iPhone 8, som nå er trukket fra Apple Stores i Tyskland.
iPhone 8, som nå er trukket fra Apple Stores i Tyskland. (Bilde: Finn Jarle Kvalheim, Tek.no)

Apple må slutte å selge iPhone 7 og iPhone 8 i Tyskland

Tapte i tysk domstol.

Annonsør­innhold
Les hele saken »

I disse dager fjerner Apple alle iPhone 7 og iPhone 8-telefoner fra hyllene i tyske Apple Stores. Det er selskapet pålagt å gjøre av en tysk domstol etter at Qualcomm, som har levert komponenter til begge disse telefonene, har gått seirende ut av et patentsøksmål.

Ifølge dommen har Apple krenket et av patentene deres som beskriver hvordan telefonenes strømsparingsfunksjoner fungerer. 

Gjelder ikke iPhone X-modellene

Amerikanske CNBC har allerede fått bekreftet at Apple jobber med en anke, så det endelige utfallet av saken er ikke kjent ennå. 

Hvor kritisk salgsstoppet egentlig er for Apple er også usikkert, ettersom dommen kun hindrer salget fra Apples egne butikker, og ikke uavhengige utsalgssteder. Nyere og mer populære telefoner, som iPhone X, iPhone XS og iPhone Xr, er dessuten ikke omfattet av søksmålet fra Qualcomm da de benytter annen teknologi.

Det er bare et par uker siden Apple måtte stanse salget av iPhone i Kina. Også da var det patentstrid med Qualcomm som lå bak, men Apple kom seg raskt på beina ved å sende ut en programvareoppdatering til telefonene sine. Det som er annerledes nå er at striden gjelder maskinvaren i telefonene, og ikke programvaren deres. Det gjenstår dermed å se hvordan Apple vil ro seg ut av knipa denne gangen.

Lang krangel

Dette er ikke første gang Apple og Qualcomm krangler. Brikkeprodusenten har i mange år betalt Apple i dyre dommer for en eksklusivitetsavtale som forpliktet Apple til å bare bruke deres utstyr i alle iPhoner de produserte. Avtalen sa at så lenge Apple fortsatte å bruke utstyret deres, og ikke fra konkurrenter som Intel, ville Qualcomm betale dem store summer. 

Da både sørkoreanske myndigheter og EU begynte å etterforske avtalen, stoppet Qualcomm betalingen. Apple saksøkte dem og krevde utbetalingen som skal ha vært på over én milliard dollar.

I samme periode konkluderte sørkoreanske myndigheter at Qualcomms praksis forhindret konkurranse, og bøtela dem 850 millioner dollar. EU kom fram til det samme, og mente Qualcomm måtte betale en bot på 1,2 milliarder.

I juni i år bekreftet Qualcomm at Apple ikke lenger skulle benytte seg av selskapets modemer i iPhoner. Fremover er det Intel-modem som skal brukes.

Test av iPhone Xr: 
iPhonen for de aller, aller fleste »

(Kilde: The Verge)

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen