Apple truer med å stenge Itunes

Apple sin tjeneste står ovenfor flere utfordringer for tiden. Ikke bare vil det norske Forbrukerombudet trekke tjenesten for markedsføringsrådet for å få fjernet sperrene på musikken som kjøpes gjennom tjenesten. Nå vil musikerne også ha bedre betalt. De siste får apple til å vurdere å stenge hele Itunes Store.

- Tjenesten vil ende med økonomisk tap
Ifølge Apple Insider er det et krav fra musikkbransjen om at artistene skal få bedre betalt per sang som lastes ned via nett som får begeret til å renne over for Apple. Artistene krever en økning på 66 prosent per sang. For Apple og andre musikksteder betyr dette at de må betale 15 cent i stede for dagens 9 cent per sang som du kjøper. Sjef for Itunes, Eddy Cue, mener en slik prisøkning medfører at selskapet vil vurdere å avslutte tjenesten.

- Hvis Itunes Store må betale en høyere pris for royalties, så vil det med all sannsynlighet medføre at tjenesten vil ende opp med økonomisk tap, noe som ikke er et alternativ. Apple har gjort det helt klart at selskapet er i dette markedet for å tjene penger og vi er ikke villige til å føre tjenesten Itunes Store om det ikke er mulig, skriver Cue i et brev til amerikanske Copyright Royalty Board (CRB), ifølge Apple Insider.

Å sette opp prisen for musikken er ikke et alternativ for Apple. CRB vil behandle den mulige økningen i royalties torsdag denne uken.


Apple sier de ikke er interessert i å drive butikk som går i minus.

Webradioene gleder seg
Samtidig som Apple gremmer seg over utviklingen i musikkmarkedet er det andre som gleder seg stort. Tim Westergren, grunnleggeren av musikktjenesten Pandora, hadde all grunn til å juble i går. Da ble det enighet i den amerikanske kongressen om å støtte opp om Webcaster Settlement Act.

Denne loven vil gjøre det mulig for webbaserte radioer å betale en mindre avgift for musikken de spiller. Pandora og flere andre webbaserte radioer i USA er avhengige av denne loven for å kunne fortsette driften. Avtalen fikk samtidig støtte fra organisasjonen Recording Industry Association of America som ser en slik avtale som nødvendig for å komme ny teknologi i møte.


Pandora har måttet stenge sin drift i Europa, men nå ser det lyst ut i USA.

Westergren selv har drevet mye lobbyvirksomhet for å få denne avtalen gjennom, og han legger ikke skjul på hva han mener.

- Jeg er lettet, optimistisk og takknemlig ovenfor våre lyttere, sier han, ifølge Cnet News.

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen