Apple kan bli tvunget til å gi deg billigere Spotify
Teknofil
(Bilde: Apple Music/skjermbilde)

Apple kan bli tvunget til å gi deg billigere Spotify

Senator synes Apple Music har en for stor fordel.

Annonsør­innhold
Les hele saken »

En del av kritikken mot Apples produkter er at du som kunde «låses fast» til selskapets tjenester, løsninger og tilbehør. Det kan for eksempel være ting som iMessage, iCloud, eksklusive iOS-apper eller Lightning-kabler.

Da Apple nylig lanserte streamingtjenesten Apple Music ble også denne tungt integrert på iPhone og iPad. Tjenesten ble blant annet smeltet sammen med den eksisterende Musikk-appen, og låter fra Apple Music kunne plutselig brukes som alarmtoner.

Apple Music ble over natten en betydelig konkurrent til andre musikkstreamingtjenester, som Spotify. iPhone-brukere som registrerer seg hos Spotify via Apple App Store, må imidlertid betale en månedsavgift som ligger 30 prosent over det Spotify egentlig tar. Du betaler altså 133 kroner per måned for et abonnement som egentlig koster 99 kroner i måneden.

Komiker Al Franken ble senator i Minnesota i 2008.
Komiker Al Franken ble senator i Minnesota i 2008. Foto: US Senate

Denne praksisen har nå fått kjendis-senator Al Franken til å antyde at Apple driver kartellvirksomhet, skriver Tech Crunch. Demokraten ønsker derfor å starte en føderal etterforskning av selskapet.

– Økt konkurranse i musikkstreamingmarkedet burde bety en fordel for forbrukerne, med bedre produkter og lavere priser. Derimot er jeg bekymret for at Apples dominerende plattform faktisk kan undergrave mange av de mulige fordelene ved å entre dette markedet, skriver Franken i et brev til Federal Trade Commission (FTC) og det amerikanske Justisdepartementet.

– For å beskytte forbrukervalg, og sørge for større åpenhet rundt prising, spør jeg dere om å undersøke Apples forretningspraksis overfor konkurrentene sine i musikkstreamingmarkedet, skriver han videre.

Handelskommisjonen er allerede på saken

En annen månedspris på Spotify gjelder dersom du betaler via App Store.
Spotify får en mye høyere månedspris dersom du betaler via App Store. Foto: skjermbilde

Franken skriver videre at han særlig er skeptisk til at Apple krever et påslag på hele 30 prosent for mange apper og tjenester som selges via deres App Store. Det gjelder også på såkalte kjøp i app, som har blitt en populær forretningsmodell for mange av de som tjener penger på apper.

Ifølge The Verge har handelskommisjonen FTC allerede startet en etterforskning av dette forholdet, og har begynt å innkalle vitner i saken. Hva det vil føre til er selvsagt for tidlig å si noe om, men brevet fra Senator Franken kan legge press på FTC til å ta grep.

Franken var for øvrig komiker og skuespiller før han ble senator for Minnesota i 2008. Han var fast inventar på Saturday Night Live på 70, 80- og 90-tallet.

iPhone-brukere kan bli trukket for mye hver måned uten å vite om det:
Du betaler vel ikke for mye for Spotify? »

 

(Kilder: Tech CrunchThe Verge)

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen