Apple vil forby salg av Galaxy S II

Krever salgsstopp av tre konkurrerende Samsung-mobiler.

Samsung og Apple er parter i en bitter strid om en rekke patenter som gjelder produksjonen av mobiltelefoner og nettbrett. For selskapene er det snakk om millioner av dollar og markedsposisjoner, men for deg og meg virker dette kanskje mest som en uhyre tåpelig og patetisk krangel.

Apple har tidligere begjært full salgsstopp av tre Galaxy-modeller på det Europeiske markedet. Blant dem er markedets kanskje aller beste mobiltelefon for øyeblikket, Samsung Galaxy S II.

Les også: Apple stopper salget av Galaxy 10.1

Nå har dommen falt, og en nederlandsk domstol har kommet frem til at Samsung har brutt patenten som går på "å vise fram og bla igjennom bilder på en smarttelefon", melder BBC. Om sju uker skal derfor en embargo av disse Samsung-mobilene etter planen tre i kraft.

Domstolen ga imidlertid ikke Apple medhold på en rekke andre punkter, blant annet de som gikk på design.

Stor fallhøyde

Denne spesifikke patentsaken er ifølge BBC gjeldende for Nederland, men i praksis kan det bety at salget av Galaxy-modellene stoppes i store deler av Europa. De aller fleste av Samsungs mobiltelefoner som selges i Europa, sendes fra Asia til nettopp Nederland for videre distribusjon. Ifølge Db.no var det neppe tilfeldig at Apple valgte dette landet når de skulle gå til sak mot Samsung.

Det europeiske forbudet mot å selge nettbrettet Samsung Galaxy Tab 10.1 ble for øvrig opphevet, ettersom en tysk dom ikke hadde makt til å gjelde i andre EU-land. Noe lignende vil etter all sannsynlighet skje i denne saken. Hvis forbudet blir stående, kan Samsung bli tvunget til å legge om all logistikk for å få solgt Galaxy-modellene sine til andre europeiske land.

- Denne avgjørelsen er ikke ventet å påvirke salget i andre europeiske markeder, sier Samsung i en uttalse.

Hvis Apple vinner frem med sine krav i de ulike patentstridene i USA og Europa, vil de trolig forhindre sin største Android-konkurrent og tidligere samarbeidspartner Samsung i å lage konkurransedyktige mobiler og nettbrett. Taper Apple, kan de tape stort, og det kan få uante konsekvenser for verdens største smartmobilprodusent.

Hva tror du blir utfallet av patentstriden mellom Apple og Samsung? Diskutér - gjerne med saklige argumenter - i forumet nederst på siden.

(Kilder: BBC, Db.no)

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen