Test

Appleseed Ex Machina

I 2004 kom det en animert, japansk film ved navn "Appleseed". Den bygget på serien "Ghost in the Shell" og var, i korte overfladiske trekk, dritrå. Den samme regissøren, Shinji Aramaki, har her slått seg sammen med actionlegenden John Woo for å lage en oppfølger. Med andre ord har "Appleseed" tatt skrittet fra filosofisk og underfundig, til John Woo-inspirert (ja, inspirert, han er bare produsent, Aramaki har hatt det overordnede kreative ansvaret), forholdsvis klisjepreget action.

Griselekkert

Hvem ga kaninen fra
Hvem ga kaninen fra "Donnie Darko" et maskingevær?

Det kuleste med "Ex Machinaa" er utvilsomt grafikken. Olympus, byen handlingen foregår i, ser helt vanvittig bra ut, det er detaljert, det er tøft, og det er ikke tvil om at en eller flere av tegnerne burde vært ansatt som byplanleggere i Oslo Kommune prompte. Animasjonene er livaktige, hvilket har mye å gjøre med at animatørene har brukt en del ordentlige skuespillere, rigget opp med bevegelsessensorer. Særlig i kampscenene er dette tydelig. Også biler, våpen, gadgets og til og med klær er såpass forseggjort at man virkelig får følelsen av å befinne seg i et alternativt univers, eventuelt i fremtiden, i 2199, i Olympus.

I den ene bakomfilmen får vi vite at det er brukt mye tid på små ansiktsanimasjoner, de små bevegelsene vi helt ubevisst gjør når vi er emosjonelt påvirket. Og det har de nok også, men det hjelper ikke når bevegelsene er akkompagnert av helt fullstendig talentløse stemmeskuespillere. Ja, fullstendig talentløse. Først som sist: skal du lage en animasjonsfilm, eller har et annet prosjekt på gang hvor du trenger stemmer, så må du ikke finne på å ringe Luci Christian. Hun spiller hovedrollen, Deunan Knute, og gjør det så overbevisende dårlig at det er fascinerende. Alt av følelser, utrop og tøffe replikker forkludres og leveres på et nivå som ikke kan karakteriseres som annet enn latterlig. Dessverre følger ikke det japanske lydsporet med på DVD-en, det er som oftest bedre enn de engelske dubbingene. Om det er fordi undertegnede ikke forstår et ord japansk, og dermed ei heller er i stand til å avgjøre hvorvidt det faktisk er dårlig eller ikke er usikkert, men det høres i hvert fall uendelig mye bedre ut med japansk på blant annet "Ghost in the Shell", hvor den engelske dubbingen også er helt forferdelig.

Litt for inspirert

Kampmaskinen Knute viser sine feminine sider. Iført badehette.
Kampmaskinen Knute viser sine feminine sider. Iført badehette.

Å gi John Woo frie tøyler, rett og slett befri han fra vårt univers´ fysiske lover, er ikke nødvendigvis en god ide. Men regissør Aramaki har tydeligvis holdt han litt i tøylene og muligens lagt lokk på de verste ideene. For selv om det er noen drøye stunts her, er det ikke så mye som ikke kunne vært laget på ordentlig, ikke utført, nei, nei, men laget. Dessverre virker det ikke som om folket har klart å finne på så mange nye triks. Det er mye "Matrix" i "Appleseed". Alt i fra koreografi til våpen og kampscener er gjenkjennelig fra Wachowski-brødrenes etter hvert legendariske sci-fi-filmer. Særlig to av scenene er så like at de ikke kan forsvares verken som inspirert av eller som en hyllest, men rett og slett må betegnes som rent tyveri.

DVD-en er enkel og grei, to bakomfilmer, en om samarbeidet mellom John Woo og Shinji Aaramaki – stort sett hemningsløst skryt fra andre medarbeidere, og en om hvordan filmen ble laget. Sistnevnte er absolutt mest interessant, men også den inneholder litt for mye skryting og ros til de involverte. Det er også et kommentarspor med Aramaki. Det store aberet er som sagt det manglende japanske lydsporet. Det kunne de fint fått plass til.

Konklusjon

"Appleseed Ex Machina" er ingen klassiker, slik omslaget påstår, men det er absolutt trivelig tidtrøye for deg som liker animasjon. Bare ikke heng deg opp i at Briareos ser ut som kaninen fra "Donnie Darko". Da blir det fort vanskelig å ta han seriøst.

Appleseed Ex Machina   Les mer »

Norges beste mobilabonnement

August 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Chili Medium 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen