Test

Apple iMac 27"

Testresultater

Apple iMac 27"

Positive ting Fin ytelse, stor og god skjerm, stillegående, null ledningsrot
Negative ting Kun RAM kan oppgraderes, fåes bare med blank skjerm0

Testresultater

Apple iMac 27"

Positive ting Fin ytelse, stor og god skjerm, stillegående, null ledningsrot
Negative ting Kun RAM kan oppgraderes, fåes bare med blank skjerm0

Det tradisjonelle grå eller sorte kabinettet som huser PC-en blir et stadig sjeldnere syn - for mange er det jo langt mer praktisk med en bærbar som kan tas med og brukes nesten overalt. Likevel har jo stasjonære datatamaskiner også sine klare fordeler. Med skikkelig tastatur, mus og skjerm er den bedre å jobbe på, du får mer ytelse og lagringsplass for pengene, og de kan oppgraderes ved behov.

Men så er det jo dette med plass og stil da. Et digert PC-kabinett stående på gulvet i et virvar av ledninger og kabler gjør seg kanskje greit på gutterommet. For arbeidshjørnet i stua eller gangen ser vi jo helst et litt mer ryddig system.

Derfor har vi også sett et stadig økende antall alt-i-ett-maskiner de siste årene. Men selv om vi har sett forskjellige modeller fra blant annet HP, Lenovo, Acer, Packard Bell og Sony, holder Apple stadig koken med sin iMac.Fra den som ikke har sett denne typen datamaskiner før, er "fin skjerm, men hvor er resten?" et helt vanlig utsagn. Men her har du altså alt du trenger stappet inn i hva som nettopp kan se ut som en vanlig monitor på 21,5 eller 27 tommer.

Som du vanligvis kan med Mac-maskiner kan du også med iMac til en viss grad konfigurere PC-en selv. Fra en grunnkonfigurasjon kan du putte inn mer minne, større harddisk (27-tommeren kan også ha en SSD i tillegg), raskere prosessor og bedre grafikkløsning - alt etter hva du trenger og lommeboka takler.

Her kan det forresten være smart å tenke seg ekstra om ved bestilling, ettersom iMac ikke kan oppgraderes på samme måte som tradisjonelle stasjonære. For den vanlige brukeren er det kun muligheter for å bytte ut eller legge til mer systemminne (RAM) i ettertid.

Modellen vi har testet her er 27-tommerens grunnmodell, altså den rimeligste konfigurasjonen for den største iMacen. Denne er utstyrt med:
27" LED LCD - 2560 x 1440 piksler (16:9-format)
Intel Core i3-550 @ 3,2 GHz (2 kjerner, 4 tråder)
4 GB minne
1 TB harddisk - 7200 RPM
ATI Radeon HD 5670 (512 MB)
DVD-brenner
Gigabit LAN, 802.11n WLAN, Bluetooth
Webkamera og mikrofon
Analog og digital lyd inn/ut
Innebygde høyttalere
4 x USB, FireWire 800
Mini DisplayPort
Minnekortleser
Vekt: 13,8 kilo
Pris starter på 14 490 kroner

Det meste er altså på plass, selv om vi gjerne også skulle sett eSATA og/eller USB 3.0.

Med i pakken følger i tillegg mus og tastatur, og her står du fritt til å velge mellom kablede eller trådløse versjoner. Vårt testeksemplar var utstyrt med sistnevnte, noe som betyr Magic Mouse og et lite tastatur uten numerisk del. Mot et tillegg i prisen kan du også få med Apples styreflate Magic Trackpad.Bortsett fra tastatur og mus er altså all maskinvaren bygd inn i "skjermen", og hele denne er støpt i en aluminiumsblokk. Dette gir en særegen "glass og aluminium"-design som vi også finner igjen i MacBook Pro. Ulempen med dette er som allerede nevnt at du er begrenset til å kun å putte inn mer minne dersom du ikke er fornøyd med ytelsen. Men så er det kanskje heller ikke så mange i målgruppen som "skrur PC".

Et annet aber med slike alt-i-ett-løsninger er at dersom noe ryker, må hele sulamitten leveres inn på service. At maskinvaren svikter skjer riktignok ikke så ofte, men det er jo litt kjedelig å måtte levere inn hele datamaskinen fordi webkameraet ikke virker.

Flott skjerm, men...

Med maskinvaren skjult og innebygd ligger den visuelle tyngden på skjermen - og her har heller ikke Apple spart på kruttet. Det LED-baklyste panelet bruker IPS-teknologi og har en oppløsning på hele 2560 x 1440 piksler. Med andre ord gjør skjermen det meget godt når vi snakker om lysstyrke, fargegjengivelse og innsynsvinkel. Med såpass høy oppløsning får du også stor arbeidsplass for programmene dine.

Men selv om skjermen kanskje er det elementet som får flest til å sperre opp øynene for en iMac, er det også en potensielt stor svakhet. Apple tilbyr nemlig kun en blank utgave av skjermen. Det betyr at iMac ikke kan plasseres ukritisk, ettersom lyskilder lett reflekteres og kan virke forstyrrende. For noen vil det at man ikke kan få iMac med matt skjerm diskvalifisere den fra å være et godt arbeidsverktøy.

27-tommersversjonen av iMac kan forresten også brukes kun som skjerm dersom du kobler en datamaskin til dens Mini DisplayPort-kontakt, noe som betyr at du ikke trenger pensjonere hele sulamitten når resten av maskinvaren begynner å bli litt utdatert. Dette da i tillegg til å bruke Mini DisplayPort-en for å koble en ekstra skjerm til iMac.

Det er også verd å nevne at mens skjermen kan tiltes på foten, er det ingen muligheter for høydejustering dersom du skulle ha behov for dette.Apple iMac har innebygde høyttalere som gir et helt greit lydbilde. Det kan naturlig nok ikke måle seg med et godt dedikert lydoppsett, men høyttalerne gjør da jobben sin enten det er spill, film eller musikk. Er du av de litt mer kravstore kan vi opplyse om at maskinen også har optisk/analog lydutgang.

Når vi først er innom lyd kan vi jo også nevne det relativt lave støynivået på iMac. Viftene som drar inn luft fra datamaskinens nederste kant og dytter flytter varmen oppver gjør en gjør en anstendig jobb til å være såpass stillegående. Viftelyden fra 27-tommeren forsvant i det minste helt i bakgrunnstøyen her på kontoret - selv under hard belastning.

>>> Klikk deg videre for ytselsestest og konklusjon

Norges beste mobilabonnement

August 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Chili Medium 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen