Apples salgspiler har pekt til værs i julekvartalet. Her fra selskapets butikk i Regent Street i London.
Apples salgspiler har pekt til værs i julekvartalet. Her fra selskapets butikk i Regent Street i London. (Bilde: chrisdorney / Shutterstock.com)

Apple kan få tidenes juleresultat

Det ventes en kraftig salgsøkning for selskapets iPhone-modeller.

Sent i kveld, etter New York-børsenes stengetid, ventes Apple å publisere kvartalsrapporten for fjerde kvartal av 2014. Ifølge Business Insider skal tallene være en stor sammenhengende fest for Apple.

Omsetningen skal ha økt til 67,5 milliarder dollar i løpet av årets siste tre måneder. Det er opp 17 prosent, og mer enn Google omsatte for i løpet av hele fjoråret. Apple synes fortsatt å være en god investering for sine eiere, som kan innkassere 2,6 dollar per aksje. Avkastningen er økt med 25 prosent sammenliknet med samme periode året før.

iPhone-salget driver oppgangen

Fjerde kvartal i fjor var det første hele kvartalet Apple solgte telefoner med store skjermer. Det merkes tilsynelatende på bunnlinjen.
Fjerde kvartal i fjor var det første hele kvartalet Apple solgte telefoner med store skjermer. Det merkes tilsynelatende på bunnlinjen. Foto: Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

En av de viktigste årsakene til det ventede knallresultatet er selskapets iPhone-serie. På høstparten i fjor lanserte Apple iPhone-modeller med større skjermer, etter at konkurrentene hadde dratt fra i skjermstørrelse gjennom flere år. Ryktene om større skjermer også i Apple utstyr har gått i forkant av flere lanseringer, men ble altså ikke bekreftet før ved iPhone 6-lanseringen.

Analytikerne forventer at Apple solgte hele 65 millioner iPhone-er i årets siste kvartal. I seg selv er det en økning på 27 prosent sammenliknet med samme kvartal 2013. Det antydes likevel at tallet kan være enda høyere, og opp mot et sted mellom 69 og 73 millioner enheter.

Dermed er Apple klare til å skyte ned sin gamle salgsrekord for iPhone. Tidligere beste tall for tre måneder med salg var på 51 millioner enheter.

Disse enhetene ble dessuten markant dyrere enn tidligere. Mellom nest siste og siste kvartal av fjoråret økte snittprisen for iPhone-salget fra 602 dollar per enhet til 668 dollar per enhet.

Nedgang i iPad-salget

iPad-tallene virker å være de eneste som kommer virkelig dårlig ut senere i kveld. Her ventes det en salgssvikt på 14 prosent sammenliknet med samme kvartal i 2013. Det totale salgstallet som ventes ligger på rundt 22 millioner enheter.

Kvartalet før var riktig nok ikke et «julekvartal», men kan likevel si noe om styrkeforholdet i bransjen. Ifølge IDCs tall solgte Apple 12,2 millioner iPad-enheter i tredje kvartal av 2014, mens Samsung lå hakk i hæl og solgte 9,9 millioner nettbrett.

Business Insider hevder at den voldsomme salgsøkningen for Apple skyldes iPhone-kunder som har ventet i til dels lang tid på økningen i skjermstørrelse, og at Apple nå også har vunnet en del Android-brukere tilbake til sitt økosystem.

Her kan du lese hele testen av Apple iPhone 6. Rett over nyttårshelgen økte Apple prisene sine kraftig i Norge, som følge av at kronekursen har svekket seg mot dollaren.

(Kilder: businessinsider.com, venturebeat.com)

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen