TEST: Apple TV

Test Apple TV

Liten, lekker og lynrask

Streamingboksen til Apple er fin på utsiden, men lider av mange begrensninger.

Helt siden Steve Jobs' bortgang har mye fokus blitt rettet mot hans siste antatte satsningsområde: TV-en. Ifølge biografien som kom ut i oktober i fjor, skal Jobs ha uttalt at han hadde «knekket koden», og var klar for å revolusjonere TV-verdenen.

Faktum er at Apple allerede har befunnet seg på TV-markedet en god stund. Helt siden 2007 har Apple TV vært i salg i USA, og i 2010 kom den i en ny utgave, med utseendet vi kjenner igjen i dag. Nå har Apple nok en gang oppdatert TV-boksen sin, med bedre maskinvare, men samme utseende som 2010-utgaven.

Den lille boksen fra Apple fungerer som et bindeledd mellom TV-en din og Apple iTunes. Du kan ikke lagre noe på selve dingsen, da den kun fungerer som en avspiller av filmer, videoer og musikk du enten har liggende på PC-en, eller som du kjøper via onlinebutikken til Apple, iTunes.

Enkel å bruke

Selv om Apple TV kanskje ikke kan gjøre så veldig mye, kan den gjøre de få tingene den kan svært godt. Avspilling av filmer, navigering i bilder og menyer er så brukervennlig og enkelt at det er vanskelig å skjønne hvorfor ikke alle kan lage menyer på denne måten. Den nye tjenesten AirPlay byr også på mye moro, og det er vanskelig å ikke smile når man bare trenger å trykke på en knapp for å speile skjermen til en iPad 2 eller iPhone 4S direkte opp på TV-skjermen.

Ulempen med det hele er at du trenger Apple-dingser for å få noe ut av Apple TV. Dette er både den største styrken og den største svakheten til mange av Apples små dingser. Har du allerede solgt sjelen din til Apple og bruker både iPhone, iPad og Macbook og alle videofilene dine er konvert til Apple-vennlige formater, er det et helt annet produkt enn det er for noen med en PC med Windows eller Linux, og andre mobiler og nettbrett enn Apples.

Moro for eplehoder

For en Mac-bruker vil Apple TV la deg streame alt av innhold du har fra datamaskinen, mobiltelefonen og nettbrettet ditt, trådløst og enkelt, direkte til TV-en. Den lar deg bla igjennom bilder få øyeblikk etter de blir tatt med mobilen på en storskjerm, se på YouTube-videoer og lese Wall Street Journal, og i tillegg la deg kjøpe eller leie nye filmer med et par tastetrykk.

For andre som ikke er like oppkoblet til Apples infrastruktur vil Apple TV bare være et mellomledd til en filmtjeneste som ikke har så mange fimer å by på, til en rimelig stiv pris.

Dermed koker det hele ned til hva du er ute etter, og hvor mange Apple-dingser du har som kan koble seg opp til Apple TV-en. Det bør også nevnes at for deg som sitter med en heftig filmbibliotek på datamaskinen, i formater som .avi og .mkv vil du ha en stor konverteringsjobb hvis du har lyst til å bruke Apple TV for å se de på TV-en.

Hvis du allerede har fylt opp huset med eple-ting kan det være et hyggelig tillegg i stua, men mest på grunn av mulighetene AirPlay åpner opp for. I våre øyne er filmutvalget på iTunes fortsatt for stusselig, og når tjenester som Netflix heller ikke er tilgjengelig i Norge, er ikke iTunes et godt nok trekkplaster alene.

AirPlay lar deg både speile innhold fra mobilen eller nettbrettet ditt, men også sende over videoer fra for eksempel YouTube direkte over på TV-skjermen.
AirPlay lar deg både speile innhold fra mobilen eller nettbrettet ditt, men også sende over videoer fra for eksempel YouTube direkte over på TV-skjermen.

Hvis du ikke har huset fullt av Apple-ting, er Apple TV ikke et produkt for deg. Norske iTunes er fortsatt altfor begrenset, og andre alternative mediespillere som for eksempel Dlink Boxee er et bedre alternativ selv om prisen er høyere. Du vil miste tilgangen til filmutvalget i iTunes, men du vil til gjengjeld kunne koble til ekstern harddisk og spille av omtrent alt av filformater uten å styre med konvertering og flytting.

I tillegg kan du vurdere å snekre sammen din egen hjemme-PC, som du kan koble direkte til TV-en. På denne måten vil du få langt flere muligheter til å få akkurat de funksjonene du vil ha, og lagringsplass blir raskt et fjernt problem.

Apple har forøvrig også et alternativ hvis du er ute etter mer enn bare en streamingboks. Apple Mac Mini koster mindre enn en vanlig PC, og kan fint passe under TV-en til å gjøre mye av det samme Apple TV kan. Du mister imidlertid Airplay-funksjonaliteten, men hvis du virkelig vil ha dette, kan du laste ned et program som Air Server, som gjør at Mac-en din dukker opp som en Airplay-kompatibel enhet.


Enkelt å sette opp
Enkelt brukergrensesnitt
Airplay er knall
Moro hvis du har Apple-dingser


Ingen harddisk eller mulighet til å koble til ekstern harddisk
Begrenset til å spille av mp4-videoer via iTunes.
Dårlig filmutvalg i norske iTunes.
Ikke så mye å gjøre hvis du ikke har Apple-dingser
Savner TV-serier i iTunes

Vil du vite mer?
Les hele testen av Apple TV på Hardware.no »

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen