Apple/Intel betyr døden for OS 9

Mange har nok kanskje oppfattet Apple som det stikk motsatte av x86-markedet, ledet av Intel/AMD. Det virker derfor sjokkerende for mange at Apple vil flytte flesteparten av sine maskiner over på Intel-prosessorer i løpet av 2006/2007.

Dette vil skape problemer for eldre programvare, blant annet Mac OS 9. Det er ikke automatisk mulig å kjøre et program som er laget for IBMs prosessorer i dagens Apple-maskiner i den nye versjonen av Mac OS X for Intel-plattformen. Derimot har man utviklet "Rosetta", som gjøre det mulig for flesteparten av dagens Mac OS X-applikasjoner å kjøre på Intel-Mac.

Overgangen vil høyst sannsynligvis bety slutt på støtte for OS 9. Dette kommer dog neppe som noen stor overraskelse, ettersom Steve Jobs allerede i 2002 spådde at dette operativsystemet ville bli faset ut.

PowerPC kommer imidlertid fortsatt til å eksistere i Apples produktportefølje de kommende to år, slik at man har relativt god tid til å forberede overgangen.

Det faktum at Apple faktisk kommer til å kjøre på samme arkitektur som Microsoft Windows er egentlig ganske spennende, ettersom mange har vært fenget av det gode brukergrensesnittet, men ikke har ønsket å gå til anskaffelse av total annerledes maskinvare.

Neste versjon av Mac OS X, "Leopard", blir annonsert omtrent samtidig med Microsoft Longhorn og kan vise seg å kunne kjøre også på nyere PC-er, men dette er foreløpig usikkert.

(Kilde: Cnet)

Norges beste mobilabonnement

August 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Chili Medium 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen