Apple klar med Intel-Macer

- Dette har vært en kjempstor opplevelse for oss, over tusen ingeniører har jobbet på prosjektet til nå, sa Intel-sjef Paul Otellini under Steve Jobs' åpningstale.

Han entret scenen i en røyksky, og kom antrukket i Intels sedvanlige kanindrakt, mens han overleverte en klassisk Intel-wafer til Steve Jobs og sa:- Jeg er her for å rapportere at Intel er klare.

3 ganger raskere med Intel Core Duo

Det var også Apple. Steve Jobs holdt hele åpningstalen sin med hjelp av en splitter ny iMac med Intels Core Duo-prosessor - noe han ikke avslørte før slutten av talen. De fleste teknologi-journalistene på stedet gjenkjente imidlertid tidlig at noe var spesielt med maskinen.
Maskinen var betraktelig raskere enn noe undertegnede har sett.

- Siden designen, prisen og størrelsene er nøyaktig det samme som før, kan vi spørre oss hva forskjellen er, sa Steve Jobs til latter fra salen.

- IMacen med Intels Core Duo-prosessor er to til tre ganger raskere enn G5-varianten - og er tilgjengelig fra og med i dag.

Det gjelder spesielt for Apple-programmer som er optimalisert for den nye plattformen. Innimellom maskinvarelanseringene snakket Jobs mest om programvare.Fem år til med Office

Han fortalte at alle Apple-programmene fremover vil være universelle. De vil altså kjøre i "native" modus både på Intel- og PowerPC-prosessorer. Men Pro-programmene kommer ikke før i mars, som også er da Microsoft sier de vil være klare med Office i Intel-versjon.

Microsoft forpliktet seg også til å komme med Office-versjoner til Mac i fem år til, noe som mange anser som livsviktig for salget av Apples Macer.Nye verktøy - med Ajax og RSS

Det kom også oppdateringer for Apples iWork- og iLife-pakker - med mange spennende nye egenskaper, og et nytt program; iWeb trekker på alle egenskapene fra de andre i iLife-pakken og lager automatiske blogger og websider på en svært så elegant og enkel måte.Det ble også lansert RSS-støtte i iPhoto, podcast-studio i Garageband og video-podcast-støtte i iMovie, noe Steve Jobs illustrerte med å lansere sin egen podcast - med hete rykter om spennende nye Apple-produkter.

MacBook Pro - Apples nye bærbare

Den største nyheten beholdt han imidlertid til slutt - med en klassisk One more thing... Og det var dette mange hadde ventet på: Endelig en dobbelkjerne-powerbook fra Apple - med Intels Core Duo-prosessor.Navnet er også nytt, siden Jobs har sett seg lei på Power-navnet i dobbelt betydning (både PowerPC-prosessorene og Power som i strømforbruket som hindret dem i legge en G5 i bærbare).

Fra nå av heter Apples "Pro"-bærbare MacBook Pro - og kanskje iBooken også bytter navn senere i år til MacBook.

Den nye maskinen kommer med enten 1,67 GHz eller 1,86 GHz dobbeltjerneprosessorer fra Intel, som skal være 3-4 ganger raskere enn G4-maskinene den avløser.


Den første MacBook Pro får en 15,4-tommers widescreen-skjerm som skal være like farge- og lyssterke som Apples Cinema display, kommer med 667 MHz systembuss, infrarød mottaker til fjernkontroll og innebygget webkamera.

Like spennende var Magsafe - en en magnetisk strømplugg som automatisk kobler seg ut når noen for eksempel snubler i ledningen.

MacBook Pro blir tilgjengelig i februar, mens resten av Apples Intel-maskiner skal være klare i løpet 2006. MacBook Pro-maskinen som ble lansert i dag koster fra 18 490 og opp til 23 290 kr.Avslutningvis viste Jobs frem en reklamefilm som skal gå på TV i USA - der taglinen var;

- I årevis har Intel-prosessoren vært fanget i PC-er, og pliktskyldig utført meningsløse og kjedelige oppgaver. Fra og med i dag setter vi den fri - i Apples nye datamaskiner.

Som noen kanskje vil synes er noe arrogant, mens andre sier det er klassisk Apple...

Mer fra messegulvet og en nærmere titt på Apples nye maskiner følger i timene og dagene som kommer.

Hele talen til Steve Jobs er nå lagt ut på nettet via Quicktime - og kan ses her

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen