på iOS

Navmii

Denne appen er enkel å sette opp, og den laster ned kart automatisk. Den bruker Openmap som kartdatabase, noe Roadee også gjør, men Navmii har likevel en betydelig bedre kartvisning.

Det som vises på skjermen er neste manøver, fart, tid og kilometer til ankomst. Du får tydelige instruksjoner på norsk. Grensesnittet er også veldig tiltalende.

Fungerer ikke i tunnel

I tunneler stopper navmii helt opp med beskjeden "Poor GPS". Her får du altså ingen simulering i tunneler der du kanskje skal svinge av.

Ellers er Navmii relativt grei å følge. Stemmeguiden stokker seg av og til, men som med TomToms app er det ikke verre enn at guidingen fungerer helt greit likevel.

Lett å bruke

Her er det også svært enkelt å melde om blokkert vei eller andre hendelser som gjør at du trenger en ny rute. Finner du ikke det du trenger i det vanlige søket kan det integrerte Google-søket bidra. Dette er spesielt aktuelt for restauranter og andre steder som ikke nødvendigvis fins i kartet i utgangspunktet.

Navmii kan gi deg fotoboksvarsling, men dette er en ekstratjeneste.

Navmii er billig og grei navigasjon. Vi sliter imidlertid litt med å bli komfortable med menysystemet, og vi hadde aller helst sett at den kunne simulere kjøring i tunneler. På begge disse punktene får du et bedre produkt i Navv som også er billig, selv om den koster litt over dobbelt så mye.

Navv

Pris: 65 kroner
Kart: Norden
Størrelse: 402 MB
Sosial integrasjon: Nei
Nettsøk: Ja
Fotoboksvarsling: Ja


dsad
+ Billig
+ Bra tunnelsimulering
+ Svært gode instruksjoner
+ Oversiktlig navigasjonsvisning

dsad
- Ingen spesielle

Last ned på iOS

Navv

Navv er den beste billige GPS-løsningen i denne testen. Her får du fullverdig navigasjon med fotoboksvarsling, gode kart og gode instruksjoner for under hundrelappen.

I vår test var Navv en av de få appene som på skikkelig vis simulerte gjennom hele tunnelen vi kjørte gjennom. Der de fleste stoppet opp, eller trodde vi befant oss i et skogholt ved siden av, klarte Navv seg helt utmerket og simulerte farten vi kjørte inn i tunnelen med gjennom hele.

Svært god stemmeguiding

Instruksjonene vi får fra Navv er lettfattelige. Her har vi ingen av problemene vi ellers har snublet i med stemmer som snakker i "munnen" på hverandre.

Navigasjonsskjermen er oversiktlig og god. Her får du all informasjonen du trenger, og den er presentert slik at du kun trenger et kjapt blikk på skjermen for å lese av informasjonen. Unntaket er hvor fort du kjører, som gjerne kunne vært presentert med litt større tall.

Lett å bruke

Fotoboksvarslingen i Navv er svært god. Bildet av fotoboksen på kartet er ikke veldig tydelig under kjøring, men så lenge du har lyden på blir du godt informert. Her varsler nemlig stemmen deg både om at det kommer en fotoboks, og hvor fort du kan kjøre forbi den. Veldig tydelig, og en av de beste varslingene i testen.

Det er enkelt å søke etter bestemmelsessted i applikasjonen, og om du ønsker å finne frem et sted som ikke Navv har oversikt over kan du også bruke Google-søk intert i appen.

Roadee

Pris: 11 kroner
Kart: Verden, fri bruk over 3G
Størrelse: 13,5 MB
Sosial integrasjon:Nei
Nettsøk: Nei
Fotoboksvarsling: Nei


dsad
+ Billig

dsad
- Dårlige kart
- Elendig stemmeguiding
- Vanskelig å melde omkjøring
- Kan ikke forhåndslaste kart (dyr i utlandet)

Last ned på iOS

Roadee

Roadee er en av de billigste navigasjonsløsningene for iPhone. Desverre er dette ganske godt synlig. Kartet ser ikke bra ut, og fargevalgene som er gjort i navigasjonsmodus gjør det vanskelig å se ruten med et raskt øyekast. Ruten er nemlig en lysegrønn stripe på en grønn bakgrunn.

Installasjonen er ganske enkel og kjapp, men innstillingene er ikke like enkle å forstå seg på. Det blir verre når vi skal søke etter adresser - her er det svært lite vi finner, og søkefeltet har heller ikke autofullfør slik de fleste andre løsninger har.

Vanskelig å melde omkjøring

Vi fant ingen mulighet til å melde fra om blokkert vei der vi ikke kom oss videre. Dermed er vi nødt til å følge omkjøringsskiltene med et konstant mas i bakgrunnen, til vi er inne på den opprinnelige ruten igjen. Bedre blir det ikke av at Roadee har en lei tendens til å snakke i munnen på seg selv. I testen ga Roadee oss tidvis svært uforståelige instruksjoner.

Elendig guiding

Vi opplevde også flere ganger å få direkte feil instruksjoner. Vi hadde gjerne kommet til bestemmelsesstedet, men Roadee var ofte uenig med både våre forkunnskaper om deler av testområdet, og de andre GPS-applikasjonene.

Fotoboksvarsling får du heller ikke med Roadee.

Trafikkfarlig?

Roadee er vanskelig å bruke, og leverer forvirrende navigasjon. Vi mener du bør unngå Roadee for enhver pris. Lav innkjøpspris er en positiv ting inntil et punkt der produktet rett og slett er ubrukelig.

Om du ikke vet hvor du skal i utgangspunktet, behøver du ikke den ekstra forvirringen Roadee byr på og som i verste fall kan stjele oppmerksomheten lenge nok til at trafikkuhellet er et faktum.

TomTom

Pris: 419 kroner
Kart: Norden
Størrelse: 432 MB
Sosial integrasjon Nei
Nettsøk: Ja
Fotoboksvarsling: Ja, abonnementstjeneste


dsad
+ Enkel å installere
+ Haugevis av nyttige funksjoner
+ Oversiktlig navigering
+ God søkefunksjon

dsad
- Tilleggstjenestene koster
- Simulerer ikke godt nok i tunnel

Last ned på iOS

TomTom

TomTom er en av de aller enkleste appene i testen å installere, og den er også svært funksjonsrik. Her fins både muligheter for TomToms IQ-routes, og HD-traffic-tjenester som forteller deg hvor det er kø akkurat nå. Live-tjenestene må du imidlertid betale for.

Grensesnittet er fint og lett å bruke. Her får vi også hjelp til filvalg. Det vi ikke liker er at TomTom bruker svært lang tid på å beregne alternativ rute når du kjører for langt.

Gode søkefunksjoner

Fotoboksvarsling fins og fungerer utmerket. Her er det også svært enkelt å be om en alternativ rute dersom veien er sperret.

Søk i nærområdet gjøres ved hjelp av Google, og appen har automatisk veksling mellom dag- og nattmodus.

Ved søk taster du enten postnummer eller adresse, og søket gir tilfredsstillende respons. Her finner vi det meste.

God guiding

Stemmenavigasjonen er utmerket, men det stokker seg litt for stemmen i blant, uten at det utgjør noe stort problem. I motsetning til TomToms egne GPS-er opplever vi minimalt med forsinkelse på skjermen i forhold til det som foregår rundt oss. Her vet appen akkurat hvor vi er når vi er der - dette gjør imidlertid også de fleste andre appene i denne testen.

På skjermen får vi et oversiktlig kart, neste manøver vises og kilometer til målet er også her. I tillegg får vi farten vi holder, fartsgrensen og tidspunkt vi forventes å være fremme til målet. Svært mye informasjon, altså, og den er godt presentert.

Ved behov er det enkelt å bli kvitt lyden fra TomTom-appen. Dette gjøres ved hjelp av to tastetrykk.

Stopper i tunnel

I tunnel simulerer TomTom kjøring en stund, før den sier fra om at du har mistet GPS-dekning, og slutter å guide deg. Dermed får du ikke nødvendigvis beskjed om avkjørsler inni tunneler. Under test koblet den fra midtveis i en tunnel på 2,5 km, og dermed er nok dette et problem som oppstår i de fleste tunneler der du kan få behov for guiding. De færreste tunneler som er så korte at TomTom fungerer hele veien gjennom har avkjøringer.

Fra TomTom er det mulig å få et eget stativ som fungerer som forsterker for GPS-mottakeren i telefonen. Dette stativet har også høyttaler for høyere lydnivå på stemmeguidingen. Vi har imidlertid ikke tatt med stativet i grunnlaget for denne testen.

Billig-appen Navv er noe bedre enn TomTom på stemmeguiding, og den fungerer også bedre i tunnel. TomTom har likevel betydelig flere funksjoner enn den billige utfordreren, og de fleste av disse er svært nyttige.

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen