Den originale iPoden fra 2001 oppå et annet av Ives mest kjente produkter - MacBook Pro i ... du gjettet det - aluminium.
Den originale iPoden fra 2001 oppå et annet av Ives mest kjente produkter - MacBook Pro i ... du gjettet det - aluminium. (Foto: Prime Number/Flickr, CC BY-NC-SA 2.0)

Apples sjefdesigner slutter - her er de mest legendariske produktene

Hvis du har sett videoene Apple viser frem på lanseringene sine har du kanskje hørt stemmen hans. Den britiske fløyelsrøsten som uttaler «aluminium» på sin særegne måte har designet noen av Apples mest ikoniske produkter gjennom årene.

Skulle du svinge forbi Apples nye hovedkvarter, Apple Park i Cupertino, vil de epleskjortede ansatte som vokter dørene raskt fortelle deg hvem som sto bak designet der også. Den samme ridderslåtte briten som har vært med på å utforme iPhoner og Macer siden selskapets spede vei tilbake til storhet på tampen av nittitallet.

Les mer: Jony Ive slutter i Apple »

Nå er Jonathan «Jony» Ive på vei ut av Apple og over til sitt eget nystartede selskap. Både han og Tim Cook sier at dette blir forholdsvis udramatisk for alle parter - Apple er nemlig første og største kunde i Ives nystartede selskap.

Her er noen av de viktigste produktene Ive har satt sin signatur på.

iMac G3 var en symfoni i plast, bilderør og USB-porter. Og en klassiker med eplelogo på. Foto: Yagan Kiely/Flickr, CC BY-NC-SA 2.0

iMac G3

Det er kanskje hans uttale av ordet aluminium som har fått fokus de siste årene. Men han startet karrieren med plast. Masse plast i spreke farger. Den gamle tjukkasskjermen med integrert Mac var én av de første gangene Apple var «modige» og kuttet ut en funksjon mange fortsatt brukte. Den kom nemlig uten diskettstasjon. Men det som kanskje påvirket verden i enda litt større grad var USB-kontaktene og tilbhøret for dem som den var blant de første til å omfavne.

Dagens iMac-design har vært slipt gjennom svært mange generasjoner - men de første iMacene i plast har absolutt ingenting til felles med dagens modeller. 

iPod

Den originale iPoden var produktet som for alvor gjorde Apple relevant igjen. Det fantes MP3-spillere med fastlagring, men rundt årtusenskiftet var fastlagringsspillerne knøttsmå, med rom til bare noen få sanger. MP3-CD-spillerne hoppet og hakket hvis du ristet for mye på dem, og de fleste harddiskbaserte spillerne var fysisk store og forholdsvis kompliserte.

iPod gikk i lomma, hadde fem gigabyte lagringsplass og kjempeenkle menyer hvem som helst kunne beherske. I starten støttet den bare Mac - men det tok ikke lange tiden før den også snakket med Windows.

En mengde modeller har kommet siden - i dag er det ingen igjen med den klassiske formfaktoren. iPod Touch selges dog fortsatt og henter inspirasjon fra et annet Ive-produkt - iPhone.

iPhonen var en kjempeendring i mobilmarkedet da den slo ned i 2007. Foto: Simen Willgohs, Tek.no

iPhone

Apple har prøvd seg på å lage telefoner og lommedatamaskiner flere ganger før. De gikk på smeller med både Newton-enhetene og sitt senere samarbeid med Motorola om en iTunes-telefon. Men da Steve Jobs holdt sin legendariske keynote for drøyt ti år siden var Apple klare til å ta av. iPhone var et faktum, og skjebnen var på mange måter avgjort for milliardskuta Nokia.

Her gikk Ive for første gang virkelig aluminiumsbananas - siden den første iPhonen for det aller meste var et stort stykke av stoffet.

En artig fotnote i historien er at den appmaskinen vi i dag kjenner som iPhone ikke kunne laste ned apper i det hele tatt da den var helt fersk. Webapper skulle være godt nok ifølge Jobs. Appbutikken vi kjenner i dag kom først noen måneder senere.

Baksiden av den originale iPaden levner ingen tvil om hvem som har vært på ferde. Foto: Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

iPad

Platedata? Hvorfor ikke. iPad var opprinnelig noe i nærheten av en eeeenorm iPhone, uten at menyer eller funksjoner var særlig tilpasset. Men som en diger mediefobruksdings hadde den likevel noe for seg. Etter hvert har den blitt mer og mer til en datamaskin på sine egne vilkår. Igjen var det aluminium som var gjennomgangstemaet. Der iPhone har vaklet litt mellom ulike materialer, blant annet et par-tre utgaver i plast, og noen i glass og stål, har iPad alltid stått fjellstøtt i leiren til Ives favorittmateriale.

MacBook Pro av gamlesorten. Det lysende eplet ble nok en ikonisk designvri. Foto: Jørgen Elton Nilsen, Tek.no

MacBook Pro

Apples bærbare maskiner med den lysende eplelogoen på baksiden var i likhet med iPad en symfoni i aluminium. Disse hadde også fantastiske tastaturer sammenliknet med dagens Mac-laptoper. De ble etter hvert svært lette å bære med seg og med retinaskjerm og kraftiig maskinvare på innsiden ble de på sett og vis prototypen for hvordan en bærbar datamaskin skulle se ut.

Mac Pro med utskåret aluminiumskasse. Foto: Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Nye Mac Pro

Nye Mac Pro ble umiddelbart døpt osteraspen - the cheese grater - da den ble lansert. Et hav av utskårede hull i aluminiumskassen utgjør det viktigste designelementet i den skamdyre og heftige datamaskinen. En skjerm med tilsvarende design på baksiden hører til - hvis du ikke gikk konkurs på innkjøpet av Macen, altså.

Maskinen ble lansert på årets WWDC, og må antas å bli ett av de siste produktene Ive har lagt hånd på som ansatt i Apple. Men helt slutt er det ikke ennå - designeren starter ikke opp selskapet sitt LoveFrom fullt ut før på tampen av året, og i 2020 skal satsingen skaleres opp.

Men før det får vi nok en iPhone-lansering til høsten der briten har hatt en finger med i spillet.

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen