Apple blokkerer den siste utgaven av Java i OS X. Det skaper trøbbel for norske nettbanker.
Apple blokkerer den siste utgaven av Java i OS X. Det skaper trøbbel for norske nettbanker. (Bilde: Apple, Oracle, Hardware.no)

Apple stenger ute norske Mac-eiere fra nettbanken

Har svartelistet Java.

Det ser ikke ut til å være noen grense for hvor mye trøbbel nettlesertillegget Java havner i. Mens fjoråret var en eneste lang kattepine for utviklerne Oracle, startet ikke 2013 noe bedre. Bare i forrige måned så vi nok et alvorlig sikkerhetshull og at Java sniker inn uønsket programvare.

Elendigheten hviler ikke på sine laurbær, og nå melder nok et problem seg for programmeringsspråket. Den amerikanske datagiganten Apple er tydeligvis lei av hele saken, og bannlyser nå Java fra sitt nyeste operativsystem OS X.

Oppdatering blokkert

Den nyeste utgaven av Java, versjon 7, fikk i midten av januar sin 11. oppdatering. Trusselen i forkant var så alvorlig at en rekke statlige myndigheter, inkludert norske og amerikanske, anbefalte brukere å skru av Java 7 inntil løsningen var på plass.

Apple tok selv grep og skrudde av Java via antivirustjenesten XProtect i OS X. Nå viser det seg at selskapet også har svartelistet oppdatering nummer 11.

Ettersom dette er den foreløpig siste Java-versjonen fra Oracle, betyr det at OS X-brukere ikke får kjøre Java.

Java i kulden

Alle problemene rundt Java har fått Apple til å distansere seg stadig mer fra nettlesertillegget. Én av årsakene til bruddet er for eksempel at 600 000 Mac-maskiner ble infisert av en trojaner i fjor, mye takket være sårbarheter i Java.

Den gangen løste Apple knipen ved å lansere et eget verktøy som var spesiallagd for å fjerne det skadelige programmet. Java ble også utelatt fra standardsegmentet i installasjonen av OS X 10.7 Lion da det ble lansert.

Selv om Apple nå har blokkert Java helt og holdent, som blant annet stopper tilgangen til nettbanken, finnes det et par triks. Nettleseren Firefox vil fortsatt fungere i enkelte tilfeller, Bank ID på mobil er helt Java-fritt og du kan alltids finne frem en Windows-basert PC. Dette er er helt trygge alternativer, og lar deg på enkelt vis bruke nettbanken din.

Les mer om de tre alternative veiene rundt blokkeringen i denne saken »

(Kilde: Apple Insider)

Norges beste mobilabonnement

April 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Youteam 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen