Test Apps for navigasjon i skog og mark

TwoNav - dyrt og dårlig

Denne appen må du lenger ut på landet med.

Vi tester apper til bruk i skog og mark, som du kan dra nytte av på fisketur, jakt eller en tur i skogen. De nærmeste dagene vil vi finne ut hvilke som er aller best, og kåre en vinner. Til nå har vi har sett på Google Maps for Android og ViewRanger Outdoor.

Nå har turen kommet til TwoNav, et langt dårligere alternativ.

TwoNav - Android og iPhone

TwoNav er et svært dyrt program for Android og iPhone. Prisen er hele 326 kroner for Android-applikasjonen eller 455 kroner for iPhone-applikasjonen, og du får kun tilgang til Open Street Map så vel som kart du eventuelt selv laster inn på enheten.

Standardkartene fungerer dårlig i Norge, og Open Street Map bør velges i stedet.
Standardkartene fungerer dårlig i Norge, og Open Street Map bør velges i stedet.

Dårlige kart

Vi får muligheten til å laste ned kart over Norge på 45 MB, men det er svært få detaljer i dette kartet og i praksis umulig å navigere etter i skog og mark. Valget er enkelt: Open Street Map er langt bedre enn det topografiske kartet for Norge som du får mulighet til å laste ned.

Open Street Map er imidlertid ikke like godt som de andre kartene i testen.

3D-funksjonen har lite for seg.
3D-funksjonen har lite for seg.

Brukervennlighet

På skjermen finner vi et kompass basert på telefonens innebygde digitale kompass, informasjon som høyde over havet, fart og klokkeslett, målestokkanviser og ikoner for å velge blant annet om nord skal være opp på kartet eller om retningen du går i skal være opp på kartet. Her kan du også velge 3D-visning, noe som kanskje ser imponerende ut men som har lite for seg ettersom kartet uansett ikke er tegnet i tre dimensjoner.

Går du inn i menyen kan du velge å navigere etter veipunkter, rute eller dine gamle spor. Du kan også velge geocache eller historikk. Og for sikkerhets skyld også hjem, favoritter, interessepunkter, adresse, koordinater, punkt på kartet og peiling. Her er det ikke lett å velge!

Du kan ikke lage en rute på denne måten. Da må du først gå inn på "Data", "Routes" og trykke på skjermtasten med et lite pluss på. På den måten får du opprettet en ny rute som du kan lagre. Ruten lagrer du ved å lagre ett og ett punkt, noe som gjør det umulig å få oversikt. Deretter kan du gå inn i navigasjonsmenyen for å navigere etter den nye ruten.

Vanskelig å navigere

Når du til slutt skal navigere, får du opp både en linje på kartet og en pil øverst i venstre hjørne, slik at iallfall den biten er enkel.

Ellers har du en haug med valg innenfor geocaching, men noen ferdig løsning for dette er det ikke. Her må du nemlig laste cachene lokalt fra telefonen, og dermed vil vi heller anbefale å se på egne programmer til det formålet, som for eksempel c:geo.

Innstillingsmenyen er ellers blant de større, men produsenten har en tendens til å forkorte svært mange valgmuligheter. Det er ikke veldig lett å forstå hva act.pers.poi, nextwpt, defaul.st, status re og lignende egentlig betyr.

Når du skal navigere kan du velge mellom fotgjenger, sykkel, bil eller båt - alt etter hvilke kart du har lagt inn på enheten.

Med Open Street Map blir opplevelsen bedre, men langt fra bra.
Med Open Street Map blir opplevelsen bedre, men langt fra bra.

Konklusjon

Det dyreste programmet vi har testet, med aller fyldigst innstillingsmeny og svært mange funksjoner, viser seg å være elendig. Alternativet til Open Street Map er så udetaljert at det er vanskelig å navigere i noen mindre skala enn fra by til by. Open Street Map er derfor beste alternativ, og det fungerer dårlig i usentrale strøk.

Når programmet har så mange funksjoner og muligheter plassert i hytt og pine slik at brukeren drukner i funksjoner han/hun ikke trenger å forholde seg til, blir applikasjonen også vanskelig å bruke. Det er også knotete å lage ruter, mens å følge dem etter streken på kartet eller pilen i øvre hjørne er enklere.

Alt i alt bør du ikke velge TwoNav. Det fins langt bedre og billigere løsninger for både iPhone og Android.

Last ned TwoNav til Android eller iPhone »

TwoNav - Android og iPhone

Følg med videre denne uken på Mobilen.no: Vi har testet flere apper til bruk i skog og mark.

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen