Apple iPad er ikke alene

Lanseringen av iPad medførte et mediahysteri både i forkant og etterkant som må få enhver religiøs leder til å sikle av misunnelse. Apple klarer det kunststykket å skape inntrykk av at de hadde funnet opp et helt nytt produktområde. Det har de ikke. PC produsentene har i mange år laget maskiner basert på tablet-prinsippet. Ikke bare som en ren bærbar «skjerm» slik som iPad, men også som kombinasjonsprodukter som er både en standard bærbar maskin og som kan konvertere til en ren tablet ved å rotere skjermen ned over tastaturet.

Personlig var jeg med på å kjøre en del tester av en slik enhet (nettbrett) allerede i 1991. I motsetning til Apples iPad har disse produktene vært rettet mot et profesjonelt marked og da i særlig grad de rene nettbrettene som stort sett konsenterer seg om vertikale markedene.

Til massene

Der Apple har tatt et viktig skritt er å gjøre enheten til et masseprodukt. Dette har de ikke gjort via glimrende tekniske løsninger, heller tvert imot. Apple har laget et brukergrensesnitt bygget på suksessen fra iPhone og programvareutvalg som også trekker på denne. Apples iPad er i første rekke en enhet for å konsumere digitalt innhold. Alt fra film, bilder og musikk er fokusområder. I tillegg kommer den viktige leseren av digitalt teksbasert innhold med fokus på aviser, magasiner og for ikke å forglemme bøker.Til slutt har man gjort en iPad tilpassing av Apples egen «office» suite, iWorks, for dem som har behov for dokumentbehandling.Kort sagt en konsumentmaskin. Dette er et område som den tradisjonelle PC-industrien stort sett har ignorert, noe de ganske sikkert angrer på nå. PC-produsentene kommer ganske sikker til å aksellerere en satsing også på massemarkedet fremover. I mellomtiden er det et stort utvalg i det mer profesjonelle segmentet av slike maskiner.

Windows 7

Hvis vi ikke ser på en del kommende modeller som tar etter Apples iPad er det nesten utelukkende Microsoft det dreier seg om. Tidligere, før Windows 7, var dette enheter som i heldigste fall kunne betegnes som tungvint å bruke. Det er milevis mellom grensesnittet i iPad og det tidlige versjoner av Windows kunne vise opp. Med Windows 7 har Microsoft åpnet opp for et mye mer fleksibelt system, ikke minst mye mer brukervennlig.

Som et meget godt eksempel på dette finner vi bruken av Multitouch i maskinene. Dette er en tilpassing bygget på samme fingermanøvrering som Apple bruker i iPod Touch/iPhone og nå i iPad. Det er imidlertid en versjon som er forholdsvis begrenset i forhold til Apples versjon av systemet.

Det er helt klart at PC-industriens beslutning å holde disse enhetene i det profesjonelle segmentet har hatt en stor rolle å spille når det gjelder brukergrensesnittet. Det skyldes også til en viss grad at Microsoft har sovet i timen og latt Apple gå forbi seg med sjumilsstøvler. Windows er i stor grad konsentrert om datainnlegging og behandling. Det burde vel vært satset med på en forbedret brukeropplevelse.

Les også: Nå kommer lesebrettene for fullt

 

Alternativene

Det finnes et svært stort utvalg i alternativer basert på Windows. Vi skal i denne presentasjonen konsentrer oss om enheter basert på Windows 7. Det vil være en kombinasjon av rene nettbrett (tablet) og kombinasjonsenheter (bærbare og talbet i samme enhet). Det som er viktig å huske på når det gjelder disse enhetene er at de stort sett er helt normale PC-er når det gjelder ut/inn-enheter og kommunikasjon.
 
Her er det også full mulighet for multitasking og spesielt USB som tilkoblingsmulighet for de fleste eksterne enheter. De rene nettbrettene har frem til nå stort sett vært brukt i vertikale markeder og er derfor gjerne spesialtilpasset til bransjen de skal dekke (fremdeles basert på Windows). Dette er nok noe som vil endre seg med lanseringen av iPad. Hovedvekten her er dermed på kombinasjonsproduktene.

 


Lenovo Thinkpad X200

Dette er en kombinasjonsenhet som i utgangspunktet er en normal bærbar PC. Litt eldre modell riktignok, men fremdeles aktuell. Nettbrettmuligheten er en ekstrafunksjon. At den er en vanlig PC betyr at den skiller seg lite i bruke fra det du er vant til, men den har altså en penn/fingermulighet når skjermen ligger over tastaturt. Dette avhenger at du kjører Windows 7. 12,1 tommers skjerm med WXGA oppløsning samt 320GB harddisk. Minnet er på 2GB. Dette er en maskin du må ut med rundt 12 000 kroner for.


 


 

HP EliteBook 2730P

En litt dyrere maskin etter samme lest som Lenovo. Også denne med 12,1 tommers skjerm, men med 120GB harddisk, noe som er betydelig mindre enn Lenovo.. Den har 2GB innebygget minne og den vil koste deg runndt 15 000 kroner.  

Fujitsu Lifebook T5010

Her har vi gått opp en del i skjermstørrelse. Her er den økt til 13,3 tommer. Det høres kanskje ikke så mye ut med en økning på 1,2 tommer i forhold til Lenovo og HP, men det er mer enn det høres ut som. Dette er en krafitg maksin som leveres med 2GB minne som kan utvides til 8GB. Prisen ligger litt over de andre og du må regne med å punge ut i overkant av 16 000 kroner for en slik maskin.

 


 

Asus EEE PC T91MT

Her har vi en maskin i en helt annen priskategori enn de tre andre. Skjermen er skrumpet inn til 8,9 tommer. Til gjengjeld er dette en maskin som veier under 1 kilo. Slett ikke dumt hvis du reiser mye. Dette er i praksis en netbook med utvidet funksjonalitet. Den har 32GB SSD som hovedlagring. Minnet er på 1GB. Prisen er svært hyggelig og kun i området 4 600 kroner.

 

Til slutt skal vi ta med oss en kommende maskin. HP er rett undt hjørnet og dette kan bli en interessant maskin og er samme som Steve Ballmer fra Microsoft viste frem under årets CES i Las Vegas. Dette er et nettbrett etter omtrent samme lest som iPad. Forskjellen ligger i at dette er et system som er helt åpent og ikke så lukket som Apple iPad.

 


 

HP Slate

Det er ikke alt som er kjent med denne maskinen, men noe vet vi. Det har en skjerm som er kapasativ. Den er wide i motsetning til iPad. Av det vi kan se har den en skjerm på rundt 10 tommer. Dette er stort sett det vi vet foreløpig. Den kommer senere i år i følge HP selv. Vi kan vel gå ut fra at selskapet ikke har tid til å vente så lenge tatt i betraktning at Apple har gitt klare datoer for iPad i USA.

 

 

Norges beste mobilabonnement

August 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Chili Medium 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen