TEST: Apple Iphone 4
Test

Apple Iphone 4

Annonsør­innhold
Les hele saken »

Konklusjon

dsad
+ Ekstremt rask
+ Supert kamera
+ Bra batteritid
+ Svært brukervennlig
+ Gyro forbedrer spill
+ Skjerm i toppklasse
+ Solid byggekvalitet

dsad
- Burde hatt Flash-støtte
- Tett bundet til Itunes
- Ingen micro-USB

Store forventninger har vært knyttet til Apples siste telefon, Iphone 4. Kort fortalt innfrir telefonen på de fleste punkter.

Noen drastiske endringer i brukervennligheten har ikke kommet. Telefonen har blitt raskere og kan kjøre flere programmer på samme tid, uten at måten man navigerer i menyene har endret seg nevneverdig.

Endelig flerprogramkjøring

Veksling mellom programmer fungerer veldig greit, og vi opplevde aldri noen feilmeldinger, tenkepauser eller annet uønsket i forhold til dette. Alt fra bakgrunnskjøring av nettmusikk til spill på pause i bakgrunnen støttes nå.

Det er fortsatt enkelte ting som ikke støttes av Apples flerprogramkjøring, men dette begynner likevel å bli en bra løsning. Noen merkbar endring i ytelse eller batteribruk med applikasjoner i bakgrunnen merket vi ikke.

En helt ny måte å spille på

Gyroskopet måler bevegelser på en annen måte enn akselerometeret som er det vi kjenner av bevegelsessensorer i telefoner. Iphone 4 er første telefon med innebygget gyroskop. Dette fungerer svært godt og gir en helt annerledes opplevelse av bevegelsesstyrte spill.

Det er svært nøyaktig og gjør dermed at eldre bevegelssestyrte spill blir enklere å kontrollere. Aller viktigst er nok muligheten til å lage helt andre typer bevegelsestyrte spill. Vi tror at gyroskop sannsynligvis vil endre måten vi spiller mobilspill på, og dette er en av de viktigste nyhetene med Iphone 4.

Supert kamera

Listen stopper likevel ikke her. Ingen av de foregående generasjonene Iphone har hatt spesielt bra kamera - ikke engang ved lansering. Dette er det nå slutt på. Kameraet på Iphone 4 hevder seg blant de beste på alle vis. Også videoopptakene blir svært gode.

Også på proffunksjoner har Iphone 4 forbedret seg i forhold til tidligere utgaver. Flere Exchange-kontoer er nå støttet, og om man ikke når inn i jobbnettverket sitt utenfra kan man koble til med VPN-tilkobling rett fra telefonen.

PDF-filer og Office-dokumenter kan vises på telefonen. Dersom man har Apples egen Ibooks-applikasjon installert kan PDF-filer lagres i en virtuell bokhylle og hentes frem senere.

God på det viktigste

På basisfunksjonene er Iphone 4 god. Tastatur og ordliste gjør det lett og raskt å skrive tekstmeldinger. Lydkvalitet under samtale er også utmerket. Batteritiden er også god i forhold til typen telefon. Man må likevel fortsatt beregne lading oftere enn for telefoner uten stor trykkskjerm.

Vi gjorde også vårt beste under hele testperioden for å fremprovosere dekningsproblemene som har skapt mange skriverier i det siste. Kort sagt klarte vi egentlig ikke å få disse til å gjøre særlig utslag.

Dersom man skal bruke Iphone i svært grisgrendte strøk kan man vurdere Apples egen dekselløsning som skal kunne bøte på eventuelle problemer. Vi klarte oss fint uten i testperioden. Også på steder med varierende dekning.

Det vi fortsatt ønsker oss

Det er fortsatt noen ting vi ønsker oss i Iphone 4. Øverst på listen er kanskje større grad av frihet i forhold til programvare. Vi har et litt ambivalent forhold til Apples økosystem. På den ene siden er Itunes svært brukervennlig og inneholder svært mye - på den andre siden fins det mye annen god programvare enn Itunes vi kunne tenkt oss å benytte.

Koblingen mellom Itunes og Iphone betyr også at synkronisering av musikk og film i utgangspunktet kun kan gjøres ved hjelp av én PC.

Vi hadde også ønsket oss støtte for Flash-innhold i nettleseren. Selv om Iphone har støtte for andre standarder her er Flash fortsatt den vanligste måten å formidle aktivt innhold på nettet.

Til slutt

Iphone 4 mangler fortsatt enkelte ting, men mangellisten blir mindre. Samtidig er Iphone-plattformen den de aller fleste av dagens telefoner måles opp mot når det kommer til brukervennlighet.

Med svært godt kamera, bedre batteritid og mulighet for flerprogramkjøring er Iphone 4 helhetlig sett en særdeles god telefon. Kombinasjonen av gyroskop og en fantastisk skjerm gjør den også til en av markedets beste bærbare spillmaskiner.

Det største minuset ved Iphone 4 er nok prisen, som er relativt stiv. Telefonen er foreløpig ikke tilgjengelig via offisielle kanaler i Norge, men ut fra signaler redaksjonen har fått beregner vi startprisen til å ligge omkring 5500 kroner. Om prisen endrer seg markant ved lansering vil vi justere terningen deretter. Status i skrivende stund er at den vipper akkurat opp på full pott.

Samsung Galaxy S er inne til test, og selv om testen ikke er avsluttet kan vi avsløre at denne allerede peker seg ut som det kanskje klareste alternativet til Iphone 4.

Om man ønsker en enda rimeligere telefon kan HTC Desire være aktuell, til omkring 4000 kroner, men denne stiller ikke med like god batteritid som Iphone 4 eller Galaxy S.

Les test av HTC Desire

Testen er oppdatert:
Nærsensoren i Iphone 4 har alltid vært litt problematisk, men Apple lovte tidlig at det skulle komme ny programvare som fikset dette. Denne beskjeden kom ganske tidlig i telefonens levetid, og vi har valgt å avvente oppdateringen.

Fire måneder etter at telefonen kom i salg fungerer fortsatt ikke nærsensoren slik den skal. Derfor har vi valgt å fjerne Anbefalt-stempelet vårt, og å justere terningkastet i henhold.


Apple iPhone 4 (32GB)


Apple iPhone 4 (16GB)

Apple iPhone 4 (32GB)

Apple iPhone 4 (16GB)

Apple iPhone 4 (32GB) med abonnement

Apple iPhone 4 (16GB) med abonnement

Apple iPhone 4 (32GB) med abonnement

Apple iPhone 4 (16GB) med abonnement

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen