Endelig er Apples iPhone her
Test
Endelig er Apples iPhone her (Foto: Simen Willgohs - alle foto)

Apple iPhone

Annonsør­innhold
Les hele saken »

Apple iPhone 4GB

Konklusjon

dsad
+ Bra på musikk, video og bilde
+ Lettvinte og brukervennlige menyer
+ Beste trykkfølsomme løsning til nå
+ Wi-Fi, epost- og nettleser

dsad
- Mangler 3G og HSDPA
- Ikke Java-støtte
- "Idiotmangler", som MMS og A2DP
- Selges ikke i Norge


Vi synes iPhone er en veldig god førstestart på Apples karriere som mobilprodusent, med sine mange nye og spennende tanker.

Dette er en usedvanlig lekker mobil, i glass og metall. Den har en sylskarp fargeskjerm, én enslig knapp og et hav av muligheter når det kommer til foto, video og musikk.

Og det er nettopp dette iPhone er god på. Den har den beste og mest brukervennlige musikkspilleren du får på en mobiltelefon i dag, med god lydkvalitet og egen 3,5 mm minijack-utgang

Telefonen har en fotoalbumsløsning overlegen det meste vi har sett med mulighet for lysbildevisning og albumorganisering. Den 3,5 tommer store skjermen er perfekt til formålet.

Det er også en drøm å se på video med telefonen, sammenlignet med hva vi har vært vant til på mobilfronten.

Iphone har dessuten noen av de mest oversiktlige og brukervennlige menyene vi har vært borti. Å flytte seg rundt i menyene, bruke telefonen og surfe er langt lettere når du bruker en og to fingre i stedet for et vanlig talltastatur.

Å skrive SMS og e-post er ikke like lett, men går overraskende greit med den tastatur-løsningen Apple har brukt. Brukere av Mac OS vil i tillegg kjenne seg igjen og oppleve telefonen som svært selvforklarende.

Telefonen gjør ellers en god jobb som nyttetelefon, med en av de beste epost- og nettleserene vi har sett til nå. Den har også en del praktiske nyttefunksjoner som værmelder og børsoversikt, samt Wi-Fi, som gjør at du kan koble deg opp mot bredbånd der det finnes.

Men alt er ikke perfekt . Tvert i mot. Iphone, som andre telefoner, har sine minus. I dette tilfellet er det nok mangelen på teknologier det største problemet.

At du ikke kan sende bildemeldinger med telefonen er en litt latterlig, og kjedelig mangel. Du kan heller ikke koble til trådløse hodesett, og surfing går tregere enn nødvendig fordi telefonen mangler 3G. Dette er selvsagt ikke et problem så lenge du er i et trådløst nett, for eksempel hjemme eller på jobben.

Vi er heller ikke helt begeistret for at telefonen mangler Java. Dette kunne åpnet helt nye dører for spill og nytteprogrammer. Nå er iPhone låst til sine småprogrammer, såkalte "Widgets". I skrivende stund betyr dette at du ikke har noe programvare å bygge telefonen ut med, som for eksempel Live Messenger eller spill.

I tillegg irriterer et par unødvendige bommerter, som at kalenderen er altfor forenklet og at hele 700 MB av minnet er brukt til operativsystemet. Dessuten er kameramulighetene altfor snevre.

Selv om vi ikke har fått teste talekvaliteten selv rapporterer samtlige av de andre mediene som har testet telefonen at denne ikke er topp.

Disse manglene gjør nok først og fremst iPhone uegnet for proffbrukeren. For en vanlig sluttbruker som vil ha en multimediatelefon til bilder, film og musikk blir det mer kosmetiske mangler. Så lenge du kan leve med de manglene iPhone har, vil vi ikke nøle med å anbefale deg å kjøpe telefonen den dagen den lander på norsk jord.

Om du trenger en telefon som egner seg bedre til proffbruk, og liker konseptet med en stor, trykkfølsom skjerm, ville vi nok heller kikket på HTC Touch. Denne telefonen kjører Windows og håndterer alt du måtte trenge av dokumenter og nytteprogrammer. Til gjengjeld er den dyrere, og har langt mindre brukervennlige menyer.

Et foreløpig utestet alternativ kan også være LGs Prada-telefon, som vi kommer tilbake med test av i neste uke.

Kjøpe iPhone?
Selv om Apples iPhone ikke selges i Norge, er det ikke utenkelig at telefonen vil dukke opp i norske butikkhyller med tid og stunder. Foreløpig har ikke Apple sagt noe som helst rundt en Europa-lansering, men mye tyder på at telefonen vil være å få tak i på denne siden av Atlanteren innen årsskiftet.

Kjøper du et eksemplar i USA må du opprette og bruke et mobilabonnement hos den amerikanske operatøren AT&T. Vår anbefaling er å vente på at en europeisk versjon av iPhone blir tilgjengelig, eller at det blir mulig å fjerne operatørlåsen.

Apple iPhone 8 GB med abonnement

Apple iPhone 4 GB med abonnement

Apple iPhone 8 GB (2007)

Apple iPhone 4 GB

Apple iPhone 8 GB med abonnement

Apple iPhone 4 GB med abonnement

Apple iPhone 8 GB (2007)

Apple iPhone 4 GB

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen