Apple overrasket med to nye iPad-er

Lanserte iPad mini og fjerde generasjon iPad.

Apple lanserte tirsdag kveld en miniutgave av iPad. I forkant av lanseringen gikk det rykter om både navn og spesifikasjoner, og det har også i lengre tid sirkulert bilder på nettet av det som skulle være det nye nettbrettet.

De fleste av ryktene viste seg å stemme. Det verken vi eller såvidt vi vet noen andre hadde fått med seg, var at Apple også skulle komme til å lansere fjerde generasjon iPad - bare et halvt år etter at forrige iPad-utgave kom. Og siden Apple har gått vekk fra å nummerere iPad-ene, heter også den bare iPad.

Slik er iPad mini

Nye iPad mini kommer med en 7,9 tommer stor skjerm. Den vanlige iPad-utgaven har en skjerm på 9,7 tommer.

Apple valgte å ikke lansere iPad Mini med såkalt Retina-skjerm, det vil si en skjerm med ekstremt høy oppløsning og skarphet. I stedet kommer iPad Mini med en skjerm med oppløsning på 1024 x 768 punkter – samme som iPad 2. Det bidrar nok til å holde prisen nede, slik at nettbrettet lettere kan konkurrere med andre små nettbrett – spesielt Google Nexus 7.

iPad Mini.
iPad Mini.

Apple gjorde da også et poeng i sin presentasjon ut av å sammenligne nettopp et 7-tommers nettbrett, som etter alt å dømme var en Google Nexus 7, med nye iPad mini. Apple forsøkte etter beste evne å overbevise publikum om at iPad mini ikke bare er teknisk overlegen, men også har en bedre kvalitetsfølelse – bygget i metall i stedet for plast.

Mens mange av konkurrentene i Android-verdenen benytter skjermer i høyde/breddeformatene 16:9 eller 16:10 ("filmformatene"), kommer iPad Mini med en 4:3-skjerm.

Det nye nettbrettet kommer i versjoner med 16, 32 eller 64 GB. Alle versjonene leveres med Wi-Fi, og det vil også være versjoner med 3G-støtte.

Ny ladekontakt

I likhet med nye iPhone 5 og de nye iPod-modellene har både iPad Mini og fjerde generasjon iPad fått den nye Lightning-kontakten. Apple har fått mye kritikk for å ha valgt denne kontakten fremfor Micro-USB-kontakten som er standard på nesten alt av telefoner fra andre produsenter, men hevder selv at Lightning er en bedre og mer solid kontakt.

iPad Mini er 7,2 millimeter tynn og veier 308 gram. Den kommer i fargene hvitt eller svart.

iPad Mini blir en direkte konkurrent til nettbrett som Google Nexus 7 og Amazon Kindle Fire. Begge disse nettbrettene har blitt svært godt mottatt, og ifølge Amazon selv har den nyeste Kindle Fire HD-modellen som ble lansert i høst solgt bedre enn noe annet produkt på Amazon.com noensinne – i verden.

Fjerde generasjon iPad

I tillegg til miniutgaven av iPad, lanserte Apple også en ny og kraftigere fjerde generasjon iPad. Denne har i likhet med dagens iPad en Retina-skjerm på 9,7 tommer.

Fjerde generasjon iPad har fått en kraftigere prosessor, nemlig en Apple A6-prosessor i stedet for A5X-prosessoren som sitter i dagens iPad.

Ifølge Apple skal den nye 9,7-tommers iPad-en ha en prosessor som er inntil dobbelt så rask som dagens iPad, og grafikkytelsen skal også være dobbelt så rask. Batteritiden er oppgitt til 10 timer.

Priser og tilgjengelighet

iPad mini med Wi-Fi vil være tilgjengelig 2. november til en pris på 2 590 kroner for 16 GB-modellen, 3 290 kroner for 32 GB og 3 990 kroner for 64 GB.

Fjerde generasjon iPad vil også være tilgjengelig i Wi-Fi-utgave fra samme dato, til priser på 3 890 kroner for 16 GB, 4 590 kroner for 32 GB og 5 290 kroner for 64 GB.

iPad mini med 3G og 4. generasjon iPad med 3G kommer et par uker senere.

Les også: Apple lanserte ny Retina-MacBook

Se også Amobil.nos liveblogg fra lanseringen.

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen