Apple har fått innvilget et patent som som viser hvordan gass kan brukes i veldig små høyttalere.
Apple har fått innvilget et patent som som viser hvordan gass kan brukes i veldig små høyttalere. (Bilde: Shutterstock.com/Nata-Lia, Apple)

Apple fikk patent på svært spesiell høyttaler

Vil gi bedre lyd på farten med gass.

De siste generasjonene øreplugger fra Apple kalles Ear Pods, og har et litt eiendommelig utseende.
De siste generasjonene øreplugger fra Apple kalles Ear Pods, og har et litt eiendommelig utseende.Foto: Apple

Det går nesten ikke en dag uten at vi hører om nye Apple-patenter som er søkt eller godkjent. Det er ikke alle som er like realistiske, og slett ikke alle som dukker opp i ferdige produkter. Like fullt er Apples nyeste patent på små, mobile høyttalere svært interessant.

Apple foreslår nemlig å bruke gass i små høyttalere som hodetelefoner eller ringehøyttalere. Høyttalerlementer som beveger seg i gass som er lettere enn luft skal nemlig kunne gi bedre lydkvalitet.

Det går allerede rykter om at Apple vil oppdatere hodetelefonene som følger med neste generasjon iPhone. Les mer her »

Hermer etter dyre entusiasthøyttalere

Også i enkelte stasjonære høyttalere beveger membranene seg i gass, men disse er fryktelig dyre, og konseptet har ikke vært enkelt å gjøre portabelt før nå. Gasstrykket inni høyttaleren må nemlig tilpasses det atmosfæriske trykket rundt. Det er ganske enkelt å få til for utstyr som står i ro, men noen hakk vanskeligere for portabelt utstyr som like gjerne kan befinne seg på toppen av et fjell eller langt nedi en kjeller.

Vanlige høyttalere har vanligvis en åpning som tillater høyttalerelementet å dytte luft ut og inn av boksen elementet er montert i. I apples patenttegninger foreslås det å plassere en tett membran der i stedet for å la det være helt åpent. Siden membranen vil kunne bevege seg i samme tempo som elementet, og ellers er fleksibel, vil den holde gassen på plass, og kompensere for trykkendringer.

Apple kjøpte seg nettopp opp i hodetelefonprodusenten Beats by Dr. Dre, noe som resulterte i at den verdenskjente rapperen, og kompanjongen Jimmy Lovine, nå også jobber for Apple.
Apple kjøpte seg nettopp opp i hodetelefonprodusenten Beats by Dr. Dre, noe som resulterte i at den verdenskjente rapperen, og kompanjongen Jimmy Lovine, nå også jobber for Apple.Foto: Helga Esteb / Shutterstock.com

Kjøpte opp Beats

Hva Apple velger å gjøre med lyden i kommende iPhone- og iPad-produkter er ekstra spennende om dagen, ettersom selskapet ganske nylig kjøpte opp Beats by Dr. Dre. Oppkjøpet skjedde kort tid etter at HTC solgte seg helt ned i Beats.

Foreløpig har ikke Apple sagt akkurat hva de skal med Beats, men spekulasjonene går høyt og lavt, og alt fra Beats-merkede hodetelefoner som tilbehør til produktene, til at Apple trengte en solid merkevare på lyd har vært foreslått.

Som nevnt er det ikke alle patenter som blir virkelighet, og de som blir det bruker som regel ganske lang tid på å komme på markedet. Det er altså slett ikke sikkert vi ser noe til gassfylte ørepropper i eskene som hører til førstkommende iPhone-versjon.

Les også: FIFA bannlyser Beats under VM

(Kilde: appleinsider.com)

 

 

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen