Test Apple MacBook Air 11"

Smågodt fra Apple

Det er vanskelig å ikke like den nye MacBooken.

Den opprinnelige MacBook Air skapte mye blest da den dukket opp i 2008, men slo ikke spesielt bra an. I 2010 fikk Apple ut en ny generasjon som var rimeligere, lettere og enda tynnere, og klemte hele sulamitten inn i en 11,6-tommer også.

Med årets nye MacBook Air har vekt og tykkelse stått på stedet hvil. Men den nye prosessoren er dobbelt så kjapp som den gamle, og prisen på maskinen er igjen blitt lavere. Apple har gjort det de kan best – tatt et relativt godt produkt og gjort det enda noen hakk bedre.

Konklusjon:

For å oppsummere det vi har konkludert med i testen er den nye MacBook Air relativt solid, til tross for lav vekt og tykkelse. Den er enkel og ikke minst god å bruke takket være tastaturet og pekeplaten, som sammen med den lyssterke HD-skjermen gir deg følelsen av å jobbe på en hakket større maskin. Andre fine ting er at den nesten er lydløs ved lettere bruk, og batteritiden er mer enn akseptabel. Med over fire og en halv times filmavspilling eller syv og en halv timers uvirksom drift når den ikke opp til de mest utholdende bærbare der ute, men med en så tynn linje er det vanskelig å klage på det.

Kombinert med at "vanlige" MacBook nå er ute av bildet ser vi godt for oss at MacBook Air nå kan blir en ny suksesshistorie for Apple.

Apples bærbare er lett gjenkjennelige.
Apples bærbare er lett gjenkjennelige.

Men selv om det er vanskelig å si noe annet enn at MacBook Air 11" er en flott liten bærbar, er det jo også et par ting du bør bite deg merke i. Lurer du for eksempel på å oppgradere fra forrige generasjon er det verd å merke seg at spillytelsen er dårligere, dersom det da er viktig for deg. Prosessorytelsen er riktignok dobbelt så god, men det er noe du i hovedsak merker på vedvarende tyngre kalkulasjoner, ikke under enkelt bruk som ved surfing eller medieavspilling.

Et annet spørsmål sirkulerer rundt hvor og hvordan du skal bruke denne lille ultraportable. Den blanke skjermen gjør den ikke til noen utendørskonge, ettersom glossy skjermer har en tendens til å reflektere alle mulige lysskilder. I denne prisklassen skulle vi også gjerne sett mulighet for 3G (mobilt bredbånd) på hva som tross alt er en veldig portabel datamaskin.

Videre har vi det sedvanlige med få og spesielle kontakter. Har du planer om å koble din Air opp mot en ekstern skjerm som ikke har DisplayPort må du kjøpe en ekstra adapter. Vi savner HDMI, og skulle gjerne hatt en minnekortleser klemt inn også, ettersom dette er å betrakte som standard på samtidige ultraportable. Samtidig innser vi at det faktisk er litt plassmanger på MacBook Airs smale sider.

Men dette er nok stort sett flisespikkeri for den som nå allerede sikler etter en smekker MacBook Air. Dette er en maskin som er lett å bruke, lett å ta med seg og lett å like, med mer muskler enn massen vil tilsi. Og med en inngangpris på under 8000 kroner vil den nok stå langt oppe på ønskelista for studenter og andre som vil ha noe lett og lekent uten særlige krav til spillytelse.

Alternativer finnes det noen av, om enn ikke helt i samme gate. Har du et trangt budsjett og ikke bryr deg om ytelse, sjekk ut Asus Eee 1215B eller en annen liten maskin med AMDs Brazos-plattform. Innbitte gamere kan på sin side ta en kikk på Alienware M11x, om de da orker dra på en kilo ekstra. Vil du holde deg til ultraportable, sjekk ut disse anbefalingene.

Les også: Anbefalinger for studenten


Solid, tynn og lett
Så å si lydløs ved liten belastning
Fin ytelse og batteritid
Lyssterk og høyoppløst skjerm
God tastatur og touchpad


Litt knapt med tilkoblingsmuligheter
Savner muligheter for matt skjerm

Les hele testen av Apple MacBook Air på Hardware.no

Apple Macbook Air 11.6 i5 1.6GHz 128GB   Les mer »

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen