SNIKTITT: Apple Meldinger Nå kan du sende meldinger mellom iPhone, iPad og Mac

Sniktitt Apple Meldinger

Nå kan du sende meldinger mellom iPhone, iPad og Mac

Betaversjonen av Apple Meldinger gir en forsmak på neste store Mac OS-oppdatering.

Apple har nettopp lansert betaversjonen av Meldinger, et Mac-program som vil erstatte dagens iChat. Den store forskjellen ligger i at du nå kan chatte sømløst på tvers av ulike enheter, enten det er en iPhone, en iPad, en iPod Touch eller en Mac.

Meldingene du skriver på én enhet vil automatisk dukke opp på alle de andre, forutsatt at du er logget inn med samme Apple-ID overalt. Det betyr at du kan begynne en samtale på Mac-en når du sitter hjemme og fortsette samtalen på iPhone eller iPad når du sitter på toget.

Les også: iPad 3 kan bli lansert 7. mars

Meldinger er en forsmak på hva som kommer i den neste store "Mountain Lion"-oppdateringen av Mac OS, som nå er ute i en såkalt "developer preview"-utgave beregnet på utviklere. Det nye operativsystemet skal etter planen komme ut på sensommeren en gang. Du kan lese mer om Mountain Lion hos Hardware.no.

Ved å endre navn fra iChat til Meldinger, innfører Apple det samme navneregimet på Mac som de har på iOS-enheter – det vil si iPad, iPhone og iPod Touch. Du skal kjenne deg igjen uansett hvilken iDings du bruker.

Bilder og video i meldinger

Meldinger støtter både bilder, videoer og andre typer vedlegg. For å sende et bilde, video eller en annen fil fra Meldinger på en Mac er det bare å dra og slippe filene fra Finder over til Meldinger-vinduet. Skal du sende fra iPhone til en Mac, gjøres det på vanlig måte ved å trykke på kameraikonet i Meldinger-appen og velge å enten ta et nytt bilde eller bruke et eksisterende.

Vi forsøkte å sende både bilder og video mellom telefon og Mac, og det fungerte smertefritt. Vi forsøkte også å dra et Word-dokument over fra Finder til Meldinger på Mac, og det dukket i løpet av sekunder opp på iPhone og iPad, hvor vi kunne forhåndsvise det, åpne det i Pages eller en annen app, eventuelt skrive det ut hvis du har en AirPrint-kompatibel skriver (hvorfor Apple ikke kan støtte andre skrivere i nettverket, er for oss en gåte).

Du kan dra bilder, videoer og andre filer over i meldingsvinduet, eller bruke kopier/lim inn-funksjonen.
Du kan dra bilder, videoer og andre filer over i meldingsvinduet, eller bruke kopier/lim inn-funksjonen.

Støtter flere meldingstjenester

Etter at vi hadde installert betaversjonen av Meldinger og startet Mac-en på nytt, ble vi bedt om å logge på med Apple ID-en. Deretter kan du velge hvilke e-postadresser du vil kunne nås på. Har du flere e-postadresser enn den du bruker som Apple-ID, legger du dem inn her. Du kan bruke en hvilken som helst e-post-adresse, ettersom Apple vil assosiere e-postadressene du oppgir til alle enhetene som er koblet opp mot Apples iCloud-tjeneste.

Meldinger har også støtte for AIM-, Yahoo!-, Google Talk- og Jabber-kontoer. Du kan veksle mellom å kommunisere via Apples iMessage-system , som er det Meldinger bruker som standard, og andre meldingstjenester. Et trykk på en liten pil ved siden av navnet til den du chatter med bringer frem en liste over hvilke meldingstjenester vedkommende bruker.

Meldinger er koblet opp mot adresseboken i Mac OS, og når du skal starte en ny samtale kan du bare begynne å taste inn de første bokstavene i navnet til den vil vil snakke med. Ved siden av navnene som dukker opp vil du se e-postadresser, telefonnummere, og ikke minst hva slags meldingstjeneste som er knyttet opp mot hver enkelt oppføring. Du kan chatte med flere personer samtidig, hvis du vil.

Under installasjonen får du mulighet til å legge inn flere e-postadresser som du vil andre skal kunne bruke for å nå deg via Meldinger-programmet.
Under installasjonen får du mulighet til å legge inn flere e-postadresser som du vil andre skal kunne bruke for å nå deg via Meldinger-programmet.

Hovedvinduet i Meldinger er ganske minimalistisk, med alle meldingene du har sendt eller mottatt i en liste på venstre side og selve meldingsvisningen i en rute til høyre. Nederst i meldingsvisningen er det et felt merket iMessage, hvor du skriver inn meldingen du har tenkt å sende. Helt til høyre i meldingsfeltet har du en palett med ulike smilefjes (emoticons) som du kan inkludere i meldingene dine. Du kan selvfølgelig også skrive inn smilefjes manuelt. Vi opplevde imidlertid at når vi sendte smilefjes fra Mac til iPhone, så dukket disse opp på iPhone som tekstbaserte og ikke grafiske smilefjes. Sendte vi fra iPhone til Mac, dukket de opp som grafikk begge steder.

Emoticons vi sendte fra Mac til iPhone, dukket opp som tekstbaserte emoticons på iPhone. Sendte vi motsatt vei, fikk vi grafiske emoticons.
Emoticons vi sendte fra Mac til iPhone, dukket opp som tekstbaserte emoticons på iPhone. Sendte vi motsatt vei, fikk vi grafiske emoticons.

Et søkefelt lar deg søke i alle samtalene dine. Etter hvert som du taster inn de første bokstavene i et søkeord, filtreres samtaler som ikke inneholder søkebegrepet vekk.

Øverst til høyre i Meldinger-vinduet er det en knapp som aktiverer videochatte-tjenesten Facetime. Dette er imidlertid fortsatt et eget program, som startes opp i det du trykker knappen.

Les også om den svenske VMS-appen, som lar deg sende videomeldinger fra mobiltelefonen din.

Konklusjon

Alt i alt synes vi Meldinger virker lovende. Men det at samtalene automatisk dukker opp på alle Apple-dingsene dine kan av og til være litt skummelt. Har du en iPad liggende og slenge et sted hvor andre kan få tilgang til den, risikerer du at det du trodde var en fortrolig samtale ikke lenger er det.

Den største ulempen med Meldinger er at det fungerer bare på tvers av Apple-dingser. Har du en mobiltelefon av et annet merke, kan det være verdt å ta en kikk på Samsungs ChatOn-app, som er et godt alternativ for deg som vil sende gratis meldinger i stedet for vanlige SMS-er.

Les også: Kina kan stoppe iPad 3-salget

Her laster du ned betaversjonen av Meldinger

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen