Hevder Apple vil starte med «vanlig TV»
(Bilde: Niklas Plikk / Hardware.no / Comcast)

Hevder Apple vil starte med «vanlig TV»

Jobber med å få i havn avtale med giganten Comcast.

Annonsør­innhold
Les hele saken »

Det har lenge sirkulert rykter om at Apple jobber å etablere seg på TV-markedet. Nå er de i ferd med å sette seg ned i forhandlinger med ingen andre ringere enn den amerikanske TV-kjempen Comcast, melder The Wall Street Journal

Comcast er nemlig USAs største leverandør av TV via kabel, samtidig som de også er en av de aller største nettleverandørene i landet. En avtale mellom de to vil bety at Apple får mulighet til å tilby både direktesendt TV og filmleie via en av verdens største distributører. 

Vil erstatte dekoderen din

Apple er kjent for å være notorisk opptatt av kvalitet, og har ifølge den amerikanske avisen strebet i flere år etter å lage et produkt som oppfyller kravene for å kunne strømme TV via nettet. Frem til nå har de støtt på en rekke flaskehalser som har stoppet en eventuell lansering, blant annet ytelsen i nettet som gir varierende bildekvalitet og ventetid. 

Planen til Apple skal være å kunne tilby både direktesendt TV og filmleie via Internett med den samme knirkefrie opplevelsen som tradisjonell TV, og det er ikke uten grunn at de går til nettopp Comcast med et mulig frieri. Som en av USAs største nettleverandørene har Comcast det som skal til, og en avtale kan eventuelt gi Apple et fortrinn i nettet for å sikre god nok bildekvalitet.

Apple vil også erstatte dagens dekodere med sitt eget produkt, samtidig som du skal kunne lagre opptak i selskapets skytjeneste. 

En slikt samarbeid vil neppe falle i god jord hos konkurrentene, og senest i helgen gikk Netflix hardt ut mot det selskapet kaller en «bompenge»-praksis blant nettleverandørene. Netflix har selv måtte betale Comcast for å få tjenesten sin til å gå smidig nok i selskapets nett, en praksis de mener er en alvorlig trussel mot nettnøytraliteten. 

Hvem skal «eie» kundene?

Forhandlingene mellom de to gigantene er ennå i et tidlig stadium, og det er langt flere spørsmål enn svar på papiret enn så lenge. Et problem som The Wall Street Journal påpeker er spørsmålet om hvem som skal «eie» kundene ved et eventuelt samarbeid.

Apple er kjent for å utvikle lukkede systemer som gir selskapet god kontroll over brukerne sine, en kontroll Comcast nok ikke er interessert i gi dem helt uten videre. I TV-bransjen beskyttes rettigheter for alt det er verdt, og det vil være en stor floke som skal nøstes opp før alle parter får sin del av kaka tror avisen. 

Tar du en serie som et utgangspunkt, så er det tre parter som vil ha sin del av inntektene. Du har leverandørene av serien, Comcast som distributør av innholdet, og tilslutt Apple som utvikler av utstyr og plattform, som alle skal bli enige. Dette er en prosess som det etter alt å dømme kan ta lang tid å enes om – om det i det hele tatt blir en enighet. 

Enn så lenge dreier dette seg i all hovedsak om en avtale for det amerikanske markedet, og det er ikke kjent om Apple planlegger å utvide sin eventuelle TV-satsing til andre land. 

Ved hjelp av Airplay kan du strømme innhold til TV-en din:
Du trenger nødvendigvis ikke en Apple-TV for å få det til »

(Kilde: The Wall Street Journal)

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen