Apple vurderer å kutte ut Intel-prosessorer, ifølge rykter.
Apple vurderer å kutte ut Intel-prosessorer, ifølge rykter. (Bilde: Hardware.no/Apple/Intel)

– Apple vil kutte ut Intel-prosessorer

Bloomberg melder at de skal lage sine egne prosessorer.

Apple ser etter alternativer til Intel-prosessorene som i dag finnes i hver eneste MacBook Pro, MacBook Air, iMac og Mac Pro. I stedet for å gå til den største Intel-konkurrenten – AMD – skal angivelig Apple være interessert i å lage sine helt egne prosessorer. Det er tre anonyme kilder som hevder dette overfor Bloomberg, som skal stå selskapet nært.

Venter fem år

Ifølge kildene ser Apple for seg at mobilprosessorene de selv lager vil bli så kraftige at de etterhvert vil kunne kjøre uten problemer på fullverdige datamaskiner.

Endringen vil ikke skje umiddelbart, og det er langt ifra bekreftet at det engang vil skje. Det ville imidlertid ikke vært første gang Apple bytter prosessorplattform. I 2005 gikk Apple over fra PowerPC-plattformen til Intel, og på mobilplattformen er de allerede godt igang med å lage sine egne mobilprosessorer.

De er fortsatt sterkt knyttet til Intel, og hvis Apple skulle begynne å lage en egen prosessorplattform for Macene sine, vil det neppe skje før 2017, forteller kildene til Bloomberg.

Vanskelig overgang

Skulle de gjennomføre et slikt bytte vil de kunne ha samme prosessorarktiteketur på samtlige av produktene sine, noe som ville gjort deres idé om sømløshet hakket enklere. Hvis alle produktene, fra iPhone, iPad, iPod og MacBooker til Apple TV og kanskje til og med deres egne TV-er, brukte den samme arkitekturen i bunn, ville de alle kunne delt programmer og kode med hverandre. Programvare ville kunne kodes på tvers av de ulike mediene, og applikasjoner ville blitt universale for alle Apple-dingsene.

Det er imidlertid ikke bare-bare å gjøre noe slikt, og det store spørsmålet er hvor kraftige Apple tror de kan lage sine egne mobile prosessorer, og om de engang kan nærme seg det Intel vil lage på samme tidspunkt.

Dagens proffbrukere av MacBook Pro og Mac Pro bruker ikke bare datamaskinen til å surfe rundt på nettet og bla igjennom e-poster, men til langt mer tungdrevne oppgaver som i dag krever langt mer enn det mobile prosessorer kan gi. 3D-rendring, film- og lydredigering og ikke minst spilling krever gjerne sitt av prosessoren, og Apple vil kunne miste mange potensielle brukere hvis de skulle finne på å kutte ut Intel fullstendig, og ikke klarer å levere noe som er like kraftig.

– Apple er en trendsetter, og så fort de lager sin egen prosessor kan det hende mange andre vil følge etter og kutte ut tradisjonelle prosessorer, forteller Gartner-analytikeren Sergis Mushell.

– Hvis mobilitet blir viktigere enn funksjonalitet vil vi se en totalt annerledes miljø enn det vi har i dag, avslutter han.

Hva tror du? Er mobile prosessorer som ARM og Apples AX-prosessorer framtiden, eller vil vi fortsette å se to separate plattformer utvikles hver for seg? Diskuter gjerne i kommentarfeltet nedenfor.

Les også:

(Kilde: Bloomberg)

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen