Apps avlytter deg

Apps avlytter deg

April-spøken hos oss gikk i år ut på at du kunne være avlyttet av mobiltelefonen din. Den var det sørgelig få som gikk på 1. april, så vi prøver igjen. Denne gangen dreier det seg imidlertid ikke om en oppdiktet fillesak, men snarere at enkelte mobillapplikasjoner faktisk kan spionerere på deg.

Ifølge ComeON bruker applikasjoner som bildedelingstjenesten Color, rabattløsningen Shopkick og IntoNow, et sosial nettverk for TV-tittere, mobiltelefonens mikrofon for å registrere bruken av appen.

Med Color tas det opp lyd der du tar bilder, og så får du valget om å bruke lydopptaket når du publiserer bildet. Shopkick-brukere må fysisk besøke butikker for å få rabatter, og ved hjelp av mikrofonen og en sender som er utplassert i deltakende butikker registreres besøket.

Felles for disse appene er naturligvis at brukeren har samtykket til at applikasjonen bruker mikrofon og eventuelt kamerafunksjon på mobilen.

Advarer mot å godta hva som helst

Flere med god kjennskap til app-markedet advarer nå mot å tillate apper som bruker mikrofon eller kamera uten din viten.

- Selv om tanken bak disse appene kanskje er godartet, vil jeg tro at folk flest vil føle et sterkt ubehag ved at mikrofonen og kameraet blir skrudd på uten å redegjøre for brukeren hva som foregår, eller la dem skru på disse funksjonene direkte, skriver Mike Masnick fra TechDirt.com.

Dette er altså noe ganske annet enn tjenester som Shazam, der du aktiverer mikrofonen når du vil at applikasjonen skal gjenkjenne en sang.

Mike Elgan i Computerworld.com hevder at alle bedrifter som har et produkt å selge, er interessert i kundenes brukervaner. Jo mer de vet om deg, jo mer personlig og målrettet kommer markedsføringen til å bli i fremtiden.

Via mobilapplikasjoner er det nå mulig å finne ut følgende om deg, ifølge Elgan:

  • Kjønn, samt kjønn på de du snakker med
  • Omtrentlig alder, samt omtrentlig alder på de du snakker med
  • Når du legger deg og når du står opp
  • Hva du ser på TV og hva du hører på radio
  • Hvor mye tid du tilbringer alene, og med andre
  • Hvorvidt du bor i en by eller på et tettsted
  • Hvilket transportmiddel du bruker til jobb

Det er foreløpig iPhone og Android-brukere i størst grad har tilgang på apps som kan spionere på deg.

Les også: Apps krever at du sier ja til det utroligste

(Kilde:ComeON, TechDirt.com, Computerworld.com)

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen