Apple inngår Freescale-avtale

I begynnelsen av juni ble det klart at Apple vraker PowerPC-arkitekturen og IBM til fordel for x86-teknologi fra Intel. Ifølge juni-pressemeldingen fra Apple skal hele deres produktportefølje benytte prosessorer fra Intel innen utgangen av 2007.

Nå har Apple inngått en avtale med Freescale (tidligere Motorola Semiconductor) om leveranse av G4 PowerPC-prosessorer. Avtalen går ut på at Freescale skal levere prosessorer til Apple helt til utgangen av 2008. Det er dog verdt å merke seg at Apple ikke er forpliktet til å kjøpe prosessorer av Freescale.

Avtalen kan tolkes som et tegn på at overgangen til x86-teknologi vil gå tregere enn først antatt, eller det kan rett og slett være at Apple vil sikre seg mot eventuelle problemer forbundet med overgangen. Men det faktum at Freescale kun produserer G4-prosessorer og ikke G5, slår langt på vei hull på en slik teori.

Et annet moment er at IBM i den senere tiden skal ha hatt ulike problemer med å levere tilstrekkelig antall PowerPC-prosessorer til Apple. Det kan tenkes at Apple ønsker å sikre seg mot dette.

Til sist kan avtalen tolkes dithen at Apple trenger et visst antall prosessorer i forbindelse med fremtidige garantisaker. Trolig er det ikke mer dramatisk enn som så.

En talsmann for Intel har uttalt at avtalen med Apple fortsatt står ved lag. - Apple skal levere Intel-baserte Mac-er innen juni neste år.

Freescale har på sin side nektet å kommentere avtalen med Apple annet enn å si at selskapet vil samarbeide med Apple om overgangen til x86-teknologi.

Kursen på Apple-aksjer sank 1 % i verdi umiddelbart etter at avtalen med Freescale ble kjent.

(Kilder: EETimes, The Street, The Inquirer)

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen