TEST: Apple iMac 21,5"

Test Apple iMac 21,5"

(Bilde: Jørgen Elton Nilsen, Hardware.no)

Slik er Apples nye og slanke iMac

Fettsugingen alene er ikke nok til å imponere oss.

Annonsør­innhold
Les hele saken »

Stilikonet iMac er en datamaskin som nok ikke trenger den helt store presentasjonen. Apples alt-i-ett-maskin i glass og aluminium har stort sett holdt den samme stilen over de siste fem årene, og er således en lett gjenkjennelig sak.

Noen forandringer har det likevel blitt over årene, der spesielt dagens modell fått noen større forandringer i forhold til sine nyere forgjengere. Apple har nemlig med tiden blitt ganske så flinke til å klemme god maskinvare inn på stadig mindre plass.

Og der er den nye iMac et smålekkert syn, med en kanttykkelse på beskjedne fem millimeter.

Apple iMac 215 17.
Apple iMac 215 17.Foto: Vegar Jansen, Hardware.no

God innmat

På innsiden ligger prosessorytelsen der den skal for en dyrere stasjonær, mens grafikkytelsen er god nok for en gjennomsnittlig hobbyspiller. Høyttalerne gir god lyd, mens kjølesystemet og den stillegående vifta sørger for at det ikke blir noen ulyd, selv ved tyngre belastninger. Den har dessuten en IPS-skjerm med god innsynsvinkel og fine farger.

Totalt sett tilbyr iMac en brukeropplevelse med svært lite å irritere seg over, i en kompakt pakke som samtidig ser godt ut.

Men så var det prisen...

Foto: Vegar Jansen, Hardware.no

Et godt og lekkert produkt har gjerne en pris, og for iMac kommer denne treffende nok i kroner og øre. Men ettersom Apple på en måte stiller i sin egen klasse, er det også vanskelig å sammenligne prisen direkte med andre datamaskiner. Likevel skal vi forsøke å orientere deg litt rundt alternativene.

Apple iMac er ikke det beste valget dersom du ser på pris kontra ytelse. Hvis du bygger din egen datamaskin, kan du få en PC med tilsvarende ytelse som vårt testeksemplar til rundt 7500 kroner. Det er ti tusenlapper spart i forhold. Datamaskinen din vil naturligvis ikke være like lekker eller liten, og du må klare deg med Windows, men du vil få gjort de samme jobbene på den samme tiden. Og du vil kunne oppgradere den ved behov eller ønske.

Foto: Vegar Jansen, Hardware.no

Kan du ikke bygge selv, eller vil ha alt så kompakt som mulig, finnes det alternativer i form av andre alt-i-ett-maskiner fra andre produsenter. Disse er gjerne rimeligere, men ikke nødvendigvis like kraftige eller like elegante. På den annen side har de gjerne skjermer med touchteknologi, noe som kan være et pluss.

Se på alt-i-ett-modeller i Prisguiden

Sjekk ut grunnmodellen

Dersom du uansett er ute etter en iMac, vil vi anbefale deg å vurdere ytelsesbehovet. For 21,5-tommeren kan du spare hele syv tusen kroner ved å velge basisversjonen med 8 GB minne, vanlig harddisk, Core i5-prosessor og litt tregere grafikkort, fremfor å plukke den grommeste utgaven. For vanlig bruk vil denne utgaven gi deg den samme brukeropplevelsen som dagens testeksemplar i rundt 90 prosent av tiden.

Det er også slik at en skjerm på 21,5 tommer er ikke spesielt stort eller imponerende i dag. Skulle vi først brukt over femten tusen kroner på en iMac, og ikke hadde spesielle plassbehov, ville vi selv ha plukket en 27-tommer. Grunnmodellen starter på 14 990 kroner, og har en bedre grafikkløsning enn det du får med 21,5-tommeren. Du kan også få raskere prosessor, men da må du igjen opp i pris.

Vi kan vel avslutte med å si at vi egentlig har sansen for den nye iMacen, men at vi ikke digger konfigurasjonen eller prisnivået på testeksemplaret vi fikk utdelt. Se heller på de rimeligere grunnkonfigurasjonene – da blir denne datamaskinen enklere å like.

Les en full gjennomgang av iMac-en til Apple på Hardware.no.


+  Stilren design
+  Jevnt over fin ytelse
+  Svært stillegående
+  God skjerm
+  Anstendig innebygd lyd
+  Har OS X, kan kjøre Windows


-  Det koster...
-  Ikke oppgraderbar (for vanlige folk)

 

På en alt-i-ett-maskin kan det være vanskelig å bytte ut innmaten, og oppgradere ting som prosessor og ram. Skal du ha en stasjonær PC kan det derfor lønne seg å bygge den selv (Hardware.no).

Usikker på om du bør velge PC eller Mac?
Les vår gjennomgang av temaet: PC eller Mac - Hva er best?

Apple iMac 21.5 i7 3.1GHz 16GB

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen