TEST: Apple Mac mini

Test Apple Mac mini

(Bilde: Vegar Jansen, Hardware.no)

Apples mini-PC gjør det meste

Her får du mye kraft i et kompakt format.

Annonsør­innhold
Les hele saken »

Smått er som kjent godt, og ingen vet dette bedre enn Apple. Derfor er det ikke merkelig at de har en stasjonær datamaskin som har fått navnet Mac mini. Ordet stasjonær bruker vi her i dets videste forstand – vi snakker nemlig om en tass som ikke rager mer enn 3,6 centimeter over bordplaten, og er knappe 20 centimeter i lengde- og bredderetning.

Foto: Vegar Jansen, Hardware.no

Apple Mac mini har ikke forandret seg stort siden vi kikket på den sist. På utsiden har den faktisk ikke forandret seg i det hele tatt, det er den samme smekre og solide aluminiumsboksen vi er vant til.

Innvendig har den lille maskinen fått en moderne Intel Ivy Bridge-prosessor. Grunnmodellen til 4890 kroner har en tokjernet variant, mens du får en firekjernet Mac mini fra 6490 kroner. Sistnevnte kan du vurdere dersom du gjerne jobber med mange og/eller tunge oppgaver, mens grunnmodellen klarer seg fint til det meste av dagligdagse oppgaver.

Til spilling takler ikke lenger Mac mini brasene like godt som forgjengervarianten med dedikert AMD-grafikk, men så har dette heller aldri vært en typisk spillmaskin. Skulle du få lyst, vil den likevel klare enkle og litt eldre spill helt greit.

Velutstyrt tass

Foto: Vegar Jansen, Hardware.no

Mac mini har det meste du skulle trenge av kontakter: Thunderbolt, FireWire, fire USB 3.0-kontakter, analog og digital lyd inn/ut, kablet gigabit nett og leser for SD-minnekort. IR-mottaker i front og HDMI-kontakt gjør den også spesielt egnet for stua. Og HDMI til DVI-overgang følger med i pakken – så det er ikke noe stress dersom du kjøper den for bruk på hjemmekontoret.

Wi-Fi over 802.11a/b/g/n og Bluetooth 4.0 er også på plass, noe som betyr at den også er kjapp å sette opp i trådløse miljøer.

Alt i alt er det som vanlig veldig lite surt å si om Mac mini, med unntak av det sedvanlige: prisen. Du betaler jo ekstra for stil, ynde og størrelse, så det er på ingen måte "mest for pengene". Spesielt når vi går forbi grunnmodellen, er det en god del å spare ved å sette sammen en PC selv. Hvorvidt du klarer å få puttet alt i en like liten og stillegående pakke, er en annen sak.

Apple Mac mini er for deg som vil ha en stasjonær datamaskin som gjør de fleste jobber uten å mukke, og tar seg godt ut mens den gjør det. Spillere, mekkere, selvbyggere og ungkarer vil kunne få mer ut av sparepengene ved å plukke et lite kabinett og bygge sin egen PC.

Hvis du er ute etter litt mer kraft kan Apples iMac være noe å kikke på:
Les vår test av Apple iMac 21,5"

Les mer om ytelse og hvordan Mac Mini er i bruk hos vårt søsternettsted, Hardware.no.


Lav profil og stilren design
Solid konstruksjon
Stillegående
Ytelse nok til de fleste bruksområder
Plasseringsvennlig


Ynde foran ytelse
Ikke spesielt oppgraderbar


Apple Mac Mini i7 2.6GHz 4GB 1TB HDD

Apple Mac Mini i5 2.5GHz 4GB 500GB (2011)

Apple Mac Mini i7 2.6GHz 4GB 1TB HDD

Apple Mac Mini i5 2.5GHz 4GB 500GB (2011)

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen