Apple-sjefen Steve Jobs har god grunn til å smile for telefonen sin nå.

Apple er verdens største smartmobilprodusent

Nå er det offisielt, men Samsung er rett i hælene.

Det har skjedd mye på bare ett år. Den tidligere kongen av smartmobiler, Nokia, må se seg nødt til å gi fra seg tronen til et selskap som bare har én telefon på markedet. Samtidlig faller Blackberry-produsenten Research in Motion ned fra en andreplass til en fjerdeplass.

Apple på topp

Det er analyseselskapet IDC som kommer med de ferske salgstallene fra andre kvartal i 2011. De kan fortelle at Apple nå har sikret seg en markedsandel på hele 19,1 prosent - dette med kun én telefon på markedet. De solgte hele 20,3 millioner telefoner, en vekst på 141,7 prosent sammenliknet med samme kvartal i 2010. I fjor solgte selskapet kun 8,4 millioner telefoner, og hadde en markedsandel på 13 prosent.

Selv med disse imponerende tallene er det likevel Samsung som ansees som den store vinneren. Det sør-koreanske selskapet så nesten en femdobling av salget i forhold til året før, og endte opp med hele 17,3 millioner enheter sendt ut iløpet av det andre kvartalet i år. Det gjør at de tar andreplassen med 16,2 prosent, kun slått av Apple.

Denne utrolige økningen skyldes de mest avanserte Samsung-modellene, slik som Samsung Galaxy S II, skriver IDC.

Bare nedgang for ett selskap

Et selskap det derimot ikke gikk så bra med, var Nokia. Det finske selskapet var det eneste som sendte ut færre telefoner i 2011 enn i 2010, og så en nedgang på 30,4 prosent - fra 25 millioner telefoner i fjor til 16,7 millioner i år. I fjor dominerte de markedet med en markedsandel på 37,3 prosent, men har nå falt ned til 15,7 prosent i årets andre kvartal.

Under kan du se hele tabellen:

Ingen grunn til panikk

Selv om Nokias store fall ser svært skummelt ut på papiret, minner IDC på om at fallet må sees i kontekst. Nokia annonserte nylig at de vil satse på Windows 7 som plattform når høsten kommer, og nedgangen i andre kvartal bør antageligvis sees på som en forventet tilbakegang.

Nokia er imidlertid fortsatt størst i verden når det kommer til det totale antallet mobiler solgt. Forrige måned rapporterte IDC at Nokia hadde sendt ut 88,5 millioner mobiltelefoner i løpet av andre kvartal, noe som ga dem en markedsandel på 24,2 prosent. Dette er en nedgang på 20,3 prosent, men de slo likevel andreplassen Samsung lett, da de "bare" sendte ut 70,2 millioner. LG kom på en tredjeplass med 24,8 millioner mobiltelefoner solgt totalt.

Les også: Slik skal de stoppe iPhone 5 i september

(Kilde: Cnet, Bloomberg)

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen