TEST: Apple Iphone 4
Test

Apple Iphone 4

Teknologi og funksjoner:

Mobilnett: EGSM 850/900/1800/1900 MHz, UMTS 850 / 900 / 1900 / 2100
Internetthastighet: GPRS, Edge, UMTS (3G), HSPA (super-3G), Wi-Fi B/G/N
Trådløs overføring: Bluetooth 2.1 m/A2DP - støtter ikke filoverføring
Henting av e-post: POP3, IMAP4, Exchange
Oppgitt batteritid: Taletid inntil 7 timer (3G) eller inntil 14 timer (2G). Hviletid inntil 12 døgn og 12 timer. Musikk: Inntil 40 timer. Video: Inntil 10 timer. Inntil 6 timer internett via 3G.
SAR-verdi: 0,93 W/kg

Internminne: 16 eller 32 GB
Nettleser: Safari (Wap 2.0, XHTML, HTML)
Adressebok: Ubegrenset
Kalender: Avansert
E-postleser: Avansert, med HTML-visning
Funksjoner: Vekkerklokke, notater, nedtelling, stoppeklokke, lydopptaker, verdensur, kalkulator, kart, vær, aksjer
Synkronisering: Exchange, Itunes

Kort sagt:
dsad
– Ekstremt rask nettleser
– Mye lagringsplass
– Rask trådløs tilkobling
– God batteritid

dsad
– Mangler Flash-støtte
– Ingen filoverføring med Bluetooth

Slik ser det ut når man redigerer favorittlisten i Apples nettleser, Safari.
Slik ser det ut når man redigerer favorittlisten i Apples nettleser, Safari.
Ingen Micro-USB på Iphone 4. Dette er en ulempe, men det har dukket opp ekstreme mengder tilbehør som passer Apples proprietære Dock Connector-plugg.
Ingen Micro-USB på Iphone 4. Dette er en ulempe, men det har dukket opp ekstreme mengder tilbehør som passer Apples proprietære Dock Connector-plugg.

Man kan muligens kalle Apples Iphone-modeller sinker når det kommer til teknologi. De foregående Iphone-utgavene har ikke vært av de best utstyrte på markedet. Skjermoppløsning, trådløse teknologier og kamera er blant mange ting som konkurrentenes flaggskip har vært bedre på - ofte til en lavere pris.

I så måte kan det nesten virke som om Iphone 4 er et frieri til spesifikasjonsnerdene. På den trådløse siden har Iphone 4 svært raskt trådløs nettverkstilkobling, såkalt N-standard.

GPS og super-3G er også på plass. Filoverføring via Bluetooth lar seg stadig ikke gjøre, men trådløse stereohodetelefoner og håndfrisett kan kobles til.

Akselerometer og digitalt kompass fantes i 3GS, og er fortsatt til stede. Disse teknologiene er avgjørende for såkalt utvidet virkelighet, altså applikasjoner som viser en forandret virkelighet basert på det kameralinsen fanger opp.

I Iphone 4 har disse sensorene fått selskap av en gyro. Et akselerometer oppfatter kun telefonens posisjon i forhold til bakken. Dermed er det ikke følsomt for bevegelser som innebærer at telefonens orientering forblir den samme. Nå kan man snu telefonen rundt dens egen akse, og sensoren vil oppfatte det.

Les om utvidet virkelighet: Statuene trenger din hjelp

Proffunksjoner

E-postleseren i Iphone 4 har fått en oppgradering. Nå kan man ha flere Exchange-kontoer samtidig, og man kan også koble til arbeidsplassen med kryptert forbindelse og VPN. Oppsettet er ganske beint frem, og selve visningen er som før, med full HTML-støtte og mulighet for henting av vedlegg.

Dersom man har flere e-postadresser kan man nå også få oversikt over samtlige i en felles innboks, eller man kan gå i en bestemt postkasse som tidligere.

Støtte for PDF-filer og Word-dokumenter finnes også. Om man har Apples e-bokleser installert kan også PDF-filer lagres og leses i denne.

Nettleseren

Mobilutgaven av Safari er en av de raskeste mobile nettleserne vi vet om. Den er brukervennlig og den viser sider slik de skal vises. Her merker vi spesielt godt hvordan den høyoppløste skjermen gjør det lekende lett å lese liten tekst.

Fler og fler av konkurrentene har i dag full støtte for Flash-teknologien. Denne tillater visning av multimedieinnhold i nettleseren. Apple som for tiden er uvenner med utviklerne av Flash, Adobe, har valgt å ikke ha støtte for det i nettleseren sin.

I stedet støtter Safari HTML 5, som har i seg muligheter for multimedieinnhold uten behov for å bruke proprietære standarder som Flash eller Microsofts Silverlight.

Flash er uten tvil en forholdsvis stor mangel ved en så dyr telefon som Iphone 4. Inntrykket berges noe av at svært mange nettsteder har egne sider for Iphone, der Flash-innhold er erstattet med innhold som lar seg vise på Iphone.

Reklame er også noe som gjør at enkelte brukere er skeptisk til Flash, men blant annet Samsung har løst denne biffen greit ved å legge inn mulighet for reklameblokkering i Wave.

Når det gjelder tiden det tar før en side er ferdig vist i nettleseren kommer nettleserne i både Googles Android og Samsungs Bada svært nært. Safari utmerker seg ved at grensesnittet aldri stopper opp eller låses. Man kan rulle rundt på siden straks den er i ferd med å laste inn.

I mange andre nettlesere må man vente til en stor nok del av siden er lastet inn, og i noen må man vente til hele siden er lastet inn. Før man har kommet så langt vil ofte disse nettleserne være helt låste, eller i det minste oppføre seg hakkete, ettersom så stor del av innsatsen legges i selve innlastingen av siden.

Facetime

Videosamtaler har så langt ikke blitt støttet på Apples mobiltelefoner. I Iphone 4 skryter Apple voldsomt av at dette nå har blitt en realitet. Systemet heter Facetime. Foreløpig er det ikke som andre videosamtalefunksjoner.

Facetime virker nemlig kun når telefonen er tilkoblet trådløst nett. Ifølge Jobs og kompani skal dette satses på som en åpen standard for videotelefoni over mobilnettet, men ved lansering ble det sagt at det gjenstod forhandlinger med mobiloperatørene.

Foreløpig har vi ikke fått testet denne funksjonen. Den krever nemlig både trådløst nett, og viktigere en Iphone 4 i hver ende.

Itunes og proprietær plugg

Med Iphone 4 kjøper man, som tidligere, en hel pakke. Pakken består av selve telefonen og hele infrastrukturen rundt den. Dette hadde ikke vært negativt i seg selv, om det ikke var for at man var i overkant bundet til bestanddelene i pakken.

Itunes er et svært brukervennlig program for håndtering av musikk og videoer. Det er lett å finne frem i, og siste utgave av programmet virker også relativt rask i Windows-utgave.

Man kan ikke bruke hva man vil av applikasjoner. I praksis dukker det opp tredjeparts applikasjoner som kan utføre mange av funksjonene i etterkant. Mediamonkey og Winamp kunne begge håndtere Iphone OS 3, og vil nok i løpet av kort tid være på pletten igjen.

Filutforskeren kan ikke brukes for overføring av video og musikk, men bilder kan overføres denne veien.

I motsetning til andre avanserte telefoner i dag som nærmest utelukkende bruker Micro-USB er det Apples egen dock connector som gjelder for Iphone. Det betyr at dersom kabelen ryker kan man ikke bare bruke en standard USB-kabel man har slengende.

Batteritid

Brukstiden på en opplading av Iphone er svært god. Batteriprosenten synker overraskende sakte, selv med lysstyrken på full fres og med spill, samtaler og GPS-bruk om hverandre.

I løpet av testperioden var telefonen så hyppig tilkoblet datamaskinen at batteriet aldri gikk helt tomt. Ut fra prosentmåleren skulle det holde med lading mellom hver andre og hver tredje dag, ved aktivt bruk.

Apple iPhone 4 (32GB) med abonnement

Apple iPhone 4 (16GB) med abonnement

Apple iPhone 4 (32GB)

Apple iPhone 4 (16GB)

Apple iPhone 4 (32GB) med abonnement

Apple iPhone 4 (16GB) med abonnement

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen