Apple vil gjøre det enkelt for deg å bidra til medisinsk forskning.
Apple vil gjøre det enkelt for deg å bidra til medisinsk forskning. (Bilde: Apple)

Apple vil gjøre det enklere for deg å delta i medisinsk forskning

Og samtidig gi forskere enklere, billigere tilgang til store mengder forskningsdata.

«Big data» har for lengst blitt «big business», men det betyr ikke at det samtidig ikke kan brukes til noe samfunnsnyttig samtidig. De store brukermassene som de mange digitale tjenestene der ute er koblet opp mot kan gi forskere tilgang til datamengder de tidligere bare kunne drømme om. Dette har også Apple skjønt, så mellom gårdagens produktslipp annonserte de en spennende nyhet i vitenskapens tjeneste: «ResearchKit».

apple 3.
Apples HealthKit. Foto: Apple

«ResearchKit» er en plattform som lar utviklere lage apper som sammen med økosystem av helsedata enkelt skal kunne kobles opp mot datasentre, slik at du – hvis du vil – kan bidra med data og statistikk til medisinsk forskning.

– En av de største utfordringene forskere har er rekruttering. Ofte må de betale folk for å delta, som ikke nødvendigvis gir det mest representative bildet av befolkningen. Et enda større problem er at forsøksgruppene er små, og består gjerne av bare 50-100 personer, sa Apples Jeff Williams under gårsdagens pressekonferanse.

Unike data

apple 2.
Apple mener at iPhone kan gjøre slutt på subjektive målinger som dette eksemplet. Foto: Apple

I følge The Verge skal Apple allerede ha sluppet fem apper rettet mot spesifikke sykdomsområder, deriblant én rettet mot bevegelsessykdommen Parkinsons sykdom. Med appen kan brukere enkelt registrere sykdomsutviklingen og loggføre sympomene, og dermed bidra til forskningen på området.

En annen app lar astmatikere loggføre hvor ofte de bruker inhalatoren, og så sendes dataene til Mount Sinai-sykehuset i New York. Sammen med aktivitets- og lokasjonsdata kan dette gi forskere helt unik tilgang til data fra pasienter og forskningsdeltakere, fortløpende fra dag til dag.

Siden plattformen ikke er ute enda er det vanskelig å si med hundre prosent sikkerhet hvordan den vil komme til å fungere, men sannsynligvis vil den altså gjøre det lettere for sykehus, universiteter og andre forskningsinstitusjoner å samle større mengder forskningsdata fra et større mangfold av befolkningen.

Williams avsluttet presentasjonen med en bit om personvernet, for som han sier: Det er få ting som for mange er mer privat enn helsedata. Han poengterer at brukeren bestemmer hva som deles, hvordan det deles, hvem det deles med, og Apple skal ikke se noe av det.

Vi så nærmere på Apples smartklokke, men heller ikke de ser ut til å ha funnet oppskriften»

(Kilde: Apple, via The Verge)

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen