Apple kan blokkere iPad-konkurrenter i 25 år

Apple kan blokkere konkurrenter i 25 år

Hvis Apple får medhold i retten, kan beskyttelsen mot kopiering av iPad-designen gjelde opptil 25 år i hele EU.

Apple har fått midlertidig medhold i å blokkere Samsung Galaxy Tab 10.1 i EU mens en tysk domstol skal vurdere om Samsungs nettbrett bryter med designbeskyttelsen til iPad.

Hvis retten viser seg å være enige med det amerikanske selskapet, betyr det at de kan få beskyttelse mot kopiering av iPad-designen i opptil 25 år over hele EU. Siden Apple søkte om slik beskyttelse i 2004, betyr dette at de kan blokkere nettbrettkonkurrenter frem til 2029 på det europeiske markedet.

Gjelder hele EU

Apple har en såkalt EU-designbeskyttelse (Community Design) på sin iPad – noe som skal beskytte hvordan et bestemt produkt ser ut. Det kan for eksempel være hvordan en knapp er designet på en bil eller en datamaskin.

Ettersom Apple har registrert iPad hos kontoret for registrering av varemerker og design i EU (Office for Harmonization of The International Market), gjelder beskyttelsen over hele den europeiske union. Alle størrelser, selv små leketøysminiatyrer, er omfattet av dette.

Apple kan altså gå til en domstol og få nedlagt forbud mot et produkt hvis de mener at det bryter med deres designbeskyttelse.

Flere søksmål

Apple har også saksøkt Motorola og Jaytech for brudd på designbeskyttelsen. Jaytech har fått et midlertidig forbud, mens saken mot Motorla fremdeles ikke er avgjort.

Samsung og andre konkurrenter har mulighet til å appellere rettens avgjørelse. Hvis dette lykkes, kan det føre til rettssaker som har mulighet til å ende opp i den tyske høyesterett. Et forløp på slike saker kan ta opptil fem år.

(Kilde: Elektronikbranchen)

Norges beste mobilabonnement

August 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Chili Medium 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen