(Bilde: Hardware.no)

Apple tar livet av vanlige MacBook Pro

15-tommeren er nå skrotet, og 13-tommeren henger i en tynn tråd.

Under kveldens store Apple-lansering ble Apples to MacBook Pro Retina-modeller kraftig oppgradert. Skjermen er like sterk som før, men innmaten har blitt vesentlig raskere – i tillegg til at 13-tommeren har fått en aldri så liten slankekur.

Store og velvalgte ord ble brukt av Apple om de nye maskinene, men det få kanskje fikk med seg – og som Apple ikke nevnte med ett eneste ord – er at de nå har tatt livet av den 15-tommer store vanlige MacBook Pro-modellen uten Retina-skjerm. Det er fortsatt mulig å få kjøpt 13-tommeren, men den har tydelig blitt satt ut i kulden.

Fjernet fra sidene

Foto: Apple

15-tommeren er nemlig skrapet vekk fra Apples produktsider og i nettbutikken til selskapet. Siden presentasjonen Apple startet klokken 19.00 i kveld har det ikke vært et eneste spor av den, og siden Apple ikke har for vane å si det rett ut at de kvitter seg med et produkt, er det sannsynlig å anta at den nå er borte for godt.

Apple har også jobbet hardt for å skjule 13-tommeren. På MacBook Pro sine produktsider finner du nå bare Retina-modellene, men etter å ha gravet litt fant vi ett spor av ikke-Retina-modellen. Via Tech Specs-siden kan du skrolle deg helt til bunn og trykke på den anonyme lenken «Other Products». Først der er 13-tommeren å finne.

I nettbutikken har den gamle traveren fått en liten innsalgsplass ved siden av det som nå er fem Retina-pakker, og du har særs få spesifikasjonsvariasjoner å velge mellom. Spesifikasjonene er de samle som maskinen hadde da den ble lansert for rundt 500 dager siden, og innebærer blant annet en Intel-prosessor på 2,5 GHz eller 2,9 GHz, kombinert med 4 eller 8 GB minne og en harddisk eller SSD.

Den gjenlevende 13-tommeren er forøvrig den eneste maskinen Apple nå selger som har et optisk drev.

Følger i 17-tommerens spor

At Apple nå kvitter seg med 15-tommeren for godt kommer kanskje ikke som den største overraskelsen. Tilbake i sommeren 2012 led nemlig 17-tommeren samme skjebne, og siden den gangen har mange ventet på at hele MacBook Pro-serien uten Retina-skjerm skulle forsvinne.

Vanlige MacBook Pro har nemlig havnet i en skvis på både pris, funksjon og ytelse mellom de to andre seriene av bærbare maskiner Apple fører, henholdsvis Air og Pro Retina. 

Prisen på 13-tommeren som står igjen er den samme som før, 9290 kroner for basismodellen. Det er kun 700 kroner mer enn den langt lettere – og nå mye ferskere – MacBook Air. Samtidig er Retina-modellene ikke spesielt mye dyrere, med en startpris som ligger 1700 kroner høyere, men med på kjøpet får du vesentlig bedre skjerm, hyggelig vekt, bedre batteri og langt bedre ytelse.

Vanlige MacBook Pro er rett og slett ikke lenger et smart kjøp. Om også denne må bøte med livet i løpet av 2014 er bare en spekulasjon, men du skal ikke se bort i fra det.

Har du fortsatt lyst på en ny MacBook Pro bør du kikke på Retina-modellen:
Den kommer nemlig også med lynrask SSD-lagring »

Norges beste mobilabonnement

August 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Chili Medium 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen