Apple bøtelagt for Apple Care i Italia

Apple bøtelagt for Apple Care i Italia

Fikk 7 millioner i bot for å selge lovpålagt garantitid.

Apples velkjente Apple Care-planer selges verden over, som ekstragaranti på selskapets telefoner, nettbrett og bærbare PC-er. Mange steder har imidlertid et ganske robust forbrukervern i lovverket, og krever at produsentene uansett skal gi mer enn ett års garanti på produktene. Et slikt sted er Italia, som nå har bøtelagt Apple for praksisen.

Har brukt usikkerhet til å selge Apple Care

I Italia er produsentene pålagt å gi forbrukere to års garantirettigheter. Italienske myndigheter anklaget Apple for å opplyse for dårlig om forbrukernes rettigheter ved kjøp. Apple skal i all hovedsak ha forholdt seg til sin egen ettårige garanti ved salg av sine produkter.

Usikkerheten rundt garantidekningen skal Apple ha brukt til å selge Apple Care-avtaler. Disse avtalene utvider selskapets egen garanti fra ett til to eller tre år avhengig av typen produkt, og gir dessuten forlenget telefonsupport hos selskapet.

7 millioner i bot

Boten er på totalt 900 000 euro, eller omtrent 7 millioner kroner, og den er fordelt mellom Apple Sales International og to av Apples italienske underbruk.

I tillegg til boten blir Apple nødt til å forklare seg for myndighetene om hvilke tiltak de har satt i verk for å bedre situasjonen for sine kunder. Denne forklaringen forplikter de seg også til å legge ut et sammendrag av på apple.com.

Må ha tydelig informasjon

Apple må dessuten gjøre endringer på pakningene Apple Care selges i. At kundene allerede er dekket i to år av italienske lover skal nå bli tydelig i salgspakken.

Myndighetene har også bestemt at informasjon om hvor gode produktgarantier er i forhold til lovverket skal være tilgjengelig på alle utsalgssteder – både på nett og i butikk.

Norsk forbrukervern dekker kunder i inntil fem år for de fleste av produktene Apple selger. Apple Care-avtaler med to og tre års varighet selges også i Norge.

(Kilder: cellular-news.com, agcm.it (via Google Translate))

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2018

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Komplett MedioFlex+ 6GB


Jeg bruker mye data:

Chili Fri Data


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen