Apple kaster seg inn i mobilmarkedet

Det siste året har det vært mange spekulasjoner om hvordan Apples første mobiltelefon kom til å se ut. I dag kunne Apple og partner Motorola endelig vise den frem. Møt Rokr E1.

Rokr er en slående lik kopi av fjorårets Motorola E398. Det eneste som røper at vi har med en ny modell å gjøre, er den egne iTunes-knappen som befinner seg på forsiden av årets nye modell.

I utviklingen av telefonen, er det liten tvil om Apple og Motorola har hentet mye inspirasjon fra iPod. For alle praktiske sammenhenger, kan man si at Rokr brukes som en vanlig iPod.

For å laste over musikk, kobler man telefonen til en datamaskin med en vanlig USB-kabel. Siden bruker man gratisprogrammet iTunes for å overføre musikken til telefonen. Om man ønsker det kan man sette programmet til automatisk å laste over en tilfeldig liste med sanger.

Når man skal spille musikken på telefonen, trykker man på iTunes-knappen. Herfra styrer man seg gjennom musikken ved å bla etter artist, sangnavn, spilleliste e.l. Det eneste som mangler for å gjøre iPod-illusjonen komplett, er det karakteristiske rullehjulet.

Rokr har doble høyttalere som kan brukes til å spille musikk. Det følger også med egne øretelefoner i pakken. Disse pluggene har egen mikrofon, og kan brukes som håndfri. Når man blir oppringt skrus musikken automatisk av, slik at man kan begynne å snakke.

Holder 100 sanger
Lagringskapasiteten til Apples nye telefon er av samme slag som vi har sett i andre musikktelefoner. Et 512 MB MicroSD-kort følger med i pakken. Det holder til rundt 100 sanger med musikk. Ønsker man mer plass å boltre seg på, kan man kjøpe flere kort.

Telefonen spiller både MP3 og AAC-filer. Dette vil også være den første mobiltelefonen som kan spille av sanger man har kjøpt på iTunes Music Store. Før har man vært begrenset til datamaskinen og iPod-en.

Batterilevetiden til Rokr er i toppsjiktet for musikktelefoner, med en en oppgitt spilletid på 15 timer. Det er ingenting i spesifikasjonene som tyder på at man kan skru av mobilsenderen i telefonen. Om man velger å prate bort batteriet sitt, skal telefonen klare 9 timer med tale.


iTunes har raskt blitt den største musikkbutikken på nettet

Det man nok kan savne på Rokr er egne taster for å skifte sang og stoppe musikken. Her har konkurrende modeller fra Qtek og Sony Ericsson et forsprang i dag.

Funksjonsmessig er Rokr for relativt normal å regne. Skjermen har en oppløsning på 176 x 220 piksler. Telefonen har innebygget blåtann og et eget VGA-kamera med blits. Det er en kvadruppelbånds telefon, som betyr at den kan brukes i alle verdens GSM-nett.

Størrelsesmessig er heller ikke den nye modellen noe uvanlig syn. Dimensjoner på 108 x 46 x 21 mm, og en vekt på 107 gram, kan sies å være ganske så normale mål for en mobiltelefon i dag.

En del vil nok kunne si seg skuffet over dagens lansering. Mange forventet muligheter for å kjøpe sanger over mobilnettet. Et mer spenstig design og bedre lagringsmuligheter kunne også vært forventet - Sony Ericssons W800i har for eksempel et mer skreddersydd design og 2 GB kapasitet.

Siste ord er allikevel ikke sagt. Det har for lengst blitt klart at flere modeller vil komme i kjølvannet av E1. Motorola har allerede vist frem en Rokr med 3G-støtte til pressen.

Verdenslansering
I motsetning til tidligere rykter, er det ikke bare amerikanske brukere som får mulighet til å boltre seg med Rokr. Telefonen skal rulles ut over hele verden, inkludert det europeiske markedet.

Telefonen skal være ute for salg i USA allerede, mens den vil dukke opp i sentrale markeder som Storbritannia, Frankrike og Italia i september. Resten av verden - og da med stor sannsynlighet også Norge - vil få mulighet til å kjøpe telefonen fra fjerde kvartal.

Cingular vil selge Rokr E1 sammen med to års binding for $249.99. Hva telefonen vil koste i det europeiske markedet, gjenstår å se.

(Kilder: Digital Tech Life, Lee Hord Dot Com, MobileTracker, Technoogle, ZDNet)

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen