Bob Mansfield fra Apple ber om unnskyldning.
Bob Mansfield fra Apple ber om unnskyldning. (Bilde: Apple)

Apple: – Vi gjorde en tabbe

Bare én uke etter at de trakk seg ut, er de nå tilbake til EPEAT.

I forrige uke trakk Apple seg ut av EPEAT-samarbeidet, uten å forklare hvorfor. Nå, én uke etter avgjørelsen, er produktene deres tilbake i EPEAT-registeret, og Apple innrømmer de gjorde en tabbe.

Angret seg

Det er ikke daglig kost å se at Apple faktisk ber om unnskyldning for noe, og i hvert fall ikke at de innrømmer de gjorde en feil. Det har de imidlertid gjort denne gangen, etter at de meldte seg ut av EPEAT-registeret (Electronic Product Environmental Assessment Tool).

EPEAT er en klassifisering Apple var med på å starte, som kommer i tre ulike former; bronse, sølv og gull. Her blir faktorer som livslengde, materialbruk, energisparing og forpakning vurdert, og fram til nå har alle produktene fra Apple fått tildelt gullmerket på alle produktene sine.

Mange spekulerte i at Apple trakk seg fordi deres nyeste Macbook med Retina-skjerm ikke fikk toppscore fra EPEAT, i motsetning til resten av Apples produkter.

Nå har Apple bedt om unnskyldning i en ny pressemelding:

– Vi har hørt fra mange lojale Apple-fans som ble skuffet da de hørte at vi hadde fjernet produktene våre fra EPEATs rangeringssystem. Jeg innser at dette var en feil. Fra og med i dag vil alle Apple-produkter være tilbake hos EPEAT, skrev Apples produktsjef Bob Mansfield.

Han bruker resten av pressemeldingen til å skryte av både Apples og EPEATs innsats for å gjøre produkter grønnere, og mener denne hendelsen bare har styrket samarbeidet mellom de to partene.

Fikk kraftig kritikk i USA

Verken EPEAT eller Apple har gitt noen forklaring på hvorfor de gikk fra hverandre i forrige uke. Retina-versjonen av Macbook Pro er likevel den antatte årsaken, og de marerittaktige reperasjonsmulighetene skal ha ført til at maskinen fikk dårligere enn forventet poengsum fra EPEAT.

Reaksjonen da Apple trakk seg ut av EPEAT-samarbeidet var imidlertid generelt svært negative, og høstet mange negative presseoppslag på andre siden av atlanteren.

Her i Norge har ikke EPEAT-rangeringen noen praktiske konsekvenser, men i USA må elektronikk som kjøpes inn av staten ha EPEAT-godkjennelse. Da Apple trakk seg ut førte det til at det ville vært svært vanskelig for en amerikaner ansatt i staten å kunne bruke en Apple-maskin i jobbsammenheng.

Les også:

(Kilde: Ars Technica, Apple)

Norges beste mobilabonnement

Desember 2018

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Komplett MedioFlex+ 6GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen