Apple lanserte verdens tynneste bærbare

MacWorld 2008 er offisielt åpnet etter at Steve Jobs i kveld gikk på scenen i Moscone Center i San Francisco. Som vanlig satt en hel Mac-verden og holdt pusten mens Jobs presenterte dette årets største Apple-nyheter.

Les også:

- Håpløse spådommer om Apple
- Apple knebler nettside
- Ny supertynn bærbar fra Apple

Kopierer Microsoft

Steve Jobs og Mac-miljøet gjør alltid narr av Microsoft fordi de mener giganten fra Seattle kopierer mye av det de gjør nede i San Francisco. Ikke minst viste Apple det ved introduksjonen til Jobs’ åpningstale hvor de viste en reklame der budskapet i praksis var at i 2008 skal PC kopiere alt Mac gjorde i 2007.

Nå er nok bildet en smule mer nyansert, og det hender vel også at Apple kopierer Microsoft. Noen vil vel kanskje hevde at et av produktene som Apple har lansert i dag, nemlig Time Capsule, er i overkant lik Windows Home Server som Microsoft presenterte i fjor. I praksis er det en diger harddisk som kan kobles til nettverket for å ta sikkerhetskopi av alle maskinene i hjemmet.Uansett er dette et flott produkt som kan hjelpe folk med den evige hodepinen i forhold til sikkerhetskopiering. Time Capsule kommer i to versjoner, en med 500 GB til 299 dollar (1 576 kroner) og en 1 TB-versjon til 499 dollar (2 630 kroner). I Norge er prisen henholdsvis 2 490 kroner og 4 190 kroner.

Mer til iPhone

Etter å ha skrytt en del av hvor bra iPhone har solgt i løpet av de første 200 dagene, med et snitt på 20 000 solgte mobiler om dagen, gikk Jobs over til å presentere en rekke iPhone-nyheter. Først og fremst knyttet til den forventede programvareoppdateringen 1.1.3.

Her er det en langt bedre versjon av Google Maps, med automatisk lokalisering av hvor du er. I tillegg vil det bli mulig å sende SMS til flere personer, mens MMS fremdeles vil glimre med sitt fravær. Det vil også bli enkelt å endre menyen på telefonen, med å flytte på ikoner og legge for eksempel nettsider direkte til menyen.

Samtidig ble det nevnt at det kommende utviklingsverktøyet til iPhone fremdeles skal komme i slutten av februar. Dette kommer nok som en skuffelse på mange som har gått ut fra at dette ville være en av overraskelsene ved dagens presentasjon.Lei film via iTunes
Som forventet åpner Apple nå også for filmleie via iTunes. Dette må vi imidlertid se langt etter her hjemme i Norge. Men amerikanske brukere kan leie filmer, som kan ligge på maskinen i 30 dager, men som må sees ferdig 24 timer etter at de blir startet. I løpet av året skal imidlertid tilbudet også komme til andre land, selv om det ikke ennå er klart hvilke land dette gjelder.

Til å begynne med vil det være over 1 000 filmer tilgjengelig og det vil i første rekke være filmer som nylig har kommet ut på DVD. Det som kanskje er mest spennende er allikevel at Apple også åpner for leie av HD-filmer. Med over 100 filmer tilgjengelig i HD-kvalitet vil dette være et flott tilbud for folk med HD-klare flatskjermer.

Prisen for å leie filmer er 2,99 dollar (16 kroner) for arkivfilmer og 3,99 dollar (21 kroner) for nye titler. HD-filmene koster én dollar (5,3 kroner) mer.

Verdens tynneste bærbare

Så ble det også klart at ryktene om MacBook Air stemte. Apple har laget det som skal være verdens tynneste bærbare datamaskin. Den er 1,93 centimeter på det tykkeste og kun 4 millimeter på det tynneste. Faktisk skal den være så tynn at den får plass i en gul manilla-konvolutt.

Skjermen er på 13,3 tommer og har innebygd iSight-webkamera. Den har også et tastatur med full størrelse og baklys. Jobs kalte det ”muligens det beste tastaturet til en bærbar vi har laget”.Allikevel er det kanskje pekeflaten som vil skape en ny standard i bransjen. Med de samme multittrykkfunksjonene som på iPhone er det mulig å bruke flere fingre til å manipulere blant annet størrelsen på bilder via pekeflaten. Maskinen kommer med Core 2 Duo i 1,6 GHz og 1,8 GHz. Den har også 802.11n innebygd og Bluetooth 2.1, noe som bygger oppunder selskapets planer om å lage en virkelig trådløs maskin.

Med MacBook Air går også Apple virkelig inn for et klimaalternativ i dette markedet. Dekselet er laget av aluminium som kan resirkuleres. Skjermen er den første uten kvikksølv og arsenikk, mens kretskortet er laget uten såkalte PCB-er. Selv innpakningen kan resirkuleres.

Maskinen koster fra 1 799 dollar (9 481 kroner) i USA, mens den i Norge vil ligge på hele 14 290 kroner i billigste konfigurasjon. Den har ikke optisk disk (DVD/CD), selv om dette kan kobles til via USB for 99 dollar (522 kroner) i USA, mens denne vil koste 749 kroner i Norge. MacBook Air kan bestilles fra i dag, men vil ikke sendes ut før om et par uker.

Ingen ekstra lanseringer

Steve Jobs har for vane å avslutte sine åpningstaler på Macworld med de berømte ordene ”One more thing…” hvorpå han drar en kanin opp av hatten. Dette skjedde imidlertid ikke i år og han syntes tydeligvis det var nok med MacBook Air, filmleie, iPhone-oppdatering og Time Capsule.

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen