(Bilde: Liveauctioneers.com)

Apples første datamaskin: 1 500 000 kroner

Fungerende utgave skal under hammeren.

Verdien på Apples første maskiner, som ble laget på 70-tallet, er høy – spesielt om de er i en fungerende tilstand.

På en auksjon i Tyskland, som blir avholdt i november, skal en fullt fungerende Apple 1 under hammeren. Det er trolig kun seks slike rundt om i verden, og salgsverdien er anslått til hele 200 000 Euro – 1,5 millioner norske kroner.

Steve Jobs første

Apple 1 er å betrakte som et ikon, fordi det er den første maskinen Steve Jobs og Steve Wozniak – grunnleggerne av Apple – konstruerte sammen for kommersielt salg.

Maskinen ble lansert i 1976, til 666,66 dollar, og rundt 200 eksemplarer ble laget. Datamaskinen var i stor grad bare et kretskort, kundene måtte selv skaffe et kabinett, strømforsyning, brytere, tastatur og skjerm.

Objektet som nå skal auksjoneres bort, er ikke bare en av svært få fungerende Apple 1-maskiner i verden. Den kommer også komplett med tastatur, skjerm, strømforsyning og en kassettspiller for lagring av data.

Et kupp?

Minsteprisen på modellen er satt til 70 000 Euro, drøyt 500 000 kroner, men det er forventet at den vil gå for 200 000 Euro – halvannen million kroner.

Det kan kanskje høres ut som en stor sum, men om du sikrer deg maskinen til den prisen, kan det nesten regnes som et kupp. I sommer ble nemlig en av de andre seks fungerende Apple 1-maskinene solgt 374 500 dollar – eller 2 230 000 kroner.

Om maskinen blir din, tilbyr selgeren å gi deg opplæring i hvordan 70-talls-kreasjonen fungerer, mot ytterligere betaling.

Se en video av objektet under, og ta en tur over til Liveauctions.com om du skulle være interessert.

Se også: Her laget Steve Jobs sin første maskin »

(Kilde: Liveauctioneers.com)

Norges beste mobilabonnement

August 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Chili Medium 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen