Apples nye musikktjeneste etterforskes for mulig brudd på konkurranselover
(Bilde: Skjermdump/Apple)

Apples nye musikktjeneste etterforskes for mulig brudd på konkurranselover

Apple Music er allerede i hardt vær.

Annonsør­innhold
Les hele saken »

Apple har nettopp dratt sløret av sin nye musikkstrømmetjeneste og Spotify-konkurrent Apple Music, og allerede har tjenesten skapt en del liv og røre. I mai dukket det opp anonyme kilder som hevdet at Apple jobbet for å bli kvitt konkurransen fra Spotify og var under etterforskning for metodene sine.

Nå melder blant andre Wall Street Journal og Reuters at disse rapportene tilsynelatende stemmer. Statsadvokatene i de amerikanske delstatene New York og Connecticut etterforsker nemlig nå om avtalene som Apple har inngått med plateselskapene bryter med konkurranselovene.

Mistenkes for å jobbe mot gratisstrømming

Opplysningene kom frem i et brev sendt til statsadvokatene fra det store plateselskapet Universal Music Group. Det fremgår av brevet at etterforskningen dreier seg om et mulig samarbeid for å bli kvitt reklamefinansiert gratisstrømming av musikk som tilbys av blant andre Spotify. 

Apple er tilsynelatende ute etter gratisstrømmingen til Spotify.
Apple er tilsynelatende ute etter gratisstrømmingen til Spotify. Foto: endermasali/Shutterstock.com

Dette er altså de samme opplysningene som anonyme kilder lekket overfor nettstedet The Verge nylig.

De amerikanske statsasvokatene ønsker både å finne ut om Apple har inngått ulovlige avtaler med plateselskapene, og om plateselskapene muligens har inngått avtaler seg imellom for å hemme konkurransen på strømmemarkedet.

Benektes av Universal

– Dette brevet er et ledd i en pågående etterforskning av musikkstrømmebransjen, en industri hvor konkurranse nylig har ført til nye måter å lytte til musikk på for forbrukerne. For å ivareta disse fordelene er det viktig å sikre at markedet fortsetter å utvikle seg fritt for hemmelig samarbeid og andre metoder som hemmer konkurranse, sa den ene statsadvokaten i en uttalelse.

I brevet benekter for øvrig Universal Music Group mistankene. Selskapet sier de ikke har noen avtaler med Apple eller andre plateselskaper om å stanse gratistjenester eller som hindrer selskapet i å lisensiere musikk til bestemte strømmetjenester.

Akkurat hva som eventuelt har skjedd i kulissene i forbindelse med den nye Apple Music-tjenesten er altså fremdeles noe uklart, men antakelig vil nok den harde konkurransen mellom Apple og Spotify på strømmemarkedet fortsette å skape nye overskrifter i fremtiden. 

Spotify har nå begynt å mobilisere mot Apple Music for alvor: Selskapet har samlet inn milliarder i investormidler »

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen