TEST: Apple MacBook Air møter Toshiba Satellite Z830

Test Apple MacBook Air møter Toshiba Satellite Z830

Hvem vinner duellen mellom Mac og PC?

To slanke rivaler møtes til kamp.

Hils på to tynne og lette bærbare: MacBook Air fra Apple og Satellite Z830 fra Toshiba. Vi har satt dem opp mot hverandre og prøvd å se på hvilken som gir oss det beste inntrykket.

Satellite Z830 kan skilte med den laveste vekten, og har godt med inn- og utganger som er smart plassert rundt på maskinen. Den holder også lav temperatur, selv under hard jobbing. Uheldigvis for Toshiba er dette også de eneste punktene der denne ultrabooken trekker det lengste strået.

For Apples MacBook Air har en høyere oppløst og ganske enkelt bedre skjerm. Det har også et tastatur i full størrelse og meget god pekeplate. Apples tynneste bærbare har også litt bedre batteritid og en konstruksjon som gjør at den virker mer solid. Dessuten er den nær lydløs ved lav belastning, og den har en litt kjappere prosessor.

Vi er ikke i tvil. Måtte vi velge en av disse datamaskinene, ville vi gått for MacBook Air. Men da kalkulerer vi ikke inn prisdifferansen på en drøy tusenlapp, samt at du må kjøpe overganger dersom du skal koble datamaskinen til en skjerm eller kablet nettverk.

For noen vil den litt bedre ytelsen, skjermen og tastaturet/pekeplaten uansett være verd den forskjellen i pris. Andre betaler gladelig bare for å kunne bruke Apples operativsystem OS X. Det vil også være noen som foretrekker Toshibaen – den er 250 gram lettere, og det er da faktisk merkbart.

Så er Mac bedre enn PC da?

Toshiba Satellite Z830 representerer kun seg selv i denne testen. Så i tillegg til å være et fundementalt idiotisk spørsmål, beviser ikke MacBook Airs seier i denne lille duellen at en "Mac" er bedre enn en "PC". Bet betyr kun at vi synes Apples MacBook Air er et bedre valg enn Toshibas Satellite Z830.

Det betyr altså ikke at Z830 automatisk er en dårlig datamaskin. Det betyr heller ikke at MacBook Air automatisk er den beste ultrabooken der ute.

Men siden vi også holdt MacBook Air et lite hakk over Asus Zenbook UX31E, kan vi med hånden på hjertet si at det er den beste ultrabooken vi har testet. Hittil.

I ultrabookens år

En ting som er sikkert, er at dette ultrabook-kappløpet nettopp har begynt. Apple hatt flere år på seg til å pusse og fininnstille sin MacBook Air. Konkurrentene har omtrent akkurat fått lempet ut sin første generasjon.

Les også: – Ultrabook er et rumpespark i milliardklassen

At aktører som Toshiba og Asus ligger litt etter er derfor egentlig ikke så rart. Noen vil faktisk si at de har kommet ganske så nærme Apple allerede på første forsøk. Det er derfor med stor spenning vi gleder oss til å se hva de forskjellige aktørene har planer om å diske opp med i løpet av året.

Vår anbefaling: vent

Apple MacBook Air

Fordeler:

+ Fin, høyoppløst skjerm
+ Godt tastatur og pekeplate
+ Fast i fisken
+ Støysvak

Ulemper:

- Begrenset med tilkoblinger

Toshiba Satellite Z830

Fordeler:

+ Ekstra lav vekt
+ Effektiv kjøling
+ Fint plasserte inn- og utganger

Ulemper:

- Krympet tastatur i høyden
- Litt viftestøy
- Mykt lokk som lett "gynger"

Hvis vi måtte velge en ultrabook akkurat nå, holder vi som nevnt en knapp på MacBook Air. Men vår anbefaling må likevel være at du går til nærmeste tjern, hogger deg en durabelig isblokk og svelger den hel.

For hvis du har nok av is i magen vil du kunne vente på neste generasjon ultrabooks, og da med Intels kommende "Ivy Bridge" prosessor. Det betyr bedre batterilevetid og mer ytelse, spesielt på grafikksiden.

Ivy Bridge skulle kun vært et par måneder unna nå, men dessverre har flere enn oss kylt innpå is i vinter. Det er nemlig fare for at Ivy Bridge blir forsinket fordi nettopp bærbarprodusentene ikke får tømt lageret av dagens prosessorer.

Vil du ikke vente til sommeren med din ultrabook, og ønsker du deg ikke en sånn derre Mac-maskin, er Toshibaen også et anstendig valg – spesielt om du vil ha en så lett bærbar som mulig. Men bryr du deg ikke om vekten er Asus Zenbook UX31E et annet godt alternativ til samme pris. Den har høyere oppløst skjerm og er dessuten litt kjappere enn Z830.

Vil du vite mer?
Les hele saken på Hardware.no

Les også:

Toshiba Satellite Z830 i5-2467M 4GB

Apple Macbook air 13.3 i5 1.7GHz 256GB

Toshiba Satellite Z830 i5-2467M 4GB

Apple Macbook air 13.3 i5 1.7GHz 256GB

Norges beste mobilabonnement

Desember 2018

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Komplett MedioFlex+ 6GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen