Apple Aperture

Tidligere har man gjerne brukt ett program for å sortere bildene, ett for å konvertere fra RAW og justere eksponering, hvitbalanse og annet, ett for enkel redigering, ett for arkivering og ett for publisering.

Alle disse funksjonene har Apple samlet i ett program, og grensesnittet er laget på en intuitiv måte, slik at de som er vandt til å jobbe med analoge bilder og lysbord, umiddelbart vil forstå gangen i det.

Programmet jobber hele tiden med RAW-filer, og gjør ingen endringer på den originale filen. Det registrerer heller endringene som gjøres, som et slags filer, og dermed har du alltid mulighet til å gjøre om på endringene. Du kan også kopiere endringene over til andre bilder, dersom du ønsker å gjøre de samme endringene på flere. Det gjør også at selv om du oppretter flere versjoner av det samme bildet, så er det bare en original, og så flere små filer som inneholder beskrivelse av endringene som er gjort. Disse er typisk på under 100 KB, så du kan enkelt operere med mange varianter av et bilde, uten å fylle opp disken.

Alternativ tekst mangler
Eksempel på grensesnittet i Apple Aperture.

Aperture inneholder kraftige verktøy for lys- og fargebehandling, slik at du i mange tilfeller vil klare deg uten noe bildebehandlingsprogram. Dersom du likevel ønsker å gjøre mer med bildene enn Aperture har mulighet til, er det godt integrert med Adobe Photoshop.

Det ser ikke ut som programmet tar mål av seg til å være arkiveringsprogram, men det har album-, indekserings, og søkefunksjonalitet som gjør at det helt sikkert kan brukes som det, dersom du ønsker.

Innebygd er støtte for å publisere bildene på nettet, eller lage egne design for utskrift, enten på egen skriver, eller ved å laste dem opp til Apple som lager papirkopier og sender til deg. Apple har også innbundne bøker som de kan lage med bildene dine i. Dette er det også støtte for i programmet, så du kan designe din egen bok med tekst og bilder og din egen layout.

Alternativ tekst mangler
Frank Bieniat vil frelse forsamlingen

Etter bare å ha vært på Apples lansering, er det vanskelig å få noe godt inntrykk av hvordan programmet fungerer i praksis, men mye tyder på at du ønsker deg en kraftig maskin å bruke det på. Demonstrasjonen gikk knirkefritt på en Powermac G5 Quad, med RAW-filer på 10 MB.

Mye av funksjonaliteten og ytelsen til programmet er mulig på grunn av en teknologi, innebygget i Mac OS X Tiger, som heter Core Image, som sørger for maskinvareaksellerert bildeprosessering. Det vil derfor ikke være mulig å lage det for andre operativsystemer med det første. Du trenger med andre ord en kraftig Mac med OS X Tiger for å kunne bruke programmet.

Veiledende pris i Norge er 4490,- kroner, og Apple sier det vil bli tilgjengelig i løpet av november.

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen