Apple vil gjøre musikkstrømming dyrere for konkurrentene sine
(Bilde: Finn Jarle Kvalheim, Tek.no)

Apple vil gjøre musikkstrømming dyrere for konkurrentene sine

Skal ha lagt frem forslag om høyere royalty-utbetalinger for Spotify, men slipper unna selv.

Apple har vært i søkelyset tidligere for mulige brudd på konkurranselover i forbindelse med sin nye musikktjeneste, og nå kan det se ut til at selskapet prøver seg på et nytt fremstøt som kan gjøre det vanskeligere for konkurrentene. 

Avisen The New York Times melder nemlig at Apple har sendt et forslag til amerikanske myndigheter om en «forenkling» av royalty-systemet som strømmetjenestene benytter til betaling av artister.

Dyrere for Spotify

Den foreslåtte forenklingen går ut på å innføre en flat sats på 9,1 cent i royalty per 100 ganger en låt spilles. Som New York Times peker på vil dette imidlertid innebære vesentlig høyere utbetalinger for Apples erkekonkurrent på strømmemarkedet, Spotify.

Apple går tilsynelatende etter Spotify med sitt nye forslag.
Apple går tilsynelatende etter Spotify med sitt nye forslag. Foto: endermasali/Shutterstock.com

Samtidig vil de nye satsene i forslaget ikke gjelde for Apple selv, siden selskapet har inngått direkte avtaler med plateselskapene, og dermed ikke omfattes av de føderale bestemmelsene som Apples forslag er ment å endre.

Kritiserer gratistilbudet

Apples dokument skal også ha inneholdt avsnitt som kritiserer gratistilbudet som blant andre Spotify opererer med, og som Apple Music ikke tilbyr.

Forslaget til Apple skal ikke være offentliggjort, men en talsperson for selskapet bekreftet at forslaget er blitt sendt, dog uten å komme med ytterligere kommentarer.

Amerikanske Copyright Royalty Board, den statlige instansen som setter royalty-ratene, skal for øvrig også motta forslag fra Google, Spotify, Amazon og Pandora, men det er ennå uvisst hva innholdet i disse er.

En annen konkurrent til Apple er Tidal: Den tjenesten har nå endelig fått støtte for Chromecast »

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen