Fremtidige Mac-er vil i større grad utstyres med Apples egne brikker.
Fremtidige Mac-er vil i større grad utstyres med Apples egne brikker. (Bilde: Niklas Plikk, Tek.no)

Apple skal satse på egne prosessorbrikker til Mac-maskinene sine

Vil gjøre seg mindre avhengig av prosessorgiganten Intel.

Det finnes som kjent mange gjensidige avhengighetsforhold i teknologibransjen, noe ikke alle aktører nødvendigvis ser på som en god ting. Nå ser det ut til at Apple har lyst til å rive seg løs fra prosessorgiganten Intel, i alle fall delvis.

Nettstedet Bloomberg har vært i kontakt med kilder som hevder at Apple er i ferd med å utvikle en helt ny brikke beregnet på bruk i sine fremtidige Mac-maskiner.

Den nye brikken skal være basert på ARM-arkitektur og bære designmessig slektskap til den ARM-baserte brikken som allerede sitter i de MacBook Pro-modellene og som brukes til å kjøre Touch Bar-berøringsstripen.

Skal ta hånd om Power Nap-funksjonen

Den nye brikken vil altså være mer avansert enn denne, men skal visstnok likevel ikke ta seg av alt av prosessoroppgaver i de kommende Mac-maskinene. Derimot skal brikkene blant annet brukes til å kjøre den såkalte Power Nap-modusen, en funksjon som innebærer at maskinen utfører en rekke aktiviteter selv om den er i dvale.

Apple har allerede hoppet over til ARM-basert arkitektur med brikken som driver berøringsstripen på nye MacBook Pro.
Apple har allerede hoppet over til ARM-basert arkitektur med brikken som driver berøringsstripen på nye MacBook Pro. Foto: Niklas Plikk, Tek.no

Dette betyr at maskinene fremdeles vil bruke Intel-brikker, som skal kjøre i tandem med Apples egenproduserte prosessorer, men disse skal altså spille en mindre rolle enn tidligere.

I motsetning til brikke som sitter i de nye MacBookene skal den nye ARM-baserte Apple-brikken ikke operere uavhengig av de øvrige komponentene i maskinen, men derimot nødvendigvis være koblet til flere deler av maskinen.

Hvorvidt dette er starten på en ytterligere nedtrapping av Intel-avhengigheten gjenstår å se.

Økonomisk går Apple så det suser for tiden »

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen