TEST: Apple Iphone 4
Test

Apple Iphone 4

Annonsør­innhold
Les hele saken »

Multimedia:

Mediefunksjoner: Spilleliste, gjentagelse, tilfeldig avspilling
Medieformater: MP3, AAC, HE-AAC, Audible Enhanced Audio, AAX, AAX+, Apple Lossless, AIFF, MP4, H.264, Motion JPEG
FM-Radio: Nei
Trådløs stereo (A2DP): Ja
Medieutganger: Minijack
Spill og underholdning: Youtube

Kameraoppløsning: 5 megapiksler
Autofokus: Ja
Zoom: Digital
Blits eller fotolys: Fotolys, LED
Videopptak: 1280 x 768 piksler, 30 bps
Annet:

Kort sagt:
dsad
– Meget gode stillbilder
– Svært gode videoopptak
– Gyro til spilling
– Bra musikkspiller

dsad
– Tynn formatstøtte for video
Linsen på Iphone 4 er større enn den vi finner på forgjengerne.
Linsen på Iphone 4 er større enn den vi finner på forgjengerne.
Videotitting på Iphone 4 er en utmerket opplevelse.
Videotitting på Iphone 4 er en utmerket opplevelse.
Minijack finner man på toppen av telefonen.
Minijack finner man på toppen av telefonen.

Iphone 4 er nok primært en underholdningstelefon. Derfor forventer vi mye av den under denne fanen. Nytt av denne generasjonen epletelefon er noe høyere forventninger til kameraet enn tidligere. Dette kommer vi tilbake til. Først skal vi ta en titt på mediespilleren.

Musikk

Ipod-funksjonen i Iphone har arvet det meste av funksjonalitet fra Apples rene musikkspillere. Dette er spillere som har gjort nærmest rent bord i markedet for MP3-spillere, og det er dermed ingen overraskelse at musikkspilleren i Iphone 4 er svært brukervennlig.

På lydsiden kan det virke som om Iphone 4 har noe mer pondus når det kommer til større hodetelefoner enn forrige generasjon hadde. Stereoperspektivet er der, uten at det er voldsomt bredt. Diskanten er klar og definert, og lydbildet er i det hele tatt ganske pent.

Til tross for at telefonen gjør det noe bedre med store klokker enn Iphone 3GS gjorde det er nok Iphone fortsatt en telefon som trives best med et sett gode øreplugger. Ørepluggene som følger med i esken er fortsatt ikke noe å juble for. Her ser vi for tiden langt bedre saker både fra Nokia og Samsung.

Video

Iphone skal være i stand til å spille av høyoppløst video i oppløsning på inntil 720p. Gir man den høyoppløste skjermen video av høy kvalitet er resultatet godt nok til å fremkalle gåsehud.

Skjermen viser detaljer som det virker rart at man skal få ut av en såpass liten skjerm. Det oppstår også en annen noe merkelig effekt, som sannsynligvis skyldes den ekstreme skarpheten. Skjermen føles rett og slett langt større enn den er.

Å tilbringe lengre tid foran skjermen til Iphone 4 virker absolutt ikke som noe dårlig alternativ. Ulempen med videospilleren her er en ganske begredelig formatstøtte. I disse dager støtter både LG og Samsung en langt større bredde på dette punktet.

Med Iphone 4 må vi fortsatt kode om video slik at den skal passe. Igjen hjelper den store utbredelsen til Apples telefon noe på. Når man laster ned video vil det nemlig svært ofte finnes et videoalternativ som er kodet for Iphone 4.

Likevel føles det litt unødvendig at en så kraftig telefon ikke også har støtte for de vanligste kodekene og filtypene.

Spill

Eliminate Gun Range er et av de første spillene som støtter gyroskopet i Iphone fullt ut.
Eliminate Gun Range er et av de første spillene som støtter gyroskopet i Iphone fullt ut.
Andre bevegelsesstyrte spill som ikke støtter selve gyroskopet blir mer presise, fordi Iphone 4 samler informasjonen fra sensorene. Dette er et skjermskudd fra Real Racing.
Andre bevegelsesstyrte spill som ikke støtter selve gyroskopet blir mer presise, fordi Iphone 4 samler informasjonen fra sensorene. Dette er et skjermskudd fra Real Racing.

Det følger ikke med et eneste spill på Iphone 4. Det som derimot følger med er den største applikasjonsbutikken som er tilgjengelig i dag, App Store. Her finner man flusst av gratisspill, og prisen på spillene som koster noe er sjelden over femtilappen. De fleste ligger på under 20 kroner.

I Iphone 4 er en av de store nyhetene en gyro. Denne skal med stor nøyaktighet kunne måle også at man snur telefonen rundt horisontalt. Akselerometere, som er det vi kjenner fra tidligere i Iphone og andre modeller, er kun i stand til å måle telefonens forhold til bakken. I praksis er det altså stort sett vipping fra høyre mot venstre og risting man har vært i stand til å fange opp.

Akselerometere er heller ikke kjent for å være spesielt nøyaktige dyr. Dermed har det vært et utbredt problem i akselerometerstyrte spill at kontrollene har fungert mer eller mindre dårlig.

Vi testet gyroen i Iphone 4 med et av de første spillene som utnytter den. Eliminate Gun Range koster seks kroner på App Store, og det er i praksis en skytebane der blink dukker opp på tilfeldige steder i brettet.

Opplevelsen er både ny og merkelig på en gang. Gyroen er spådd en lys fremtid i mobiltelefoner. Apples krumtapp er første enhet ut med denne typen bevegelsesstyring. Ut fra det relativt enkle spillet vi testet systemet med tar vi neppe munnen for full om vi sier at dette vil revolusjonere mobil spilling.

I akselerometerstyrte spill vil det av og til variere hvor mye man må vippe telefonen fra side til side for å få respons. Dette kan godt skyldes at man endrer orientering på telefonen mens man holder den. I tillegg opplever vi ofte at akselerometeret gir en respons som minner litt om alt eller ingenting.

I dette ene gyrostyrte spillet vi har testet er nøyaktigheten hårfin. Det dreier seg rett og slett om den mest nøyaktige og responsive bevegelsesstyringen undertegnede har prøvd på noen telefon.

Stillbilder

Ved lansering skrøt Jobs av at Iphone 4 skulle ha svært god bildekvalitet. Sett opp mot Apples egne skrytebilder er det vanskelig å få like støyfrie og kontrastrike bilder ut av telefonen. Jobs har likevel sitt på det tørre.

Bildene vi får ut av Iphone 4 er kort sagt svært gode. Noe bildestøy fins det i dem, men vi finner også svært god detaljgjengivelse. Fargegjengivelse og kontrast er også av det bedre vi har sett fra en mobiltelefon.

Overoppskarping fins det forholdsvis lite av i bildene, og også innebilder blir forholdsvis bra med Iphone 4-s kamera på fem megapiksler.

LED-lyset som fungerer som video- og fotolys på telefonen fungerer bra, og gir en forholdsvis jevn belysning. Her er det også noen telefoner som synder ved å gi svært skarpt lys i et lite område, slik at man ser veldig godt at kunstig lys er brukt. Dette gjør altså ikke Iphone 4.

Iphone 4 har lavere kameraoppløsning og høyere detaljgjengivelse enn mange av konkurrentene.
Iphone 4 har lavere kameraoppløsning og høyere detaljgjengivelse enn mange av konkurrentene.
Sony Ericsson X10 har høyere oppløsning, men må se seg slått av Apples nyeste telefon.
Sony Ericsson X10 har høyere oppløsning, men må se seg slått av Apples nyeste telefon.

Videoopptak

Iphone 4 har støtte for høyoppløst video. Nærmere bestemt en oppløsning på 1280 x 720 piksler, eller 720p. Video blir detaljert og forholdsvis bra ved gode lysforhold.

Telefonen fokuserer fortløpende underveis i filmingen. Man kan også bruke fingerfokus på skjermen. Automatisk fokusering er en fordel når det er lyst, men som man kan se i eksempelvideoen under er det en ulempe når det er mørkt.

Så mørkt som det er på slutten av videoen ville nok de aller fleste mobilkamera og mange vanlige videokamera fått problemer. At telefonen i tillegg overhodet ikke får til å fokusere blir dog ytterligere et problem under slike forhold.

Lysfølsomheten stilles automatisk. Telefonen har problemer med store endringer i lysforhold. Dette kan også ses i videoen under, der kameraet går helt i hvitt før det får summet seg og normaliserer bildet på vei ut av en tunnel.

Alt i alt er dette likevel svært respektabel kvalitet og av det beste vi har sett fra mobiltelefon.

Obs: Videokvaliteten i Flash-spilleren under er ikke den beste. Konvertering mellom formater, redigering og ny komprimering gjør også sitt til å forringe kvaliteten.

En redigert fil med bedre kvalitet enn Flash-spilleren kan vise kan lastes ned her. En originalfil direkte fra telefonen kan lastes ned her. Dette gir den beste tilgjengelige kvaliteten.

Iphone 4 eksempelvideo

Vis større

Apple iPhone 4 (32GB) med abonnement

Apple iPhone 4 (16GB) med abonnement

Apple iPhone 4 (32GB)

Apple iPhone 4 (16GB)

Apple iPhone 4 (32GB) med abonnement

Apple iPhone 4 (16GB) med abonnement

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen